Gimnazija jubiliejų švenčia kartu su Lietuva

Kultūros centre vykusiame renginyje susirinkusiuosius pasveikino gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna, pavaduotojos Giedrė Paknienė ir Vitalija Žiupkienė. Gedimino Nemunaičio nuotr. Kultūros centre vykusiame renginyje susirinkusiuosius pasveikino gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna, pavaduotojos Giedrė Paknienė ir Vitalija Žiupkienė. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Antano Smetonos gimnazija – pirmoji lietuviška gimnazija Ukmergėje – šeštadienį iškilmingai paminėjo 100 metų sukaktį. Su jos steigimu susiję dokumentai, saugomi Lietuvos centriniame valstybės archyve, byloja, jog mokymo įstaiga įkurta 1918 m. balandžio 7 d.

Šios, drauge su mūsų valstybės jubiliejumi minimos, šventės proga pasveikinti atvyko šalies ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, rajono vadovai ir gausus būrys svečių, buvusių mokinių, mokytojų.

Kultūros centre vykusiame renginyje susirinkusiuosius pasveikino gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna, pavaduotojos Giedrė Paknienė ir Vitalija Žiupkienė.

Jubiliejinio renginio metu prisiminta pavadinimą ne kartą keitusios, nuo 1938-ųjų dabartinėse patalpose įsikūrusios gimnazijos istorija.

Per šimtmetį dirbusių mokytojų, mokinių atminimas įamžintas ir ką tik išleistoje knygoje „Ukmergės Antano Smetonos gimnazija: atodangos“. Vyriausybės vadovas S. Skvernelis, sveikinęs ukmergiškius su švente, tapo pirmuoju, kuriam buvo įteikta ši knyga.

Pats svečias įteikė padėkas prie šios knygos leidimo prisidėjusioms pedagogėms: istorijos mokytojai Daivai Sinkevičienei ir Vitalijai Žiupkienei.

Renginyje dalyvavo pirmojo Ukmergės gimnazijos direktoriaus, miesto burmistro Boleslovo Dirmanto anūkai – Violeta Gudanavičienė, visą gyvenimą gyvenusi Ukmergėje, ir jos brolis Saulius, parvykęs į Lietuvą iš JAV.

Šventėje išsakyta ir išdalyta daugybė padėkų partneriams, rėmėjams, bičiuliams, bendražygiams.

Viena iš išskirtinių – absolventui Vytautui Pusvaškiui už darbą renkant duomenis apie gimnazistus ir mokytojus. Naudodamasis archyvais, jis sudarė gimnazistų, dalyvavusių partizaninėse kovose, ir gimnazistų tremtinių sąrašą. Talkinant klubo „Ąžuolas“ nariui Juozui Dapkevičiui įamžino gimnazistų ir mokytojų, tremtinių ir partizanų, atminimą memorialinėje lentoje.

Išsakytos padėkos ir Ukmergės garbės pilietei Liucijai Dzigienei, kuriai vadovaujant 2001 m. mokykla tapo gimnazija.

Ypatingos padėkos – šventėje dalyvavusiems vyriausiems absolventams: profesoriui Romualdui Baltrušiui ir gydytojui Henrikui Gintautui.

Pagarbos žodžiai išsakyti šviesios atminties gimnazijos absolventams: akademikui Zigmui Zinkevičiui, monsinjorui Alfonsui Svarinskui. Jie ir visi amžinybėn išėjusieji pagerbti tylos minute.

Direktorius pasidžiaugė, kad dabar gimnazija išgyvena pakilimų laikotarpį: net 21 šimtuką gavo abiturientai, šiemet laikydami brandos egzaminus, daug gimnazistų dalyvauja olimpiadose, konkursuose. Gabiausieji turi galimybę mokytis Aleksandro Stulginskio universiteto klasėje. Taip pat Vytauto Didžiojo, Vilniaus Gedimino technikos, Lietuvos edukologijos universitetuose ugdomi jaunieji Ukmergės tyrėjai ir kūrėjai.

Pasak direktoriaus, ši šimtmečio šventė buvo skirta prisiminti svarbiausias datas, padėkoti žmonėms, kūrusiems ir kartu kuriantiems gimnazijos istoriją. Šventėje koncertavo gimnazistų choras, dainavo mokytojai ir mokiniai. Parodų salėje surengta paroda.

„Norisi tikėti, kad visų mūsų pastangų dėka šioje mokslo šventovėje visada skambės lietuvių kalba ir liaudies dainos, čia subręs ir išeis į gyvenimo kelią kuriantis jaunimas, kuriam bus svarbi gimnazijos, miesto, Lietuvos istorija ir ateitis“, – šventės pabaigoje gražią viltį išreiškė A. Girdžiūna.

Po iškilmių Kultūros centre pedagogai ir buvę absolventai rinkosi gimnazijoje, kur vyko bendraklasių susitikimai ir dar ilgai netilo šventiškas šurmulys.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų