Turto banko parduodamas namas. Turto banko parduodamas namas.

Turto bankas skelbia aukcione parduodantis istorinį pastatą Ukmergėje – XX a. pradžioje pastatytą namą Kauno gatvėje.

Prieškariu jis priklausė šauliams, o sovietmečiu čia veikė karinis komisariatas.

Dviejų aukštų mūro ir išorė, ir vidus gerokai nusidėvėję. Skelbiama, kad name yra krosninis šildymas. Visos komunikacijos yra, bet jos atjungtos. 

Parduodamas pastatas – nekilnojamo kultūros paveldo vertybė. Jo naudojimas ir tvarkymas (statybos, rekonstrukcijos ir remonto darbai) reglamentuojami Statybos ir Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymais bei jų įgyvendinamaisiais teisės aktais.

Drauge aukciono būdu galima įsigyti ir garažo pastatus bei 0,1386 ha ploto žemės sklypą. Viso šio turto pradinė kaina – 100 tūkst. eurų.

Be kita ko, skelbiama, kad parduodamas turtas yra buvęs policijos komisariato pastatas. Tačiau istorijos šaltiniai byloja, kad Ukmergės miesto policijos nuovados adresas buvo Kauno g. 13, Valstybės saugumo ir kriminalinės policijos Ukmergės apygardos – Pilies g. 3, Pasienio policijos Ukmergės baro – Vytauto g. 18.

Ukmergiškis knygos „Ukmergė 1918–1940 metų Lietuvos Respublikos spaudoje“ sudarytojas Julius Zareckas sako neturintis žinių, kad minėtame pastate, esančiame Kauno g. 40,  kada nors būtų įsikūręs policijos komisariatas.

Pasak jo, prieškariu čia veikė apskrities valdybos kontoros. Pastatą apie 1938 metus įsigijo Lietuvos šaulių sąjunga. Buvo tam surinkę nemažą pinigų sumą ir ėmė paskolą iš banko. Tačiau veiklą jei ir vykdė, tai labai neilgai, nes 1940-ųjų birželį Lietuva jau buvo okupuota sovietų.

Pratęsdamas mintį apie šio pastato istoriją, Ukmergės Vyčio 1002-osios šaulių kuopos vadas Linas Kavaliauskas pasakojo, kad sovietmečiu minėtas pastatas buvo nacionalizuotas. Jame daug metų veikė karinis komisariatas. L. Kavaliauskas turi net istorinę nuotrauką, kaip nuimama lentelė, žyminti, kad čia veikė būtent ši įstaiga.

1991 metais, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, pastatą perėmė Šaulių sąjunga ir valdė jį iki 2016 metų. Bet didžiuliam apleistam namui buvo būtinas kapitalinis remontas. Pastarąjį dešimtmetį jis buvo Krašto apsaugos ministerijos pavaldume. Ministerija planavo jį renovuoti, bet vėliau požiūris pasikeitė, statinys buvo perduotas Turto bankui, kuris jį šiuo metu bando parduoti.

L.Kavaliauskas sako, kad prieš dešimt metų buvo paskaičiuota, kad jo renovacijai reikėtų šimtų tūkstančių, tad abejoja, ar pavyktų statinį parduoti už dabar prašomą pradinę 100 tūkst. eurų kainą.

Ukmergės Vyčio 1002-oji šaulių kuopa šiuo metu savo štabui nuomoja patalpas pačiame miesto centre, „Vilkmergės“ restorano kaimynystėje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų