Kviečia pasigrožėti Sveikatos parko rožynu

Dainiaus Vyto nuotr. Šiuo metu rožynas atsiskleidęs visu savo grožiu. Dainiaus Vyto nuotr. Šiuo metu rožynas atsiskleidęs visu savo grožiu.

Liepa – rožių žydėjimo metas. Pasigrožėti šiais kilmingais augalais ukmergiškiai gali Sveikatos parke.

Ši prie Ukmergės ligoninės prieš kelerius metus įkurta poilsio ir laisvalaikio erdvė atvira įvairaus amžiaus žmonėms. Čia galima pasivaikščioti parko takeliais, atsipūsti pavėsinėse ar prisėdus ant suoliukų.

Ukmergės rajono savivaldybė skelbia, kad dabar rožynas atsiskleidęs visu savo grožiu – čia sužydėjo apie 380 įvairių rūšių rožių: baltų, raudonų, violetinių, rausvų ir rožinių atspalvių.

„Dabar yra jų žydėjimo pikas. Daugiau šiemet gal to ir nebebus – vienu metu žydi beveik visos rožyno gėlės“, – atkreipė dėmesį rožyną prižiūrinčios UAB „Grožio idėja“ vadovė Jurga Olisevičienė.

***

Rožės – vienos populiariausių ir gražiausių gėlių. Teigiama, kad jos žydėjo dar prieš atsirandant žmogui, o sukultūrintos buvo 3000 metų prieš mūsų erą. Iš pradžių šios gėlės buvo naudojamos gydymo tikslais, o tik vėliau įvertintas ir grožis.

***

Suskaičiuojama daugiau nei 400 skirtingų rožių rūšių, o jų veislių yra daugiau nei 25 000. Pačios populiariausios yra arbatinės rožės – būtent jos yra dovanojamos įvairiomis progomis.

***

Pagrindinės rožių spalvos turi ir savo simbolinę reikšmę. Raudonos rožės reiškia meilę, baltos – skaistumą, rožinės – malonę, oranžinės simbolizuoja žavesį.

***

Rožių aliejus yra vienas brangiausių. Kilogramas jo gaunamas iš maždaug keturių tonų rožių žiedų. Labiausiai gamindami šių gėlių aliejų didžiuojasi bulgarai, įsigyti aliejaus galima praktiškai visose prekybos vietose.

***

Rožė yra vaizduojama Ukmergės herbe. Tai – viena iš herbo simbolikos, atspindinčios tuometę politinę situaciją, detalių. Rožės šakelė su raudonais žiedlapiais veikiausiai yra susijusi su tuomečio miesto vaito Juozapo Kučevskio heraldika.

Didžiausias Lietuvos rožynas yra Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode. Jame iš viso – daugiau kaip 1 700 krūmų.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų