Vaitkuškio dvaras – parduodamas

Vaitkuškio dvarui ieškoma pirkėjų. Gedimino Nemunaičio nuotr. Vaitkuškio dvarui ieškoma pirkėjų. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Į Ukmergės „Dvarų žiedą“ įtrauktas ir didelio turistų susidomėjimo sulaukęs Vaitkuškio dvaras ieško naujų savininkų. Šis kultūrinis objektas parduodamas, o dabartiniai šeimininkai tikisi, kad atsiras pirkėjai, kurie tęs pradėtą kultūrinę veiklą ar net atstatys pagrindinį dvaro pastatą.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės aristokratijos kultūros lizdu vadinto Vaitkuškio dvaro išlikusį bokšto pastatą užpernai iš ankstesnių savininkų įsigijo Varšuvoje gyvenantis grafų provaikaitis Pavelas Šanaica Kosakovskis.

Tačiau šiandien objektas – tarp parduodamų.

Pardavimo skelbime rašoma, kad teritorijai priklauso originalus bokštas su įrengta vandentiekio sistema, elektra. Jame – prieškambaris, miegamasis, vonia. Kambariai yra įrengti antrame ir trečiame aukštuose. Sklype yra išlikę oranžerijos griuvėsiai.

Šiuo metu teritorijoje pastatytos lauko palapinės, nedidelė veja pritaikyta žaisti minigolfą.

Dvaro pardavimu besirūpinantis šeimos giminaitis Arnas Dabusas pasakojo, kad šalia šio kultūrinio objekto yra 4 hektarai miško ir žemės. Kartu parduodamas ir prekinis ženklas UAB „Vaitkuškis“.

Vaitkuškio dvaro statinius siūloma pirkti už 250 tūkst. eurų.

Galimų pirkėjų smalsumą galėtų sužadinti ir unikalus čia esantis objektas – požeminis tunelis, kadaise jungęs dvarą su kalno papėde, kuriuo galima buvo patekti į Pašilės bažnyčią. Tiesa, tunelis šiuo metu nėra praeinamas. Tačiau, teigiama, kad tai tikrai ne legenda ir jį įmanoma prikelti iš užmaršties.

Pašnekovas pasakojo, kad Kosakovskių giminė dvarą nutarė parduoti įsitikinus, kad savo jėgomis jo atstatyti nepavyks. Bandė teikti paraiškas ES struktūrinių fondų finansavimui gauti, bet nesėkmingai. Tikisi, kad naujieji savininkai tęs pradėtą kultūrinę veiklą ir dvaras bus atviras turistams.

Per porą metų spėjo įsitikinti, kad turistai dvaru domisi. Pernai vasarą čia leidę šeimininkai buvo įsisukę į kultūrinių renginių šurmulį. Dvaras buvo atdaras lankytojams, čia nuolat vestos ekskursijos, vyko keli renginiai.

Šiuo metu savininkai gyvena Varšuvoje, o turistai dvare priimami tik iš anksto sutarus.

„Turime planą arba parduoti, arba rasti kitą išeitį, kad dvaras toliau gyvuotų“, – sakė pašnekovas.

Istorijos šaltiniai byloja, kad Vaitkuškio dvaras pradėtas formuoti XVI a. ir turėjo daug šeimininkų.

Klestėjimo laikais jame buvo gausu italų, lenkų, paties šeimininko S. F. Kosakovskio paveikslų, meno galerija, 12 tūkst. tomų biblioteka.

Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui, vertingiausi daiktai buvo išvežti į Rusiją ir ten dingo. Karo metu dvaras buvo plėšiamas ir niokojamas. Vėliau naudojamas įvairioms reikmėms, čia veikusi ir našlaičių prieglauda.

Per Antrąjį pasaulinį karą,1941 m., naciai pastate įkūrė getą žydams.

Po karo likęs be šeimininkų, dvaras sparčiai nyko, teliko bokštas ir buvusios oranžerijos fragmentai.

Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė sakė, kad praėjusiais metais šį objektą aplankė apie 3 000 turistų.

Pasak direktorės, labai norėtųsi, jog į Ukmergės „Dvarų žiedą“ įtrauktas Vaitkuškio dvaras tęstų entuziastingai naujųjų savininkų pradėtus darbus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+8 # oho 2019-06-26 18:17
tokia kaina už griuvėsius, tai nebent čia su pačiais savininkais parduoda
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-2 # pitti gerardo 2019-07-04 15:08
Sveiki, mano gyvenimas pasikeitė ir visa mano veikla peržengė ROSA BORRIELLO. Iš šios moters gavau 30.000 eurų paskolą. Čia yra Mail:
Dievas jus palaimina.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų