Rengiantis šildymo sezonui – „karštymetis“

Autorius Ligita Juodvalkienė

Nors už lan­go vi­dur­va­sa­ris ir dau­ge­lis ne­gal­vo­ja apie šy­lan­čius ra­dia­to­rius, UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ di­rek­to­rius Vy­das Pa­knys tei­gia, kad jų įmo­nė­je – pats dar­by­me­tis. Va­sa­rą vyks­ta svar­biau­si pa­si­ren­gi­mo nau­jam šil­dy­mo se­zo­nui dar­bai.

Įmo­nės di­rek­to­rius V. Pa­knys bei vy­riau­sia­sis in­ži­nie­rius Gi­man­tas Ber­no­tas in­for­ma­vo, kad jau įvyk­dy­ta apie 70 pro­cen­tų pa­si­ren­gi­mo šil­dy­mo se­zo­nui dar­bų.

Pa­reng­ta RK-1 ka­ti­li­nė bei ši­lu­mos tra­sos Duks­ty­nos mik­ro­ra­jo­ne, RK-3 ka­ti­li­nė, ap­tar­nau­jan­ti Li­nų gat­vę bei Pi­vo­ni­jos mik­ro­ra­jo­ną, „Ši­lo“ ka­ti­li­nė, ši­lu­mą tie­kian­ti Ant­akal­nio bei Uo­sių gat­vių dau­gia­bu­čiams, iš da­lies – Pa­ši­lės bei Šven­tu­pės ka­ti­li­nės.

Pra­ėju­sią sa­vai­tę ra­jo­no spau­dos at­sto­vams bu­vo su­reng­ta iš­vy­ka į mies­to ka­ti­li­nes bei ki­tus „Uk­mer­gės ši­lu­mos“ eks­plo­a­tuo­ja­mus ob­jek­tus. Jos me­tu su­pa­žin­din­ta su at­lie­ka­mais dar­bais, api­bū­din­tos įren­gi­nių ap­žiū­ros, pa­tik­ros, re­mon­to bei ši­lu­mos tra­sų iš­ban­dy­mo truk­mės.

Pa­sak di­rek­to­riaus, įmo­nei šis eta­pas – at­sa­kin­gas ir ne ma­žiau svar­bus už ši­lu­mos bei karš­to van­dens kai­nų ta­ri­fų nu­sta­ty­mą.

No­rė­tų trum­pes­nio pa­tik­ri­ni­mo

Var­to­to­jai pa­pras­tai pa­si­ren­gi­mą nau­ja­jam se­zo­nui sie­ja su ne­pa­to­gu­mais – va­sa­rą po­rai sa­vai­čių at­jun­gia­mu karš­tu van­de­niu.

Įmo­nės ad­mi­nist­ra­ci­ja su­lau­kia gy­ven­to­jų, klau­sian­čių apie šio lai­ko­tar­pio su­trum­pi­ni­mo ga­li­my­bes, skam­bu­čių. Kai kas pik­ti­na­si, kad są­mo­nin­gai il­gi­na­mas karš­to van­dens at­jun­gi­mo lai­ko­tar­pis, nes įmo­nei va­sa­rą tiek­ti karš­tą van­de­nį nuos­to­lin­ga.

Įmo­nės va­do­vas pa­ti­ki­no, kad vyk­dant pa­si­ren­gi­mo dar­bus, tai sten­gia­ma­si pa­si­da­ry­ti ko­ky­biš­kai ir ma­žiau­sio­mis są­nau­do­mis.

Dar­bų pa­spar­ti­ni­mas esą reikš­tų sku­bo­tu­mą ir ne vi­sų svar­bių punk­tų, įtrauk­tų į pa­tik­ros pla­nus, iš­pil­dy­mą. O tai at­si­liep­tų ši­lu­mos ga­my­bos bei tie­ki­mo ko­ky­bei.

Įpa­rei­go­ja tei­sės ak­tai

„Pri­va­lo­mus dar­bus esa­me iš­si­dė­lio­ję pa­gal tech­no­lo­gi­nius ap­skai­čia­vi­mus. Ir taip vos tel­pa­me į dvie­jų sa­vai­čių lai­ko­tar­pį. Pa­tik­rą bei dau­ge­lį re­mon­to dar­bų at­lie­ka­me sa­vo įmo­nės pa­jė­go­mis. Jei sam­dy­tu­me dau­giau įmo­nių, iš­aug­tų ga­my­bos kaš­tai“, – pa­aiš­ki­no V. Pa­knys.

Pa­brė­žė, jog įmo­nė­je va­do­vau­ja­ma­si nuo­sta­ta, kad ši­lu­mos tie­ki­mas tu­ri bū­ti pa­ti­ki­mas, sau­gus. Tuos pa­čius kri­te­ri­jus iš­ke­lia ir įsta­ty­mai, ki­ti tei­sės ak­tai.

„Uk­mer­gės ši­lu­ma“ ga­my­bos bei tie­ki­mo pro­ce­se va­do­vau­ja­si net 120 įvai­rių tei­sės ak­tų. Įmo­nė at­sa­ko už sau­gų, pa­ti­ki­mą bei ko­ky­biš­ką ši­lu­mos bei karš­to van­dens tie­ki­mą nuo ka­ti­li­nių iki ši­lu­mos skai­tik­lio, įreng­to pas var­to­to­jus.

Vamz­dy­nams – pus­šim­tis me­tų

„Uk­mer­gės ši­lu­ma“ pri­žiū­ri 5 zo­nas. Ka­ti­li­nė RK-1 Švie­sos g. ap­tar­nau­ja Duks­ty­nos mik­ro­ra­jo­ną, RK-2 Klai­pė­dos g. – cen­tri­nę mies­to da­lį bei Pra­mo­nės ra­jo­ną, RK-3 Vil­niaus g. šil­do ir karš­tą van­de­nį tie­kia Li­nų g. bei Pi­vo­ni­jos mik­ro­ra­jo­nui, „Ši­lo“ ka­ti­li­nė – Ant­akal­nio ir Uo­sių g.

Įmo­nė eks­plo­a­tuo­ja ir ka­ti­li­nę Šven­tu­pė­je, karš­tą van­de­nį tie­kia Pa­ši­lės ir Del­tu­vos dau­gia­bu­čiams.

Vi­sos tra­sos il­gis – 24 ki­lo­met­rai. Ka­dan­gi vi­sur ei­na po du vamz­džius, iš vi­so įmo­nė eks­plo­a­tuo­ja 48 ki­lo­met­rus vamz­dy­no.

Di­džio­ji da­lis vamz­dy­nų, sklen­džių yra se­ni, įreng­ti be­veik prieš pu­sę am­žiaus. To­kios se­nie­nos rei­ka­lau­ja ypa­tin­gos prie­žiū­ros. „Ne­ga­li­me pa­si­ren­gi­mo dar­bų at­lik­ti at­mes­ti­nai ar pa­grei­tin­ti šio pro­ce­so, su­trum­pi­nant ne­pa­to­gu­mus dėl karš­to van­dens tie­ki­mo nu­trau­ki­mo“, – ti­ki­na V. Pa­knys.  

Va­do­vau­ja­si smul­kiu pla­nu

Vi­sos šios ka­ti­li­nės nė­ra su­jung­tos į vie­ną ben­drą tin­klą, to­dėl vyk­dant pa­si­ren­gi­mą šil­dy­mo se­zo­nui, karš­to van­dens tie­ki­mas yra nu­trau­kia­mas pa­ei­liui kiek­vie­no­je zo­no­je.

Gra­fi­ką, ku­ria­me nu­ma­ty­tas pa­si­ren­gi­mas kiek­vie­no­je zo­no­je, įmo­nė su­da­ro iš anks­to, jį tvir­ti­na sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius. Gra­fi­kas skel­bia­mas spau­do­je, dau­gia­bu­čių skel­bi­mų len­to­se.

Var­to­to­jams šis lai­ko­tar­pis ne­pa­tin­ka, nes jis reiš­kia karš­to van­dens tie­ki­mo nu­trau­ki­mą dviem sa­vai­tėms. Ma­žes­nių ka­ti­li­nių ap­tar­na­vi­mo zo­no­je van­duo at­jun­gia­mas trum­pes­niam lai­kui.

V. Pa­knys aiš­ki­no, jog vi­sų dar­bų at­li­ki­mo truk­mę jie yra su­si­pla­na­vę la­bai skru­pu­lin­gai. Tai pa­de­da dar­bus at­lik­ti ne­at­si­lie­kant nuo gra­fi­ko.

Per me­tų ei­go­je vyks­tan­čias pro­fi­lak­ti­nes per­žiū­ras dau­ge­lis re­mon­to dar­bų yra ati­de­da­mi iki pa­si­ren­gi­mo šil­dy­mo se­zo­nui lai­ko­tar­pio.

„Uk­mer­gės ši­lu­mos“ va­do­vas pa­sa­ko­jo apie kiek­vie­no­je zo­no­je vyk­do­mų dar­bų se­ką. Su­stab­džius ka­ti­li­nės dar­bą, ka­ti­las ap­žiū­ri­mas, re­mon­tuo­ja­mas, tik­ri­na­mi ir re­mon­tuo­ja­mi siur­bliai. Di­de­lio dia­met­ro ši­lu­mos skai­tik­liai ve­ža­mi pa­tik­rai į Ta­li­ną. Jų pa­tik­ra už­trun­ka apie sa­vai­tę. Dar po ke­le­tą die­nų su­gaiš­ta­ma juos nuim­ti ir vėl su­dė­ti į vie­tas…

Iš­ban­dy­mas slė­giu

Su­tvar­kius ka­ti­li­nių įran­gą bei vamz­dy­nus, pa­ša­li­nus ge­di­mus, at­lie­ka­mas iš­ban­dy­mas di­des­niu nei įpras­ta hid­rau­li­niu slė­giu. Tai da­ro­ma no­rint iš­veng­ti ava­ri­jų šil­dy­mo se­zo­no me­tu.

Jei pa­pras­tai vamz­dy­nuo­se pa­lai­ko­mas iki 7 Atm slė­gis, juos iš­ban­dant, šal­tas van­duo pa­lei­džia­mas 16 Atm slė­giu. Pa­sak di­rek­to­riaus, kiek­vie­no­je zo­no­je po to­kio iš­ban­dy­mo pa­si­tai­ko 1–5 trū­ki­mai vamz­dy­ne. 

Kai ku­rie var­to­to­jai ne­įžiū­ri lo­gi­kos, ko­dėl įmo­nė po vi­sų pa­tik­rų ir re­mon­tų karš­tą van­de­nį tiek­ti pra­de­da pir­ma­die­nį, o ne penk­ta­die­nį. Juk sa­vait­ga­lį vis tiek nie­kas nė­ra at­lie­ka­ma.

V. Pa­knys pa­aiš­ki­no, jog ener­ge­ti­kams re­ko­men­duo­ja­ma po di­des­nių re­mon­to dar­bų ne­pra­dė­ti tie­ki­mo prieš sa­vait­ga­lį ar šven­tes dėl ga­li­mų ge­di­mų. Šios re­ko­men­da­ci­jos lai­ko­ma­si.

Dau­giau kaip pu­sė – pa­reng­ta

Šiuo me­tu at­lik­ta dau­giau kaip pu­sė dar­bų – pa­tik­rin­ta, su­re­mon­tuo­ta ir pa­reng­ta šil­dy­mo se­zo­nui apie 70 įmo­nės įran­gos, vamz­dy­nų.

Ar at­lie­kant pa­tik­ra pa­tei­kė ne­nu­ma­ty­tų staig­me­nų?

Va­do­vas sa­ko, kad di­džiau­sių ne­ti­kė­tu­mų „pa­py­lė“ ma­žie­ji šil­dy­mo ka­ti­lai, esan­tys Pa­ši­lė­je ir Del­tu­vo­je, šil­dan­tys po vie­ną ar ke­lis na­mus. Vi­si 10 ka­ti­lų – se­ni, ne­eko­no­miš­ki ir ne­ati­tin­kan­tys šiuo­lai­ki­nių stan­dar­tų.

Juos pri­si­ė­jo keis­ti. Įmo­nei tai kai­na­vo apie 80 tūkst. eu­rų. V. Pa­knys pa­ti­ki­no, kad var­to­to­jams šios iš­lai­dos ta­ri­fo ne­pa­keis – lė­šos pa­im­tos iš ben­dros re­mon­tams nu­ro­dy­tos su­mos.

Da­bar įmo­nė­je at­lie­ka­mi skai­čia­vi­mai ir rug­pjū­tį ra­jo­no ta­ry­bai pa­teiks tvir­tin­ti ši­lu­mos ir karš­to van­dens kai­nas. Di­rek­to­rius prog­no­zuo­ja, kad, nors jos tiek, kiek bu­vo pla­nuo­ta, grei­čiau­siai ne­pa­vyks su­ma­žin­ti, ji vis tiek tu­rė­tų bū­ti tru­pu­tį ma­žes­nė nei pra­ei­tą se­zo­ną. 

Bio­ku­ro kie­kiai di­dė­ja

Švie­sos g. esan­čio­je RK-1 ka­ti­li­nė­je 2015–2016 me­tų šil­dy­mo se­zo­ną bio­ku­ras su­da­rys apie 90 pro­cen­tų nau­do­ja­mos ža­lia­vos. Pra­ei­tą se­zo­ną vy­ra­vo du­jos.

RK-3 ka­ti­li­nė­je Vil­niaus gat­vė­je ga­mi­na­mą ir tie­kia­mą ši­lu­mos ener­gi­ją pa­pil­dys iš UAB „Uk­mer­gės ka­ti­li­nė“ per­ka­ma ši­lu­ma. Iš ne­pri­klau­so­mo ga­min­to­jo pla­nuo­ja­ma pirk­ti apie 50 proc. Pi­vo­ni­jos mik­ro­ra­jo­no dau­gia­bu­čiuo­se su­var­to­ja­mos ši­lu­mos ener­gi­jos. Ne­se­niai bu­vo pa­si­ra­šy­ta ši­lu­mos ener­gi­jos pir­ki­mo su­tar­tis. „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ ją pirks 10 pro­cen­tų ma­žes­ne nei įmo­nės pa­ly­gi­na­mo­ji ga­my­bos kai­na.

Šven­tu­pės ka­ti­li­nė­je ši­lu­mos ener­gi­jos ga­my­bai nau­do­ja­mas bio­ku­ras. Iki se­zo­no pra­džios čia nu­ma­to­ma pa­sta­ty­ti nau­ją bio­ku­ro ka­ti­lą.

Ku­ro rū­šis ne­si­keis RK-2 Klai­pė­dos gat­vė­je bei „Ši­lo“ ka­ti­li­nė­se – bus kū­re­na­ma du­jo­mis.

Ko­kie to­li­mes­ni spren­di­mai dėl Del­tu­vos gat­vė­je anks­čiau pla­nuo­tos bio­ka­ti­li­nės sta­ty­bos? V. Pa­knys pa­aiš­ki­no, kad jos li­ki­mas ra­jo­no ta­ry­bos po­li­ti­kų ran­ko­se – ma­no, kad šis klau­si­mas bus ap­tar­tas ru­de­nį. Taip pat po­li­ti­kai spręs ir apie ga­li­my­bę RK-2 ka­ti­li­nė­je įreng­ti bio­ku­ro ka­ti­lą.

Pa­sak „Uk­mer­gės ši­lu­mos“ va­do­vo, ra­jo­no ši­lu­mos ūkio per­spek­ty­vos su­tam­pa su ša­lies mas­tu iš­kel­to­mis gai­rė­mis – nuo gam­ti­nių du­jų per­ei­na­ma prie bio­ku­ro.

Ta­čiau at­si­sa­ky­ti gam­ti­nė­mis du­jo­mis kū­re­na­mų ka­ti­lų tik­rai ne­ke­ti­na­ma – sie­kia­ma ide­a­laus va­rian­to, kad kiek­vie­no­je ka­ti­li­nė­je bū­tų dvi­gu­ba ga­li­my­bė.

Ukmergės šiluma

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *