Šilumos vartotojų laukia pokyčiai

Autorės nuotr. Įmonės veiklą apžvelgė UAB „Ukmergės šiluma“ vadovai. Autorės nuotr. Įmonės veiklą apžvelgė UAB „Ukmergės šiluma“ vadovai.

Sąskaitos už šilumą gyventojams kitais metais žadamos mažesnės. Prie to prisidės ir atnaujinamas šilumos ūkis. Tokiais pažadais ir darbų planais pasidalijo UAB „Ukmergės šiluma“ vadovai, baigiantis metams į susitikimą pakvietę žiniasklaidos atstovus.

Susitikime dalyvavo įmonės direktorius Vydas Paknys, valdybos pirmininkas, savivaldybės administracijos direktorius, Stasys Jackūnas, vyriausiasis inžinierius Gimantas Bernotas ir vyr. buhalterė Eugenija Šniurevičienė.

Įmonės vadovai vienu didžiausių šių metų projektų, kuriam teko pagrindinės investicijos, įvardija naują biokuro katilą. 6,5 MW galios katilas su kondensaciniu ekonomaizeriu pradėti eksploatuoti metų pradžioje. Tai bei modernizuota kitų katilinių įranga leido sumažinti šilumos gamybos kainą vartotojams, nes gaminant tą patį šilumos energijos kiekį sutaupoma gamtinių dujų.

Minėtam projektui skirta ES parama. Pasak G. Bernoto, tam skirtos lėšos su investicijomis į įrangos tobulinimą sudarys apie 2,5 mln. Eur.

Taip pat kapitališkai suremontuotas susidėvėjęs Šventupės katilinės katilas. Pakeista po dujinį katiliuką kiekvienoje mažoje katilinėje – jų įmonė valdo dešimt: viena – Vytauto g. 4, septynios – Pašilėje ir dvi – Deltuvos miestelyje. Mažinti dujų suvartojimą leidžia ir nauja automatinio vandens ruošimo įranga.

„Be ES paramos įmonė nepakeltų tokios modernizavimo naštos“, – sako direktorius V. Paknys. Reikšminga vadina metų viduryje pasirašytą sutartį su nepriklausomu šilumos gamintoju UAB „Ukmergės katilinė“: „Jų parduodamos šilumos kaina 10 proc. mažesnė nei mūsų pasigaminimo savikaina.“

Kaina mažės

Anot jo, valstybinė kuro kainodaros politika energetikos įmonėms šiuo metu nedėkinga. Didelę kuro dalį sudaro gamtinės dujos, kurios brango. „Ukmergės šiluma“, vadovo teigimu, už megavatvalandę mokėjo daugiau nei dvigubai, lyginant su vidutine rinkos kaina. Mat pirkti dujas iš privalomojo dujų tiekėjo įpareigoja įstatymas. Tuo metu biokuras perkamas per biržą.

„Kitąmet dujų kaina, Seimui priėmus įstatymo pakeitimus, nebebus tokia skaudi. Naudą ir perspektyvas pajusim nuo 2016 metų, o šiemet vartotojai dar turi mokėti tiek, kiek patvirtinta pagal metodiką. Tačiau techniniai sprendimai turės poveikį, norint sutaupyti“, – sako V. Paknys.

Nauja šilumos kaina, palyginti su galiojančia, mažėja nuo 7,53 ct/kWh iki 6,25 ct/kWh, t. y. 1,28 euro cento (17,0 proc.). Tai – didžiausias pokytis nuo 2012 metų, kai, anot jo, kaina buvo 8,5 cento. Naujoji – 6,25 – bus taikoma nuo sausio 1 d. Gyventojai, vasarį mokėdami už sausio mėnesį, jau pajus pokyčius. Žinoma, kaina priklausys ir nuo orų.

Susitikime kalbėta ir apie tai, jog sprendimas visiškai atsisakyti dujų netinkamas, jei dėl sutrikimų ar kitų priežasčių jų nebūtų kuo pakeisti. 2016 m. RK-1 katilinės zonoj bus naudojama 85 proc. biokuro, RK-2 – vien dujos, nes nėra galimybės kūrenti biokuru. RK-3 – apie 60 proc. biokuro, kuris perkamas iš nepriklausomo gamintojo.  

Davė naudos

„Ukmergės šilumos“ valdybos pirmininkas S. Jackūnas pažymėjo, jog naudos šilumos vartotojams duoda ir namų renovacija. Pasak jo, 12 renovuotų daugiabučių jau priduota, pritarta dar 37 rajono namų renovacijai. Vertinant apšiltintų namų mokamą kainą už šilumą, bus atliekama stebėsena, kviečiami ekspertai.

Keis vamzdynus

Kalbėdamas apie kitų metų investicijas, įmonės vyriausiasis inžinierius G. Bernotas minėjo laukiančius didžiausius – šilumos trasų atnaujinimo darbus. Pivonijos mikrorajone RK-3 katilinės teritorijoje numatyta pakeisti apie 1,5 km magistralinių vamzdynų į bekanalę trasą. Dukstynos mikrorajone – apie 300 m, daugiausia – S. Daukanto gatvėje. Tai bus susiję ir su Veterinarijos gatvės rekonstrukcija. 

Toliausiai nuo RK-3 katilinės esančioje Jaunimo gatvėje numatoma įrengti apie pusės megavato galios biokuro katilą, sprendžiant šilumos nuostolių mažinimo šiuose namuose ir kitas problemas.

Atsinaujino

Susitikime pasidžiaugta atsinaujinusiu įmonės administraciniu pastatu ir katiline, baigiamu kurti nauju informatyvesniu tinklalapiu. Įmonėje neseniai įdiegta dispečerinio valdymo sistema, leidžianti greičiau ir patikimiau valdyti miesto katilines. Iš kompiuterinės valdymo bazės stebint įrenginių darbą, nebereikia į jas važinėti.

Besibaigiančių metų pokyčiai „Ukmergės šilumoje“ buvo susiję ir su valdžios kaita. Raimondas Ragauskas, kurį pakeitė buvęs rajono meras V. Paknys, dabar – vienas iš UAB „Širvintų šiluma“ vadovų. Keitėsi ir įmonės valdyba. Ji sudaryta iš trijų narių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Ovidijus 2017-07-13 09:15
Senų katilų eksploatacijos kaina labai didelė. Puiku, kad pagaliau sugalvojo pakeist seną techniką į naujesnę.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # uqeyuhiqeyil 2019-08-11 17:46
Amoxicillin: http://mewkid.net/order-amoxicillin/ Amoxicillin pww.zybi.ukzinios.lt.bea.yb http://mewkid.net/order-amoxicillin/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # amisemup 2019-08-11 18:11
Amoxicillin: http://mewkid.net/order-amoxicillin/ Buy Amoxicillin Online ydf.icyf.ukzinios.lt.ebf.pa http://mewkid.net/order-amoxicillin/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų