„Ukmergės šiluma“ – efektyviai veikianti bendrovė

V. Paknys. V. Paknys.

UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys praėjusią savaitę vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje pristatė įmonės veiklą ir ateities perspektyvas.

Pagrindinė šios įmonės veikla – šilumos ir karšto vandens tiekimas. Kita vykdoma veikla – atsiskaitomųjų karšto vandens apskaitos prietaisų aptarnavimas.

Įmonė šiuo metu eksploatuoja 19 katilinių, o šilumos tinklai siekia net 24 kilometrus.

Skaičiuojama, kad „Ukmergės šilumos“ paslaugomis naudojasi 7 306 vartotojai. Įmonėje dirba 38 darbuotojai. Praėjusiais metais bendrovės pajamos siekė 3 287 890 Eur.

Siekius įgyvendino

Per praėjusius penkerius metus UAB „Ukmergės šiluma“ svarbiausi siekiai buvo atstatyti šilumos ūkio nuomos laikotarpiu nudėvėto turto vertę, užtikrinti patikimą bei kokybišką šilumos tiekimą, modernizuoti šilumos ūkį, mažinti tiekiamos šilumos kainą. Užsibrėžtus uždavinius įmonė įgyvendino.

Ilgalaikio turto vertės pokyčiai per praėjusį dešimtmetį, nuo 2010-jų, rodo, kad turto per tą laiką padidėjo nuo 1,4 mln. iki 4,47 mln.

V.Paknys pasakojo, kad praėjusiais metais bendrovė užtikrino patikimą, saugų ir kokybišką šilumos tiekimą. Visuose vartotojų pastatų įvaduose buvo visiškai užtikrinami reikiami parametrai – termofikacinio vandens temperatūros, slėgiai bei vandens kokybė.

Įskaitinių avarijų ar sutrikimų gaminant ar tiekiant šilumos energiją pernai neįvyko, tikrinančios ar prižiūrinčios institucijos pažeidimų nenustatė. Negauta ir pagrįstų vartotojų skundų.

Ūkis modernizuojamas

Pasak bendrovės vadovo, šilumos ūkis sistemingai modernizuojamas – atnaujinti katilai, nuotolinio valdymo katilinės, modernizuotas cheminis vandens paruošimas. Pažymėtina, kad atnaujinta 83 proc. šilumos tinklų.

Kasmet į šilumos ūkį investuojama. Pernai investicijos siekė 615 tūkst. Eur.

Kaina mažėja

Direktorius pažymėjo, kad „Ukmergės šilumos“ tiekiama šilumos kaina stabiliai mažėja. Dabar ji yra 35 proc. mažesnė nei 2013 m.

Pasakojo, kad ženklų kainos mažėjimą lėmė kelios aplinkybės. Tarp jų – efektyviai atliktos įmonės investicijos bei pakeista kuro naudojimo šilumos energijai gaminti struktūra. Šiuo metu 70 proc. kuro – biokuras ir tik 30 proc. – gamtinės dujos.

Kainų mažėjimą taip pat lėmė įmonės veiklos optimizavimas.

Dar viena nuo įmonės nepriklausanti išorinė priežastis, lėmusi šilumos kainos mažėjimą, – jai pagaminti naudojamo kuro – dujų ir biokuro – kainų mažėjimas Europoje, o taip pat ir Lietuvoje.

Tačiau V. Paknys atkreipia dėmesį – šilumos kainos mažėjimas yra baigtinis procesas, tad, pradėjus kilti kuro kainoms, šilumos kaina šiek tiek padidėtų.

Slegia paskolos

Pasak bendrovės vadovo, įmonės finansiniam ir ekonominiam pajėgumui įtakos turi kelios aplinkybės. Svarbiausios iš jų – šilumos energijos kaina, realizuojamas šilumos kiekis bei finansiniai įsipareigojimai.

Pažymi, kad šilumos tiekimo pajamos kasmet krenta. Pavyzdžiui, 2016 m. jos siekė 4,16 mln., o praėjusiais metais – 3,10 mln. Eur.

Pajamos mažėja, nes mažiau šilumos suvartoja renovuojami namai, be to, fiksuojama, kad mažėja karšto vandens suvartojimas.

Įmonė turi nemažų finansinių įsipareigojimų. Kasmet paskolų mokėjimui skiriama 0,5 mln. Eur. Šiuo metu paskolų portfelis sudaro 3 mln. Eur. Iš jų apie 1,5 mln. – lėšos investicijoms, apie 1,5 mln. – Aukščiausiojo teismo priteista kompensacijos suma (su palūkanomis) buvusiam šilumos ūkio nuomininkui.

Svarbiausi naujo laikotarpio uždaviniai

UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius apžvelgė pagrindinius strateginius 2021–2025 m. laikotarpio uždavinius.

Pasakojo, kad siekiama užtikrinti įmonės finansinį-ekonominį pajėgumą, patikimą ir saugią šilumos ir karšto vandens gamybą bei tiekimą.

Ir toliau bus siekiama optimizuoti įmonės valdymo, šilumos gamybos, šilumos perdavimo sąnaudas, atnaujinti bei modernizuoti įmonės technologinę bazę, skaitmenizuojant jos procesus, efektyvinant įrenginių bei atskirų technologinių procesų darbą.

Reaguojant į pasaulines tendencijas ir mūsų Vyriausybės siekius, „Ukmergės šiluma“ yra užsibrėžusi didinti atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimą savo veikloje.

Dėl atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimo šilumos bei elektros gamybai parengti du investiciniai projektai – saulės fotovoltinės elektrinės įrengimas ant RK-1 katilinės Šviesos gatvėje pastato stogo bei šilumos siurblio ir saulės kolektoriaus įrengimas Šventupės gyvenvietės katilinėje dalies karšto vandens paruošimui vasaros sezono metu. Taip pat atliekama galimybių studija atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimui RK-2 (miesto centre ir Pramonės mikrorajone) šilumos tiekimo zonoje.

Užs. Nr. 419

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+8 # Pjero 2021-06-07 10:43
Kodel teismo priteista našta katilinei?,tuo paciu ir naudotojam.Turetu mokėti tie kas užsinorejo šio kasnio
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+9 # % 2021-06-07 11:16
Nu kai milijonai plaunami, jokie istatymai negalioja!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+7 # negi 2021-06-08 00:20
pamiršo, turėtų lietis dėkingumas ukmergiškiams, mokantiems padidintą euru aptarnavimo mokestį, o butų ne vienas šimtas ir kapsi papildomi tūkstantėliai :roll:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų