Pagerbė žudynių aukas, apžiūrėjo Ukmergę

Muziejininkas R. Ramanauskas ekskursijos dalyviams papasakojo Ukmergės žydų istoriją. Gedimino Nemunaičio nuotr. Muziejininkas R. Ramanauskas ekskursijos dalyviams papasakojo Ukmergės žydų istoriją. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Kasmet pirmą rugsėjo sekmadienį Pivonijos šile, žydų žudynių vietoje, prisimenama holokausto tragedija. Rugsėjo pradžioje visoje Europoje taip pat minimos žydų kultūros dienos, tad po šio susitikimo visi jo dalyviai restorane ragavo nacionalinių žydų patiekalų, dalyvavo ekskursijoje po Ukmergę, apžiūrėjo žydų kultūrą atspindinčias parodas.

Lygiai 12 valandą šalia Ukmergės esantį šilą sudrebino automobilių sirenų gausmas. Tokia yra kasmetinė šio minėjimo tradicija. Taip jis pradėtas ir šiemet, minint 76-ąsias žydų žudynių metines.

Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas priminė Pivonijos šile ištikusią tragediją. Tai – trečia pagal dydį žydų žudynių vieta Lietuvoje. Čia nužudyti 10 239 žmonės. 1941 metais iš Ukmergės ir jos apylinkių jie buvo suvaryti į Vaitkuškio dvare įkurtą getą, o iš ten varomi į Pivonijos šilą ir žudomi. Nekalti vaikai, moterys, seneliai, vyrai nužudyti vien dėl to, kad jie buvo žydai.

Aukos pagerbtos susirinkusiųjų malda. Minėjime dalyvavo žydų bendruomenės nariai iš Ukmergės bei kitų Lietuvos miestų. Atvyko ir svečių iš Izraelio – čia palaidotųjų artimieji.

„Kai važiuoji į šią gražią vietą, atrodo, kad čia taip gera būtų leisti laiką ir ilsėtis su šeima, tačiau po šia išore slepiasi baisūs dalykai“, – kalbėjo antrus metus šiame susitikime dalyvaujantis JAV ambasadorės pavaduotojas Lietuvoje Howardas Solomonas. Tuo pačiu pasidžiaugė, kad į tragedijos vietą kasmet susirenka gausus būrys žmonių.

„Mes buvome per daug abejingi šalia esantiesiems. Turime mokytis iš labai skaudžių pamokų“, – sakė Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas ir ragino kurti Lietuvą, kurioje abejingumo būtų kuo mažiau.

Apie ne tik žydų, bet ir visos lietuvių tautos tragediją ir tokį svarbų atminimo išsaugojimą kalbėjo Vilniaus žydų bendruomenės vadovas Simonas Gurevičius.

Literatūrinę kompoziciją pristatė Dukstynos pagrindinės mokyklos Tolerancijos ugdymo centro mokiniai, vadovaujami Vidos Pulkauninkienės. Šio centro vadovė sakė, kad moksleiviai minėjime su savo programa dalyvauja jau keturioliktus metus. Ši vieta simboliškai tampa ir pirmąja mokslo metais istorijos pamoka.

Rugsėjo pradžioje visoje Lietuvoje vyksta Europos žydų kultūros dienų renginiai. Mūsų rajone jų taip pat netrūko.

Sekmadienį po iškilmingo renginio Pivonijos šile norintieji rinkosi restorane „Big Stone“, kur Ukmergės žydų bendruomenė surengė kulinarinio paveldo degustaciją. Po to Ukmergės kraštotyros muziejaus muziejininkas Raimondas Ramanauskas pakvietė į ekskursiją po žydiškąją Ukmergę. Muziejuje ta proga susirinkusiesiems buvo pristatytos dvi parodos.

Pirmadienį Turizmo ir verslo informacijos centras surengė išvyką į Želvą, kur parapijos namuose pristatyta Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus edukacija apie šabą, stendas „Senasis štetlo žemėlapis“, parengtas, remiantis mokytojos Zitos Kriaučiūnienės sukaupta informacija apie Želvoje kadais gyvenusius žydus. Želvoje tuomet veikė keli žydų viešbučiai, restoranai, bankas, odos dirbtuvės, teiktos siuvimo paslaugos. Būtent šis miestelis, kaip ir daug kitų Lietuvoje, vadintas štetlu.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

-1 # CreditUnis 2017-09-07 15:50
Offre de prêt
Êtes-vous sérieusement intéressé à obtenir un prêt sans un certain stress? Avez-vous besoin de ce prêt pour affaires ou des fins personnelles pour effacer leurs factures? Demandez maintenant votre prêt au CreditUnis 24h/24 en une seule clique sur www.creditunis.com
Infos :
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų