Festivalio pažiba – smidrai

Autorius Vaidotė Šantarienė

Sos­ti­nės Ty­mo tur­gu­je ne­se­niai su­reng­ta smid­rų fes­ti­va­liu pa­va­din­ta šven­tė, skir­ta šiai su pa­va­sa­rio šauk­le ly­gi­na­mai dar­žo­vei. Ren­gi­nio su­ma­ny­to­ja ir vie­na or­ga­ni­za­to­rių – mū­sų ra­jo­no ūki­nin­kė Ge­no­vai­tė Sa­ka­laus­kie­nė, ku­rios eko­lo­giš­kus smid­rus pa­mė­go ša­lies var­to­to­jai.

Fes­ti­va­lio ren­gė­jai eko­lo­giš­kų gė­ry­bių au­gin­to­jus, pir­kė­jus ir žiū­ro­vus į Ty­mo tur­gų su­kvie­tė šeš­ta­die­nį. Tarp šven­tės or­ga­ni­za­to­rių – špa­ra­gų am­ba­sa­do­re pra­min­ta lai­dų ve­dė­ja, ku­li­na­rė Be­ata Ni­chol­son. Čia pat ga­min­tos sa­lo­tos, om­le­tas ir ki­ti pa­tie­ka­lai su špa­ra­gais, vai­šin­ti šven­tės lan­ky­to­jai. Į ku­li­na­ri­nes pa­mo­kas įsi­trau­kė ir že­mės ūkio mi­nist­rė Vir­gi­ni­ja Bal­trai­tie­nė.

Šia­me tur­gu­je sa­vo pro­duk­ci­ją pri­sta­tan­ti G. Sa­ka­laus­kie­nė smid­rais, liau­dy­je va­di­na­mais špa­ra­gais, pre­kiau­ti pra­dė­jo prieš ke­le­rius me­tus. Juos au­gi­na tre­čią se­zo­ną.

Po­pu­lia­rin­ti smid­rų au­gi­ni­mą pa­ska­ti­no ben­dras pro­jek­tas. Jį Ge­nu­tė su vy­ru Min­dau­gu vyk­dė kar­tu su Alek­san­dro Stul­gins­kio uni­ver­si­te­tu bei Auk­su­čių ūkiu (Šiau­lių r.). Or­ga­ni­zuo­ti mo­ky­mai, se­mi­na­rai, įreng­ti ban­do­mie­ji smid­rų au­gi­ni­mo lau­ke­liai, vie­nas jų – Sa­ka­laus­kų ūky­je Del­tu­vos se­niū­ni­jo­je, Žal­gi­rių kai­me. 

„Bu­vo su­lauk­ta ne­ma­žo su­si­do­mė­ji­mo šia dar­žo­ve, o da­bar jau yra ir vi­sai ne­blo­gų plan­ta­ci­jų. Di­des­nes tu­rin­čių ūkių ša­ly­je – ke­lio­li­ka“, – pa­sa­ko­ja ūki­nin­kė. Anot jos, no­ri­ma tu­rė­ti dau­giau var­to­to­jų, plės­ti jų ži­nias apie smid­rų nau­dą, au­gin­to­jus. To­dėl nu­spręs­ta su­reng­ti fes­ti­va­lį. Tuo la­biau, jog smid­rų se­zo­nu jų šven­tės su įvai­rio­mis pra­mo­go­mis ir nau­jo der­liaus ska­na­vi­mu vyks­ta vi­sa­me pa­sau­ly­je.

Fes­ti­va­lio Ty­mo tur­gu­je me­tu par­duo­ta apie 500 ki­log­ra­mų šios dar­žo­vės. Be to, pa­sak špa­ra­gų am­ba­sa­do­rės B. Ni­chol­son, per sa­vai­tę par­da­vus per 200 jos šei­mos pi­ce­ri­jo­se kep­tų pi­cų su Ge­nu­tės špa­ra­gais, už­dirb­ti 800 eu­rų pa­au­ko­ti on­ko­lo­gi­jos cen­trui.

Smid­rų der­lius Sa­ka­laus­kų ūky­je džiu­gi­na nuo ge­gu­žės pra­džios iki bir­že­lio pa­bai­gos. „Tai – dau­gia­me­tis au­ga­las. Su­dė­tin­giau­sia už­veis­ti, nes bran­gūs dai­gai. O ka­dan­gi mū­sų ūkis eko­lo­gi­nis, tai ir trę­ši­mas, prie­žiū­ra ati­tin­ka­mi“, – pa­sa­ko­ja pa­šne­ko­vė.

Smid­rai pjau­na­mi kiek­vie­ną die­ną. Per­dien pri­ski­na­ma apie 20–40 ki­log­ra­mų. Tai pri­klau­so nuo oro są­ly­gų – lau­ke au­gan­tiems špa­ra­gams rei­kia sau­lės ir ši­lu­mos. Sta­bi­les­nis, anot jos, der­lius bū­na nuo penk­tų me­tų.

Iš­ke­liau­ja smid­rai ne tik į sos­ti­nės tur­gų, bet ir eko­lo­giš­kų pro­duk­tų par­duo­tu­vė­les, res­to­ra­nus. Tie­kia Sa­ka­laus­kai ne vien smid­rus – uo­gas, ki­tas gė­ry­bes.

G. Sa­ka­laus­kie­nė va­do­vau­ja aso­cia­ci­jai Ty­mo tur­ge­liui, vie­ni­jan­čiai 39 na­rius. Pa­grin­di­nė aso­cia­ci­jos veik­la – or­ga­ni­zuo­ti ūki­nin­kų tur­gų, ku­ris Vil­niu­je, Už­upy­je, vyks­ta ket­vir­ta­die­niais ir šeš­ta­die­niais. Taip pat – mais­to po at­vi­ru dan­gum ini­cia­ty­va. Jos es­mė – vie­ną die­ną su­tar­to­je mies­to vie­to­je su­si­tin­ka ke­pė­jai, vi­rė­jai, res­to­ra­nų ir ka­vi­nių dar­buo­to­jai ir vai­ši­na pra­ei­vius ska­nės­tais.

***

Lie­tu­vo­je vais­ti­nis smid­ras (špa­ra­gas) nuo se­no ži­no­mas kaip kul­tū­ri­nis au­ga­las. Ra­šy­ti­niuo­se šal­ti­niuo­se yra duo­me­nų, kad Lie­tu­vo­je dva­rų lai­kais jis bu­vo pla­čiai nau­do­ja­mas ka­ra­liš­kų pa­tie­ka­lų ga­my­bai. Už­si­me­na­ma, kad smid­rai – pui­kus af­ro­di­zia­kas.

***

Lie­tu­viams jie ir da­bar aso­ci­juo­ja­si su ža­lio­mis plunks­niš­ko­mis ša­ko­mis, pa­rams­ty­to­mis mo­čiu­čių dar­že­liuo­se. Kas ga­lė­jo ži­no­ti, kad vos iš­si­ka­lu­sius stie­be­lius ga­li­ma pjau­ti ir val­gy­ti, ne­lau­kiant, kol jie virs puokš­čių puoš­me­na.

***

Skai­čiuo­ja­ma apie 300 špa­ra­gų rū­šių, o jų spal­va pri­klau­so nuo au­gi­ni­mo bū­do. An­gli­jo­je ir Ame­ri­ko­je mėgs­ta­mi ža­lie­ji, Pran­cū­zi­jo­je po­pu­lia­rūs vio­le­ti­niai, o Is­pa­ni­jo­je, Švei­ca­ri­jo­je ir Vo­kie­ti­jo­je vy­rau­ja švel­nes­nio sko­nio bal­tie­ji špa­ra­gai. Vo­kie­čius ga­li­ma va­din­ti smid­rų val­gy­mo ly­de­riais. Šio­je ša­ly­je ati­da­ry­tas špa­ra­gų mu­zie­jus.

***

Smid­rus ga­li­ma vir­ti, troš­kin­ti, kep­ti, pa­tiek­ti kaip už­kan­dį, gar­ny­rą. Ne­rei­kia per­si­steng­ti su prie­sko­niais – re­ko­men­duo­ja­ma pa­si­mė­gau­ti tik­ruo­ju dar­žo­vės sko­niu.

Smidrų festivalio dalyvės

 

Beatosvirtuve.lt nuotr.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *