Pasaulinis šv. Jokūbo kilimas papuoš Ukmergę

Savaitgalį prie piliakalnio vyks neeilinis renginys – pasaulinis projektas, skirtas švento Jokūbo piligrimų keliui pažymėti Ispanijoje, Santiago de Compostela.

Penkiuose pasaulio kontinentuose, 28 valstybėse, 250 miestų bus nuklotas tokio paties dizaino kilimas iš gėlių, kuris skirsis tik miesto pavadinimu ir kilometrais, žyminčiais koks atstumas yra iki Santiago de Compostela.

Ukmergė – vienas iš trijų Lietuvos miestų, dalyvaujančių šioje iniciatyvoje. Taip pat įsitraukė ir Anykščiai bei Švėkšna. Internete yra sudarytas bendras šalių ir miestų žemėlapis.

Ukmergėje kilimas bus gaminamas prie piliakalnio. Jį kurs šachmatų klubo „Juodasis rikis“ bei Rečionių kaimo bendruomenės merginos ir moterys.

Ukmergiškė šachmatų trenerė Virginija Savickienė pasakojo, kad iniciatyva užgimė prieš dvejus metus, kai ji gavo organizatorių kvietimą prisijungti prie rengiamos pasaulinės akcijos.

Ją, kaip gėlininkę ir kilimų kūrėją, organizatoriai atrado per socialinius tinklus, kuriuose buvo skelbiamos nuotraukos ankstesnių jos kilimų, gamintų dalyvaujant renginiuose Anykščiuose.

Šachmatų trenerė laisvalaikiu užsiima gėlininkyste – kuria ir puoselėja jurginų sodą Rečionyse, tad kvietimą priėmė nedvejodama.

V.Savickienė papasakojo, kad pasaulinė akcija įgyvendinama etapais. Pirmojo metu buvo galima siūlyti savo idėjas dėl būsimo kilimo dizaino. „Kadangi mes ne menininkai, o šachmatininkai, savo idėjų nesiūlėme“, – sako ji.

Antrojo etapo metu visi dalyviai balsavo už pasiūlytas idėjas ir išrinko vieną.

Trečiasis – pasiruošimo etapas. Kiekviena šalis, kiekvienas dalyvaujantis miestas savarankiškai sprendė, iš kokių žolynų gaminti savus kilimus. Iš anksto numatė, kaip, kokiais žolynais išgaus reikiamas spalvas, kur rinks augalus, kokio kiekio jų reikės.

Ukmergėje planuojama pagaminti 3x3 m dydžio kilimą, skirtą šv. Jokūbo piligrimų keliui. O greta jo bus ir dar vienas, vaizduojantis mūsų miesto herbą.

Kadangi kilimai kuriami iš gyvų gėlių, jos bus skinamos ne anksčiau kaip renginio išvakarėse arba tos pačios dienos ankstyvą rytą. Kai kuriuos žolynus moterys skins laukuose. Dalį augalų kilimo gamintojos augina pačios. Prisisėjo gvazdikėlių – juos naudos oranžinei spalvai išgauti. Ukmergiškių kilime taip pat bus naudojami kermėkai, jurginai, hortenzijos, tujos, smilgos.

„Organizatorių buvo duotas nurodymas, kad kilimo atspalviai miestuose gali skirtis, atsižvelgiant į skirtingus naudojamus augalus, tačiau raudonas kryžius turi būti gerbiamas“, – pasakojo V. Savickienė. Sakė, kad su organizatoriais daugiausia bendrauja angliškai, tačiau svarbią informaciją jie siunčia visomis kalbomis, taip pat ir lietuvių.

Dalyviai pasiskirstė, kas už ką yra atsakingas, ir šiuo metu intensyviai ruošiasi. Iš viso Ukmergėje dalyvauja iki dešimties žmonių.

Gėlių kilimai mūsų miestą puoš vos keletą dienų. „Priklausomai nuo oro, gali išbūti savaitę. Kai tik kilimai praras savo grožį, iš karto augalus nurinksime“, – sakė V. Savickienė. Ji pastebėjo, kad pietų šalyse tokie gėlių kilimai yra labai populiarūs.

Kilimo dizaine naudojami simboliai susiję su piligrimyste. Stilizuotas raudonas kalavijas (espada), kurio kryžma ir rankena virsta į leliją, yra vadinamas Santjago kryžiumi. Tai –  Santjago ordino ženklas. Kriauklė – šv. Jokūbo ženklas. Juo žymimas šv. Jokūbo piligriminis kelias.

Šv. Jokūbas buvo vienas iš dvylikos Kristaus mokinių. Prieš tapdamas apaštalu kartu su broliu vertėsi žvejyba. Ikonografijoje jis vaizduojamas rankose laikantis kalaviją, o kaip piligrimas – su lazda keliaujantis link savo kapo. Šv. Jokūbo diena minima liepos 25 d. Kai ši diena sutampa su sekmadieniu, Ispanijoje skelbiami šv. Jokūbo metai. Jie švenčiami labai iškilmingai.

Šachmatų trenerė sakė norėjusi praplėsti renginį.

Liepos 24 d. 10 val. kavinėje „Piliakalnis“ prasidės šachmatų maratonas ,,Piligrimų kelias“. Jis tęsis iki liepos 25 d. 10 val. „Maratonas – ilga distancija, kurią įveikti reikia ištvermės. Kaip piligrimai turi nueiti ilgą kelią, taip ir mes, šachmatininkai, žaisime visą parą“, – dalijosi maratono idėja organizatorė. Varžybos vyks trimis etapais. Pirmiausia žais vaikai iki 10-ies metų, vėliau – iki 14-os metų, paskutiniame etape – suaugusieji.

Ukmergiškiai kviečiami dalyvauti šachmatų turnyre. Registracija tel. 8 673 05778.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų