Spausdinti šį puslapį

Kviečia ir vėl pažaisti tarpukarį

Tradicinis Smetoninių akcentas – gražiausios ponios rinkimai. Autorės nuotr. Tradicinis Smetoninių akcentas – gražiausios ponios rinkimai. Autorės nuotr.

Šį šeštadienį Prezidento Antano Smetonos dvare Užugiryje vėl laukiama svečių Smetoninėse. Juos dvaro aplinka šįkart pasitiks kiek kitokia. Šventės rengėjai žada ir naujų pramogų. 

Smetoninių šventė mūsų krašte jau tapusi tradicija. „Prezidentas gimęs rugpjūčio 10 dieną, todėl jos rengiamos artimiausią šiai datai savaitgalį. Jo gimtadienis ir anksčiau būdavo pažymimas. Visąlaik minėdavo tautininkai dvarvietėj, nors ir neremontuotoj; vykdavo mišios. O tokia teatralizuota šventė rengiama kokie ketveri metai“, – pasakojo savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė. 

Nors apie šį renginį, įprasminant Prezidento atminimą, pasigirsta įvairių atsiliepimų, tikina negirdėjusi neigiamų nuomonių. „Atvirkščiai – visi labai laukia ir džiaugiasi, svečiams patinka pasipuošti to meto drabužiais. Ir gražiausios ponios rinkimai kasmet būna. Juk vyksta daug įvairių renginių, o Smetoninės turi savo veidą, kaip ir Jonavos Joninės su Jonų ir Janinų respublika ar alaus šventė Pakruojo dvare“, – sako pašnekovė. 

Organizatorių rūpestis, anot jos, – prigalvoti vis naujų idėjų: „Kasmet stengiamės ką nors keisti. Anksčiau atvykdavo koncertuoti klasikos atlikėjų, tarp kurių – Liudas Mikalauskas, Virgilijus Noreika, kiti solistai. O dabar norim pakviesti ir daugiau jaunimo, pasiūlyti tokios muzikos ir šokių, kurie dabar „ant bangos“.

Šių Smetoninių programoje – lindihopo šokėjų pasirodymas ir pamokos, svingo karalienėmis prisistatančių „The Ditties“ bei kitų atlikėjų koncertas. 

„Skambės ir tarpukario dainos, ir to laikmečio Amerikos kūriniai. O pažaisti tarpukarį kviečiam visus, kurie atvyks: laukiam žmonių išmonės, kad pasipuoštų taip, jog atitiktų tų laikų madą ir dvasią“, – ragina L. Gerulskienė. 

Savivaldybė renginiui skyrė 4000 eurų. Iš jų daugiausia atiteks atlikėjams skirtam užmokesčiui, scenos nuomai. Smetonines rengiančiam Ukmergės kraštotyros muziejui kasmet pavyksta rasti ir rėmėjų. 

Tarp šventės šeimininkų šiemet – ir dvaro kumetyną iš muziejaus išsinuomoję bei Antano Smetonos dvaro šeimos rezidencija pasivadinę verslininkai. „Nuomininkai irgi prisideda, jie per Smetonines teiks visas maitinimo paslaugas“, – sakė Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja.

Jų dėka ir pati šventė vyks kitokioje aplinkoje. „Dabar čia sutvarkytas parkas, paežerė, išgenėti medžiai, atsiveria nuostabi panorama. Ir automobilių aikštelė sutvarkyta, nebebus problemos pasistatyti mašiną“, – pasakojo ji. 

Smetoninėse laukiama daug garbių svečių, valdžios atstovų. Šiemet jose dalyvaus ir Seimo vadovė Loreta Graužinienė. 

Anot L. Gerulskienės, šis renginys buvo plačiai išreklamuotas dar žiemą Vilniuje, „Litexpo“, vykusioje tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur“. „Tada išplatinom daug kvietimų – specialiai pagamintų maišelių su riešutais viduje. Į aplinkinius rajonus išsiuntinėti kvietimai. Tie, kurie ilgąjį savaitgalį nepasirinks pajūrio palangose ar jūrmalose, atvyks pas mus“, – viliasi pašnekovė.  

Šventėje sutiksime tautodailininkų, šurmuliuos amatininkų turgelis, bus siūloma įvairių edukacijų. Tarp dalyvių – „Miško broliai“, jūrų skautai, oreiviai. 

Bilieto į prezidento gimtadienį kaina – 5 eurai, vaikams kainuos mažiau. Ar ne per daug į renginį, kuriame norima kartu su visais paminėti savo kraštiečio prezidento sukaktį? Vedėja įsitikinusi, jog tiek į šventę, kurioje koncertuos profesionalūs atlikėjai, nereiktų gailėti.

Smetoninių 2016 programa:

12.00 val. Lėne.
Šv. Mišios Antano Paduviečio bažnyčioje. Giedos Eugenija Klivickaitė (mecosopranas).

13.15 val. Užulėnyje.
Prezidento Antano Smetonos gimtadienio paminėjimas prie gimtojo namo pamatų. Kalbės: LR Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, Lietuvos tautininkų atstovai.

Prezidento Antano Smetonos dvaro teritorijoje:

13.00 val. Lindyhop.lt mokyklos šokėjų pasirodymas ir pamokos.
14.00 val. Grupės „Rhythm Junkies“ koncertas.
14.50 val. Teatralizuotas Prezidento Antano Smetonos sveikinimas.
15.20 val. Grupės „Rhythm Junkies“ koncertas.
16.10 val. Grupės „The Ditties“ koncertas.
16.55 val. Šokam lindyhopą.
17.30 val. Užugirio kiemo gražiausios ponios rinkimai.
17.45 val. Grupės „The Ditties“ koncertas.

– Amatininkų edukacijų turgelis: atlaidų saldainiai, žvakių liejimas, medaus gydomoji kosmetika, Ukmergės krašto
duona ir sūriai, gydomieji žolynai, šakočio kepimas, juostų audimas, rankdarbiai, tautodailininkų darbai…
– Vaikų žaidimų aikštelė.
– Klubas „Miško broliai“ – tarpukario karininkai.
– Klubas „Jūrų skautai“- lauko programa.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)