Kompensacijų siekia ir neteisėtai

Prasidėjus šildymo sezonui gyventojai skuba tvarkytis dokumentus dėl kompensacijų. Kai kuriems jų pinigai pervedami tiesiai į sąskaitas. Kad bent kiek praturtėtų, kai kada lėšų besitikintieji nevengia ir sukčiauti.

Su kompensacijomis susijusią tvarką reglamentuoja Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams teikimo Ukmergės rajono savivaldybėje tvarkos aprašas. Jame išskirtos piniginės socialinės paramos rūšys: socialinė pašalpa bei būsto šildymo išlaidų, geriamojo vandens išlaidų ir karšto vandens išlaidų kompensacijos.

Paramą teikia rajono savivaldybės administracija, vadovaudamasi šiuo aprašu ir LR piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymu.

Pasak savivaldybės Socialinės paramos skyriaus Socialinių išmokų poskyrio vedėjos Valdonės Ginaitienės, kompensacijos skiriamos šildymo sezono metu. „Visam šildymo sezonui, kai šiluma būsto šildymui ir vanduo tiekiami centralizuotai, savivaldybės administracijos direktoriui savo įsakymu paskelbus šildymo sezono pradžią ir pabaigą. Kai būstas šildomas kieto ar kitomis kuro rūšimis, šildymo sezonas skaičiuojamas nuo einamųjų metų spalio 1 d. iki kitų metų kovo 31 d.“, – pasakojo ji.

Yra vykdoma ir išankstinė registracija, kuri prasideda rugpjūtį. Žmogus gali užsiregistruoti atvykti į savivaldybę konkrečiu laiku – tada nereikės laukti eilėse.

Anot vedėjos, norintieji gauti kompensaciją turi pateikti informaciją apie save: „Daug duomenų mes ir taip galim matyti, nes savivaldybė turi sutartis su įvairiais registrais. Bet žmogaus darbo užmokesčio nematom, todėl privalu pateikti pažymą iš darbovietės apie pajamas. Jei kreipiasi pirmą kartą – asmens dokumentą. Jei kūrenasi gamtinėmis dujomis – katilo parametrus ir pan.“

Ar asmuo gali pretenduoti į paramą, priklauso ir nuo jo pajamų, ir turimo nekilnojamojo turto. „Skiriasi paskaičiavimai, turi ar ne teisę į kompensaciją, – sako V. Ginaitienė. – Pirmiausia tikrinamas gyventojo turtas, vertinamos pajamos. Jei kūrenasi kietu kuru, gamtinėmis dujomis, kompensacija skiriama grynais pinigais.“

Kieto kuro (malkų) būstui šildyti ir karštam vandeniui ruošti 1 kubinio metro kaina su pristatymu Ukmergės rajono savivaldybėje – 38 eurai. „O kai yra centralizuotas šildymas, kompensacijas skaičiuoja šilumos tinklai ir mums pateikia duomenis. Mes jiems būnam pateikę asmenų, kurie į mus kreipiasi dėl kompensacijų, sąrašus. Kompensacijoms skirtas lėšas pervedam šilumą tiekiančiai įmonei“, – pasakojo ji.

Kai kurios gyventojų grupės, pavyzdžiui, pensininkai, kreipiasi dėl viso šildymo sezono kompensacijų. Dirbantys, darbingo amžiaus žmonės – kas 3 mėnesius, taigi per sezoną turi kreiptis du kartus.

„Būna, kad už kurį nors mėnesį ir neišeina kompensacija, jei, tarkim, lauke ne per žema temperatūra ir name šildymas buvo prisuktas“, – pastebi vedėja.

2017 m. kompensacijos skirtos 2 658 šeimoms, arba 3 834 asmenims. Kompensacijų suma – 297,4 tūkst. Eur.

Sako, kad kompensacijų gavėjai turi žinoti savo pareigas: „Jie turi informuoti mūsų skyrių apie materialinės padėties pasikeitimą. Jeigu turi nekilnojamojo turto ir šildymo sezono metu jį parduoda, perleidžia ar padovanoja, privalo pranešti. Dauguma sako – nežinojau, tačiau jie turi gavę lapelius ir su šia tvarka supažindinti. Taip pat turi pranešti, jei nusiperka turto, nes įsigijus gal jau nebetenka teisės į kompensaciją.“

Pasakojo ir apie pasitaikančius sukčiavimo atvejus: „Šiemet šildymo sezonas pradėtas dar neseniai, tačiau jau susidūrėm. Kompensacijos skiriamos tame būste registruotiems ir gyvenantiems asmenims, nesvarbu, kas savininkas. Šiuo atveju yra senolė, kuri registruota bute ir butą perrašius savo anūkui. Jis neregistruotas, bet čia gyvena ir ateina pas mus tvarkyti senolės kompensacijos reikalų. Būna – nuomininkai, kuriems nepriklauso, tvarkosi kompensacijas. Kai kada važiuojam žiūrėti į vietą, apklausiam kaimynus, tikrinam situaciją.“

Pašnekovė primena, kad prašymus dėl paramos gavimo gyventojai gali pateikti ir elektroniniu būdu.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų