Painiava – dėl brandos egzaminų

Šiuo metu vykstančių brandos egzaminų jaudulį ne mažiau nei patys abiturientai išgyvena ir jų tėvai. Pastarieji sako, kad ypač glumina ir su egzaminų sesija susijusi painiava. Pavyzdžiui, ne visiems aišku, kuriuos egzaminus ir kada galima perlaikyti, ar apskritai tai įmanoma.

Sesija organizuojama vadovaujantis Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos patvirtintu 2018–2019 mokslo metų įskaitų ir brandos egzaminų tvarkaraščiu. Jį skelbėme ir „Ukmergės žiniose“.

Laikraščio skaitytoja, vieno abituriento mama, pasakojo, kad jos dėmesį patraukė brandos egzaminų pakartotinės sesijos metu nurodyta lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio egzamino data, kuri yra birželio 21 d. Mama nustebusi: negi tikrai, klausė ji, šiemet bus galima perlaikyti ir valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą, jei nepasisekė per pagrindinę sesiją? Nes iki šiol, anot jos, tokios galimybės nebuvo.

Tačiau, pasirodo, pakartotinė egzaminų sesija nėra tas laikotarpis, kuris būtų skirtas perlaikyti tuos egzaminus, kurie buvo laikomi per pagrindinę sesiją.

Pakartotinė – ne visiems

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija informavo, kad jokių permainų dėl lietuvių kalbos ir literatūros VBE laikymo pakartotinėje sesijoje nėra: „VBE yra organizuojamas ir pakartotinėje sesijoje, bet ne tiems mokiniams, kurie neišlaikė jo per pagrindinę sesiją. Jeigu abiturientas per ją neišlaikė valstybinio šio dalyko egzamino, per pakartotinę sesiją bus galima laikyti tik mokyklinį.“

Tad argi tėveliai galėjo klaidingai suprasti tvarkaraštyje, patvirtintame ministro įsakymu, pateiktą informaciją? Ministerijoje paaiškino, kad tiesiog skiriasi pagrindinės ir pakartotinės sesijų specifika.

„Brandos egzaminų apraše nustatyta, kad valstybinius egzaminus per pakartotinę sesiją gali laikyti tik kai kurie mokiniai, pvz., tie, kurie buvo mokomi namuose, kuriems egzaminai per pagrindinę sesiją buvo atidėti (pvz., jeigu jie susirgo), ir pan. O tie, kurie neišlaikė per pagrindinę sesiją, negali perlaikyti valstybinio egzamino“, – teigiama ministerijos atsakyme.

Kaip visos šalies mokyklose vyksta dvyliktokų egzaminai, nustato Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašas. Organizuojamos dvi brandos egzaminų sesijos. Pagrindinė sesija vykdoma balandžio–birželio mėnesiais, pakartotinė – birželio–liepos mėnesiais.

Brandos egzaminą pakartotinės sesijos metu laiko: kandidatas, kuriam pagrindinės sesijos dalyko brandos egzaminas buvo atidėtas; laisvės atėmimo vietoje veikiančioje mokykloje (skyriuje) įregistruotas kandidatas; namie mokytas mokinys, negalėjęs atvykti į pagrindinės sesijos valstybinius brandos egzaminus.

Beje, lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą, kuris yra privalomas visiems sesijos dalyviams, leidžiama laikyti, jei šio dalyko metinis pažymys patenkinamas ir išlaikyta lietuvių kalbos ir literatūros įskaita.

Perlaikyti šiemet negalės

Pasak rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialisto Arūno Augustino, pernai mūsų rajone lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino neišlaikė 29 kandidatai. Tai – 13,2 proc. visų laikiusiųjų šio tipo egzaminą.

Pakartotinės sesijos metu lietuvių kalbos ir literatūros mokyklinį brandos egzaminą rajone laikė iš viso 35 kandidatai.

„Brandos egzaminus pakartotinės sesijos metu laiko kandidatai, kuriems pagrindinės sesijos dalyko brandos egzaminas buvo atidėtas dėl pateisinamos priežasties, taip pat namie mokyti mokiniai. Šiemet rajone namie mokytų mokinių neturime“, – pasakojo jis.

„Neišlaikius mokyklinių ar valstybinių brandos egzaminų pagrindinės sesijos metu, juos perlaikyti galima tik kitais metais. Tais pačiais metais galima laikyti tik neišlaikytą lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą“, – sako specialistas.

Anot A. Augustino, brandos atestatas išduodamas abiturientui, turinčiam teigiamus visų individualaus ugdymo plano dalykų metinius įvertinimus ir išlaikiusiam du brandos egzaminus (išskyrus atvejus, kai nuo pasirinkto brandos egzamino mokyklos vadovo įsakymu abiturientas yra atleistas). Vienas iš jų privalomas – lietuvių kalbos ir literatūros: „Taigi jeigu mokinys neišlaiko lietuvių kalbos ir literatūros egzamino, kurio tipą – valstybinį ar mokyklinį – renkasi pats, jis tais metais negauna brandos atestato.“

Laiko ir suaugusieji

Brandos egzaminus laiko ne tik mokyklas baigiantys dvyliktokai. Tarp kandidatų – ir eksternai, kurie irgi dalyvauja sesijoje. Eksternas – asmuo, įgijęs vidurinį išsilavinimą Lietuvoje ar užsienyje, arba užsienio šalies mokyklos vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokinys, pageidaujantis laikyti brandos egzaminą.

„Šiemet prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 24 eksternai. Egzaminus laiko ir 1 suaugusiųjų klasės mokinys“, – pasakojo pašnekovas.

Sužinos netrukus

Jo teigimu, pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų vėliausią galimą rezultatų skelbimo datą nustato ministras. Valstybinių brandos egzaminų rezultatai skelbiami per 3 darbo dienas nuo Valstybinių brandos egzaminų vertinimo komiteto posėdžio, patvirtinusio rezultatus, dienos.

Šiais metais planuojama, kad visų valstybinių brandos egzaminų pagrindinės sesijos rezultatai bus paskelbti iki liepos 12 d. „Kandidatų, kurie teiks apeliacijas dėl valstybinio brandos egzamino rezultatų, apeliacijų rezultatų protokolai pasieks savivaldybės Švietimo ir sporto skyrių iki liepos 23 dienos, – sakė specialistas. – Laikiusieji lietuvių kalbos ir literatūros mokyklinį brandos egzaminą rezultatus sužinos birželio 19 d.“

Jis taip pat priminė, kad nuo 2018–2019 mokslo metų palaipsniui pereinama prie skenuotų mokinių darbų kopijų vertinimo elektroniniu būdu. Todėl kandidatai per egzaminus gali naudotis tik juodos spalvos tušinukais, o korektūros priemonėmis naudotis negalima.

Primena ir tai, kad į brandos egzamino patalpą mobiliojo ryšio ir kitas informacijos perdavimo ar priėmimo priemones įsinešti draudžiama.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų