Šildymo kainos šovė į aukštumas.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Šildymo kainos šovė į aukštumas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergiškiai su išaugusiomis sąskaitomis už patalpų šildymą gruodžio mėnesį kartu gavo ir informacinius pranešimus dėl kompensacijų.

Žmonės puolė jų ieškoti. Tačiau daugumai teko nusivilti, nes nauja kompensacijų už šildymą tvarka bus taikoma tik nuo vasario, kuomet gausime sausio mėnesio sąskaitas.

Kartu su „Ukmergės šilumos“ sąskaitomis išplatinta informacija pateikta taip, kad žmogus, neturintis galimybės pasinaudoti internetine skaičiuokle, pats apskaičiuoti, ar jam priklauso kompensacija, nesugebės. Tokiam žmogui belieka kreiptis į savivaldybę.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjos pavaduotoja Valdonė Ginaitienė sakė, kad besiteiraujančiųjų apie kompensacijas skaičius pastarosiomis dienomis patrigubėjo. „Dauguma skambina telefonu, kai kurie ateina patys ar palieka dokumentus pašto dėžutėje. Tačiau apgultį jaučiame. Ji prasidėjo nuo šio pirmadienio, kai žmonės gavo pranešimus, raginančius kreiptis kompensacijų.“

Pavaduotoja atkreipė dėmesį, kad nauja tvarka, leidžianti gauti kompensacijas už šildymą net ir vidutines pajamas uždirbantiems asmenims, įsigaliojo nuo sausio 1-osios, tad gruodžio mėnesiui ji netaikoma. Šiam laikotarpiui dar galioja sena tvarka. Pagal naują tvarką bus galima kreiptis tik gavus sąskaitas už šildymą sausio mėnesį.

Tačiau savivaldybės atstovė priminė, kad, pasikeitus skaičiuoklei, įstatymo nuostatos nepasikeitė. Tad, nors suvedus duomenis į skaičiuoklę, ji rodo, kad kompensacija priklauso, jeigu žmogaus dokumentai nėra sutvarkyti ir įforminti, kompensacijos gali ir negauti.

Pavyzdžiui, mamos, auginančios vienos vaikus, turi būti prisiteisusios alimentus. Būtina pateikti tai įrodantį dokumentą – sprendimą ar banko išrašą su įplaukomis.

Arba soduose gyvenamuosius namus turintys savininkai turi būti nekilnojamąjį turtą įregistravę registre. Jei dokumentai nesutvarkyti, turtas laikomas ne gyvenamuoju, o sodo namu.

Taip pat, atsijungus nuo centrinio šildymo sistemos, būtina išsiregistruoti iš centralizuotų sistemų registro. „Pasitaiko atvejų, kad žmogus nuo kokių 2013 metų šildosi individualiai, tačiau jis vis dar yra centralizuotų sistemų registre. Iki šiol kompensacijos nesikreipė, nes jam nepriklausė, o dabar registro duomenys yra kliūtis gauti išmoką“, – pasakojo V. Ginaitienė.

Ji priminė, kad pandemijos laikotarpiu ir šešis mėnesius po jos, priimant sprendimą dėl kompensacijos skyrimo, asmens turtas nėra ir nebus vertinamas. Vertinant pajamas, kai kuriuos duomenis, esančius elektroninėse bazėse, kaip senatvės pensijos ar neįgalumo išmokos, savivaldybės darbuotojai mato patys. Tada pažymų pateikti nereikia. „Tačiau ne viską galime matyti. Nematome darbo užmokesčio, alimentų“, – sakė V. Ginaitienė. 

Taip pat informavo, kad pirmą kartą kreipiantis dėl kietojo kuro ar gamtinių dujų kompensavimo, reikia duomenų apie kvadratūrą, naudingą plotą, katilo našumą.

Savivaldybės atstovė patikino, kad žmogui paskambinus telefonu, darbuotojai pasako, kokius duomenis ir dokumentus reikia pateikti. „Jeigu žmogus reikalingų duomenų iš karto nežino, gali paskambinti dar kartą“, – sakė ji. Tačiau atkreipė dėmesį, kad prisiskambinti kartais nėra lengva. „Yra duoti trys telefono numeriai, kuriais galima skambinti. Kai mūsų darbuotojai kalba telefonu, skambinantysis vis tiek girdi gerą šaukimo signalą ir jam atrodo, kad niekas neatsiliepia, nors iš tiesų linija užimta. Foninės muzikos ar automatinio atsakiklio kol kas neturime“, – sakė V. Ginaitienė.

Pavaduotoja teigė, jog yra atsižvelgiama į tai, kad ne visus dokumentus įmanoma susitvarkyti per keletą dienų, todėl atskirais atvejais situaciją vertina sudaryta komisija. „Komisija gali pasiūlyti skirti kompensaciją išimties tvarka, kol dokumentai dar neįforminti, bet yra pateikti forminimui.“

Taigi, planuojantiesiems kompensacijų prašyti už sausio mėnesį dabar yra pats laikas tvarkytis dokumentus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų