Autorės nuotr. Vienas iš posėdžio dalyvių aplankytų objektų – muziejaus saugykla Gedimino gatvėje. Autorės nuotr. Vienas iš posėdžio dalyvių aplankytų objektų – muziejaus saugykla Gedimino gatvėje.

Lankytojų būriui penktadienį buvo pristatytas Ukmergės kraštotyros muziejus ir visi jo padaliniai.

Lankytojai buvo  neeiliniai – išvažiuojamojo rajono savivaldybės tarybos posėdžio dalyviai. Kad įvertintų visas muziejaus veiklas jiems prireikė visos darbo dienos.

8 valandą ryto pirmasis susitikimas vyko muziejaus pagrindiniame pastate, Kęstučio a. 9. Šio buvusio kino teatro patalpos muziejui perduotos 2016 m. Nuo tada prasidėjo ekspozicijų formavimo naujose patalpose procesas. Tik neseniai jis visiškai užbaigtas.

Įstaigos veiklą pristatė muziejaus direktorė Violeta Reipaitė.

Pasakojo, kad visų muziejaus filialų  išlaikymui per metus reikia daugiau kaip 100 tūkst. Eur. Įstaigai itin skausmingi pabrangę elektra ir šildymas. Tai sudaro didelę dalį išlaidų. Atkreipė dėmesį, kad visas muziejaus turtas yra apdraustas. Vien draudimas per metus kainuoja per 10 tūkst. Eur.

Nemažai lėšų skiriama ir remonto darbams. Vieni iš šių metų rimčiausių darbų – Antano Smetonos dvaro pastato balkonų remontas.

Įstaiga gauna pajamų už ekskursijas, edukacijas, bilietus į objektus. Pajamos šiemet siekė beveik 67 tūkst. Eur. Daugiausia lankytojų sulaukia Siesikų pilis.  

Paskutinį mėnesio sekmadienį visi šalies valstybiniai ir savivaldybių muziejai atviri nemokamam lankymui. Šių išlaidų niekas nefinansuoja, nors jos nėra menkos – šiemet siekė beveik 7 000 Eur.

Ukmergės kraštotyros muziejuje šiuo metu įsteigta 32,5 etato.

Eksponatai skaitmenizuojami

Kitas aplankytas objektas – muziejaus saugykla Gedimino g. 11. Ukmergės muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Jolanta Petronytė pasakojo, kad muziejaus fondų eksponatų skaičius įspūdingas – daugiau kaip 46 tūkst.

Parodose ir ekspozicijose yra tik maža dalis – per 1 000 eksponatų. Kiti saugiai laikomi fonduose. Kartas nuo karto jie iškeliauja į parodas, skolinami kitiems muziejams.

Kasmet yra investuojama į specialių spintų, skirtų eksponatų saugojimui, įsigijimą. Svarstoma apie atvirus fondus, kuriuose galėtų apsilankyti visi norintys. Tačiau tai – ateities planai. Šiuo metu svarbi užduotis –  eksponatų skaitmeninimas. Bet tai – labai lėtas procesas. Iš visų turimų daugiau kaip 46 tūkst. eksponatų suskaitmeninta per 5 000. Per metus į skaitmeninę erdvę perkeliama – nufotografuojama ir aprašoma – apie 1 000 eksponatų.

Pasak J. Petronytės, visi eksponatai yra įkainoti ir pinigine išraiška. Sako, kad brangiausi yra senieji koplytstulpiai. Paaiškino, kad eksponato vertę sudaro jo amžius, autorius ir istorija.

Erdvės tuščios nestovi

Trečias muziejaus pastatas mieste – Vasario 16-osios g. esantis Tolerancijos centras, duris atvėręs 2019 metų rugsėjį. Jame vyksta kultūriniai, edukaciniai renginiai, menininkų plenerai. Patalpas čia nuomojasi nevyriausybinės organizacijos.

Patalpas pagal panaudos sutartį anksčiau nuomojosi Žydų bendruomenė, bet pakilus šildymo kainai, bendruomenė nutarė iš jų išsikelti.

Prasidėjus karui Ukrainoje, kai mus pasiekė karo pabėgėliai, Tolerancijos centro pastatas tapo karo pabėgėlių štabu – čia vyksta ukrainiečių susitikimai.

Pats naujausias pradėtas įgyvendinti sumanymas – centre įkurti menininkų rezidenciją. Tam skirta viena patalpa. Tai kartu taptų ir senamiesčio įveiklinimu.

Rajono meras Rolandas Janickas pasidžiaugė, kad nepasitvirtino svarstymai esą šio renovuoto pastato patalpos stovės tuščios. Atvirkščiai – čia nuolat verda gyvenimas. Muziejaus direktorė taip pat pasidžiaugė, kad Ukmergėje pasiteisino mintis sujungti muziejaus ir turizmo veiklas.

Aplankė filialus

Pasižvalgius po tris objektus mieste išvažiuojamojo posėdžio dalyviai sėdo į autobusą ir vyko į muziejaus filialus kaimuose. Veprių krašto muziejų, kuris įkurtas 1967 m., aprodė muziejaus administratorė-edukatorė Eglė Žentelienė.

Apie Siesikų pilį, esančią Daugalių kaime, pasakojo muziejaus administratorius-edukatorius Audrys Matulaitis. Šio kultūros paveldo objekto antrame aukšte intensyviai vykdomi tvarkybos darbai: sudėti nauji langai, įrengiamos lubos, atkuriama antresolė bei du židiniai. Taip pat rankomis gaminamos dešimties skirtingų formų grindų plytelės.

Darbai finansuojami Nekilnojamųjų kultūros vertybių tvarkybos darbų (paveldotvarkos) finansavimo programos lėšomis. Jie turėtų būti užbaigti iki kitų metų lapkričio pabaigos. Siesikų pilis laikoma bene seniausiu tokios paskirties pastatu Lietuvoje – ji yra įtvirtintas feodalo žemvaldžio gyvenamasis namas.

Dar du Ukmergės kraštotyros muziejaus objektai įsikūrę prezidento Antano Smetonos tėviškėje. Tai – Užulėnio kaime esantis prezidento dvaras ir Užugirio mokykla-muziejus, esantis  Užulėnio kaime, kurio statyba kadaise rūpinosi garsusis mūsų kraštietis prezidentas. 

Šioje paskutinėje išvykos stotelėje pačioje darbo dienos pabaigoje susirinkusiesiems pristatyta Užugirio krašto kulinarinio paveldo programa „Prezidento A. Smetonos mėgstami valgiai“ .

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų