Kompiuterinės žinios kuria sėkmės istorijas

Jurgitos Mačiulienės nuotr. Kompiuterijos žinių mokosi senjorai. Jurgitos Mačiulienės nuotr. Kompiuterijos žinių mokosi senjorai.

Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje nuo rudens kompiuterinio raštingumo mokosi didelis būrys mūsų rajono senjorų. Kursai tokie populiarūs, kad eilė į priekį jau surašyta net keliems mėnesiams.

Neseniai susirinkę projekto dalyviai aptarė mokymų, atvėrusių langą į interneto platybes, rezultatus.

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos direktorė Rasa Griškevičienė pasakojo, kad rajono senjorai, Trečiojo amžiaus universiteto studentai kursus lanko specialiai įrengtame Elektroninių paslaugų fakultete.

Projektas tęsis iki šių metų pabaigos. Jo finansavimui 22 tūkst. eurų skyrė Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka iš savo vykdomo projekto „Bibliotekos pažangai 2“. Dar 7 tūkst. prisidėjo rajono savivaldybė.

Už šias lėšas bibliotekoje ir šešiuose kaimo padaliniuose buvo įrengtos mokymo klasės, nupirkti kompiuteriai, kita kompiuterinė įranga. Vienu metu mokosi dešimt žmonių.

Rašosi į eilę

Aštuoniasdešimt pirmųjų „studentų“ jau gavo mokymų pažymėjimus ir gilina žinias savarankiškai, tačiau dažnas ir toliau lankosi bibliotekoje, bendrauja su kursų vadovėmis.

Iš viso iki metų pabaigos planuojama kompiuterinio raštingumo žinių suteikti 500 ukmergiškių. Mokymai internetu trunka dvi savaites, kiekvieną darbo vieną po keturias valandas.

Direktorė pasakojo, kad žmonės jau seniai rašosi į eilę šiems visiškai nemokamiems kursams.

Apie tai, ką parodė prabėgę mokymų mėnesiai, kalbėta projekto „E-paslaugų fakultetas“ surengtame susitikime. Į jį atvyko projekto koordinatorė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Strateginių projektų plėtros skyriaus vedėja Giedrė Čistovienė.

Projekto vadovė Vlado Šlaito viešosios bibliotekos darbuotoja Jurgita Mačiulienė ir jos kolegė Danutė Žironienė pripažįsta, jog E-paslaugų fakulteto veikla sėkminga, o nauda akivaizdi.

Bendraus su anūkais

„Grupėse dar nepasitaikė tinginių, vėluojančių ar praleidinėjančių užsiėmimus. Priešingai: mokymų klasėje vyrauja darbinga nuotaika, visi tarpusavyje bendrauja labai draugiškai, puikiai sutardami, vienas kitą palaikydami.

Jau galima būtų ir mokymų dalyvių sėkmės istorijų dienoraštį rašyti“, – tvirtina bibliotekos direktorė R. Griškevičienė.

Kursų lankytojai pasakojo, kad internetu išmokę naudotis dabar turi didžiausią norą – įsigyti kompiuterį ir kuo dažniau virtualiai bendrauti su kituose miestuose ar užsienyje gyvenančiais vaikais ir anūkais. Visi džiaugiasi išmokę užsiregistruoti internetu pas gydytoją ar net susimokėti komunalinius mokesčius...

Pasak R. Griškevičienės, pastebima, kad mokymai skaidrina ir pensininkų vienatvę: dalyviai mezga naujas pažintis, keičiasi telefono numeriais, pertraukėlių metu vaišinasi arbata ir saldumynais, dalijasi įspūdžiais.

Dėkoja už žinias

Šiltus padėkos žodžius už įgytas žinias bibliotekai taria Trečiojo amžiaus universiteto dekano pavaduotoja Liucija Dzigienė. „Labiausiai nedrąsu buvo pirmąsyk atsisėdusiems prie kompiuterio. Jauniems žmonėms bepigu: nedvejodami spaudo pelytės mygtukus, klaviatūrą ir labai greitai įsitvirtina virtualiame pasaulyje. Pagyvenusieji atsargūs: ar supras, ar sugebės, ar įsimins...

Pasirodė, jog būgštauta be reikalo. Per porą savaičių studentai išmoko naršyti „Google“ svetainėje, susikūrė elektroninius paštus, „Skype“, elektroniniu būdu bendravo tarpusavy, „vaikščiojo“ gimtojo miesto gatvėmis, ieškojo pamėgtos televizijos laidos... Internetas dabar pagelbės, kai reikės susimokėti mokesčius, užsiregistruoti pas gydytoją ar gauti vaistų receptą“, – pasakojo L. Dzigienė.

Grupė, kuri tobulino kompiuterinio raštingumo įgūdžius, kartojo žinias, naršė „Facebook“ platybėse, plėtė draugų ratą, mokėsi prenumeruoti spaudą, pirko bilietus į koncertą.

„Viešosios bibliotekos darbuotojų Jurgitos Mačiulienės ir Danutės Žironienės nuoširdumas, kantrybė padėjo mums ir pirmuosius žingsnius žengti, ir interneto gelmėse pasižvalgyti“, – už kompiuterijos pasaulio pažinimą dėkoja Trečiojo amžiaus universiteto dekano pavaduotoja.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų