Tonos skiedrų pavirsta butų šiluma

Gedimino Nemunaičio nuotr. Ši mediena greitai virs šiluma. Gedimino Nemunaičio nuotr. Ši mediena greitai virs šiluma.

Ne vienas ukmergiškis pastebi palei kelius pūpsančias šakų krūvas ir garsiai pasvarsto, jog jos tikriausiai keliaus į miestą šildančią „Ukmergės šilumos“ katilinę. Tačiau iš tiesų taip nėra.

Ši, kaip ir kitos šilumą teikiančios licencijuotos įmonės, biomasę perka per vienintelį šaltinį – biokuro biržą.

Biokuro birža – tai naujas, nuo praėjusių metų veiklą pradėjęs, kūrenimui skirtos medienos pirkimo būdas internetu.

UAB „Ukmergės šiluma“ vadovas Vydas Paknys sako nesitikėjęs, kad pirkimus vykdyti per biržą bus taip patogu ir paprasta. Įmonės darbuotojui tekeikia kompiuterio monitoriuje sekti biokuro tiekėjų pasiūlymus, sulaukus tinkamo – nuspausti mygtuką. Paskui surašomi pirkimo dokumentai ir viskas – vilkikai su biokuru gabenami į įmonės aikštelę.

Direktorius pasakojo, kad parduoti biokurą turi teisę šioje biržoje užsiregistravę tiekėjai. Kaina priklauso nuo kokybės: drėgmės, žemių, spyglių kiekio masėje...

„Ukmergės šiluma“ yra nutarusi pirkti vidutinės kategorijos biokurą. Jo kiekis matuojamas ne tonomis ar kubiniais metrais, o tonomis naftos ekvivalentu pagal tam tikrą formulę.

Tačiau, žinoma, susmulkintos medienos masę paprasčiau įsivaizduoti kiekvienam suprantamais matais. Direktorius aiškina: per šalčius kiekvieną parą „Ukmergės šilumos“ katilinė sukūrena du su puse vilkiko skiedrų.

Jei lauke oro temperatūra svyruoja apie nulį, užtenka vieno vilkiko.

Paknys sako ir pats neretai sulaukiantis ukmergiškių klausimų, ar jų įmonė nepriima šakų kūrenimui. Tačiau visus tikina – tokios paslaugos neteikia – neužsiima šakų smulkinimu, kūrenti gali tik smulkintą biomasę. O juo labiau – neturi teisės pirkti biomasės iš privačių tiekėjų.

 

**

2014-ųjų gruodį Seimas priėmė Energijos išteklių rinkos įstatymo pataisas, kurios įpareigoja visus centralizuotos šilumos tiekėjus ir reguliuojamus nepriklausomus šilumos gamintojus 2015 m. biržoje pirkti pusę, o nuo 2016 m. – visą reikalingą biokurą.

**

Vienas pagrindinių šio įstatymo tikslų – siekis padidinti biokuro tiekėjų skaičių biržoje, sumažinant dominuojančio tiekėjo užimamą rinkos dalį ir tuo pačiu – vidutinę biokuro kainą.

**

Skelbiama, kad pernai reguliuojami energijos gamintojai didžiąją dalį biokuro pirkimų jau perkėlė į biokuro biržą. Nors įstatymas praėjusiais metais įpareigojo 50 proc. energijos gamybai reikalingo biokuro įsigyti biržoje, dėl palankių kainų ši dalis buvo viršyta ir siekė daugiau nei 60 proc.

**

Apie biržos populiarumą liudija ir beveik penkis kartus išaugęs sandorių skaičius – nuo 522 sandorių 2014 m. iki 2507 sandorių pernai.

**

Vidutinė biokuro kaina biržoje pernai siekė 135 EUR/tne. Brangiausiai už biokurą mokėta šventiniu žiemos laikotarpiu, kai biokuro kaina biržos aukcione pakilo iki 173,8 EUR/tne, mažiausiai – vidurvasarį, kai kaina nukrito iki 104,6 EUR/tne.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų