Kitąmet – dvi solidžios sukaktys

Ukmergės kraštotyros muziejus kitais metais minės 80-ies metų įkūrimo sukaktį. Laukia ir kitas jubiliejus – bus minima žymiausio mūsų kraštiečio prezidento Antano Smetonos gimimo 150-ies metų sukaktis. 

Ta proga muziejus parengė visų metų jubiliejinių renginių planą. Jame – parodos, pranešimai, išskirtiniai susitikimai ir veiklos.

Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Violeta Reipaitė pasakojo, kad, minint muziejaus įkūrimo sukaktį, balandžio mėnesį numatyta išskirtinė paroda, kurioje bus pristatytas muziejaus lobynas.

Įstaiga gimtadienį paminės gegužės mėnesį, švenčiant Tarptautinę muziejų dieną. Kaip tik tada jau artės ir kitų metų Miesto šventė, o ta proga numatyta paroda „Ukmergiškiai dainų šventėse“. Vyks ir koncertas, kuriame koncertuos buvę dainų švenčių dalyviai.

Paroda bus eksponuojama visą vasarą, o rudenį atsivers dar viena išskirtinė Aukštaitiškos buities paroda iš muziejaus lobyno.

Taip pat norima, kad visi istorija besidomintieji galėtų apžiūrėti muziejaus fondus ir pamatytų, kaip daiktai virsta eksponatais.

Nemažai renginių bus skirta prezidento Antano Smetonos gimimo 150-ies metų sukakčiai. Jie numatyti prezidento tėviškėje – būsimas šalies vadovas gimė 1874 m. rugpjūčio 10 d. Užulėnyje.

Pavasarį ten žadama surengti ąžuolų ir kitokių medžių sodinimo šventę. Kadangi išsiaiškino, kad Lietuvoje tik dvi gimnazijos –  Ukmergėje ir Kaune – turi Antano Smetonos vardą, nutarta į akciją pakviesti abiejų jų gimnazistus.

Antano Smetonos dvaro parke, pražydus obelims, šurmuliuos menininkai – bus surengtas dailės pleneras. 

Numatoma atgabenti išskirtinį eksponatą – Antano Smetonos plunksnakotį. Prezidento artimieji jį yra padovanoję Signatarų namams. Ketinama plunksnakotį eksponuoti dvare. Tiesa, dėl tikslios datos dar nesutarta.

Liepos mėnesį vyks ypatingas susitikimas Užugiryje, dvaro parke esančioje Signatarų alėjoje. Tikimasi sukviesti atstovus iš Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų gimtųjų vietų. Šį aktą 1918-aisiais pasirašė 20 signatarų.

Gal būt savivaldybių atstovai atvykdami atsiveš po signatarų gimtinės žemių saujelę. Muziejaus direktorė V. Reipaitė mano, jog tai būtų labai prasminga akcija. 

Paskaičiuota, kad visiems dviejų išskirtinių sukakčių jubiliejiniams sumanymams įgyvendinti reikės nemenkos pinigų sumos – bent 40 tūkst. Eur. Tikimasi, kad dalį lėšų muziejui pavyks surinkti pačiam, gauti iš rėmėjų bei rengiant projektus. 30 tūkst. Eur prašoma numatyti kitų metų savivaldybės biudžete.

Ateinančiais metais šalyje vyks net treji: Prezidento, Europos Parlamento ir Seimo rinkimai, o muziejuje dirba viena iš rajono rinkimų apylinkių.

Rinkimai numatyti gegužės, birželio ir spalio mėnesiais, kuomet muziejus sulaukia daug turistų, tad Ukmergės rajono savivaldybė jau pateikė Vyriausiajai rinkimų komisijai prašymą, kad rinkimų apylinkė būtų perkelta į kitą vietą – Tolerancijos centrą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų