Baltijos kelyje susitiko po 30 metų

Gedimino Nemunaičio nuotr. Baltijos kelio jubiliejaus dalyviai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Baltijos kelio jubiliejaus dalyviai.

Praėjusią savaitę ukmergiškiai įsiliejo į Baltijos kelio 30-mečiui skirtų renginių pynę.

650 km ilgio susikibusių žmonių grandinė anuomet ėjo ir per mūsų rajoną autostrada daugiau kaip 30 kilometrų. Šis ruožas buvo suskirstytas zonomis, į kurias kviesti žmonės net iš 13 savivaldybių. Praėjusią savaitę, praėjus trims dešimtmečiams, jie rinkosi į tas pačias vietas, prie atminimo ženklų šalia autostrados. Tokių atminimo ženklų autostradoje mūsų rajono ribose yra 11. Kryžiai, koplytstulpiai, paminkliniai akmenys  pastatyti tų rajono savivaldybių iniciatyva.

Vienas iš paminklinių akmenų netoli sankryžos su keliu, vedančiu link Utenos, pažymi, kad čia 1989-aisiais Baltijos kelyje stovėjo ukmergiškiai.

Penktadienį šioje vietoje prisiminti istoriniai įvykiai, sudainuotos patriotinės dainos, džiaugtasi bendryste. Įamžinti kadrai ateičiai. Žmonių susirinko didžiulė minia. Palei autostradą nusidriekė kelių kilometrų automobilių eilė.

Prie kiekvieno atminimo ženklo atvykusiuosius iš kitų rajonų su duona pasitiko tautiniais drabužiais pasipuošusios ukmergiškės, visus pasveikino rajono meras Rolandas Janickas.

Palei autostradą skrido kelios dešimtys Panevėžio aeroklubo lėktuvų ir parasparnių.

Pagrindinis jubiliejinis renginys surengtas Kadrėnų kaime, Didžiosios kovos apygardos partizanų parke.

Čia vyko minėjimas, koncertavo kolektyvai iš Ukmergės, Utenos, Kėdainių, Švenčionių, Jurbarko, Ignalinos, Jonavos, norintieji dalyvavo ekskursijoje Lietuvos laisvės kovų atminimo ženklų maršrutu.

Baltijos kelio jubiliejinių renginių organizatoriai Ukmergės kultūros centras bei savivaldybės Kultūros ir turizmo skyrius dėkoja rėmėjams: prekybos centrui RIMI, Deltuvos kultūros almanachui „Eskizai“, UAB „Geras skonis“. Taip pat už pagalbą organizuojant renginį – Ukmergės kraštotyros muziejui, Ukmergės bendruomenei „Kaimynai“, bitininkui Linui Kazėnui.

Ukmergiškiai dalyvavo ir respublikiniuose renginiuose. Vienas jų, kasmetinis, rengiamas jau kelis dešimtmečius, – estafetinis bėgimas Vilnius–Ryga–Talinas. Jo bėgikai kasmet pasitinkami ties mūsų rajono riba. Toks sutikimas surengtas ir šiemet.

Senovinės technikos klubo „Klasika“ entuziastai, važiuodami istorinėmis transporto priemonėmis, pakartojo istorinį Baltijos kelią nuo Vilniaus per Rygą iki Talino. Jame dalyvavo ir ukmergiškių.

Tūkstančiai žmonių iš visos Lietuvos  dalyvavo ir sostinės katedros aikštėje surengtame šventiniame koncerte „Vienybės banga“, kur daugiau nei 2 000 radijo imtuvų suskambo vienu vienybės bangos ritmu.

Baltijos kelias surengtas 1989 m. rugpjūčio 23 d., minint 50-ąsias Molotovo-Ribentropo pakto (Vokietijos ir SSRS nepuolimo sutartis su slaptaisiais protokolais) dėl Europos pasidalinimo tarp Vokietijos ir SSRS metines.

2009 m. UNESCO įtraukė Baltijos kelią į „Pasaulio atminties“ sąrašą.

 

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų