Spausdinti šį puslapį

Keliones miško keliais ragina atidėti

Pa­va­sa­ri­nio po­lai­džio me­tu miš­ko ke­liais drau­džia­ma va­ži­nė­ti sun­kias­vo­rė­mis ma­ši­no­mis. Taip miš­ko ke­lius ga­li­ma ne­pa­tai­so­mai su­nio­ko­ti.Apie tai ba­lan­džio 12 die­ną por­ta­le www.gry­nas.lt bu­vo iš­spaus­din­tas straips­nis, ku­riame kal­bin­tas Uk­mer­gės miš­kų urė­das Vi­gan­tas Krau­ja­lis. Jis ra­gi­no miš­kų lan­ky­to­jus bei me­die­nos ve­žė­jus bent po­rą sa­vai­čių, kol iš­eis pa­ša­las, ne­va­ži­nė­ti miš­ko ke­liais.

V. Griš­ke­vi­čie­nės už­fik­suo­tuo­se kad­ruo­se – ma­ka­ly­ne vir­tęs ke­lias.


 

Ta­čiau į re­dak­ci­ją už­su­ku­si Pa­bais­ko se­niū­ni­jos, Dau­man­tiš­kių kai­mo gy­ven­to­ja Vil­ma Griš­ke­vi­čie­nė pa­sa­ko­jo vi­sai ką ki­ta.

Kaip tik die­ną prieš mi­nė­to straips­nio pa­si­ro­dy­mą ji pa­ti nuo­trau­ko­se už­fik­sa­vo jai pri­klau­san­čiu ke­liu pūš­kuo­jan­čią miš­ka­ve­žę.

Prieš pus­me­tį su miš­kų ūkio spe­cia­lis­tais esą bu­vo su­tar­ta, kad prieš me­die­nos ve­ži­mo se­zo­ną jie tą ke­lią su­tvar­kys. „O pa­da­rė prie­šin­gai – iš­ma­lė jį ir pa­da­rė ne­pra­va­žiuo­ja­mu“, – pa­sa­ko­jo mo­te­ris.

Pa­sak jos, dėl su­mai­to­to ke­lio jos vai­kai ne­pa­sie­kė mo­kyk­los, o ji pa­ti iš­va­žiuo­ti iš so­dy­bos ga­li tik „dži­pu“.

Mo­te­ris gra­si­no ke­ti­nan­ti kreip­tis į teis­mą dėl ža­los at­ly­gi­nimo.

Uk­mer­gės miš­kų urė­das V. Krau­ja­lis ža­dė­jo, kad pra­džiūvus jų įmo­nės spe­cia­lis­tai nu­va­žiuos, įver­tins mi­nė­to ke­lio būk­lę ir, jei rei­kės, jį pa­re­mon­tuos.

Pa­sak urė­do, nuo šios sa­vai­tės pra­džios į miš­kus jų įmo­nės tech­ni­ka ne­va­žiuo­ja ir taip ra­gi­na­ma elg­tis ki­tus.

„Tu­rim dvi miš­ka­ve­žes. Abi jos da­bar sto­vi, o jų vai­ruo­to­jai iš­leis­ti atos­to­gų“, – pa­sa­ko­jo pa­šne­ko­vas. Anot jo, to­ji kai­mo gy­ven­to­jos už­fik­suo­ta sun­kias­vo­rė tech­ni­ka bu­vo pas­ku­ti­nė, ga­be­nu­si me­die­ną prieš pra­si­de­dant pa­va­sa­ri­niam po­lai­džiui.

Miš­kų ūkio tech­ni­ka be dar­bo ke­ti­na sto­vė­ti sa­vai­tę. Pas­kui įver­tins si­tu­a­ci­ją ir spręs­, kaip to­liau elg­tis.

V. Krau­ja­lis pa­tvir­ti­no: pa­žliu­gus, sun­kias­vo­rė miš­ko tech­ni­ka ke­lius ga­li su­ar­dy­ti ne­pa­tai­so­mai. Va­ži­nė­jant pa­va­sa­rio po­lai­džio me­tu ken­čia vi­si ke­liai, ta­čiau la­biau­sia tie, ku­rie yra per­tek­li­nio drėg­nu­mo miš­kuo­se. Uk­mer­gės miš­kų urė­di­jo­je to­kių miš­kų – dau­gu­ma, jie su­da­ro dau­giau nei 74 pro­cen­tus vi­sų miš­kų.

Bė­dų to­kiuo­se miš­kuo­se ga­li pri­da­ry­ti ne tik me­dien­ve­žiai, bet ir leng­vie­ji au­to­mo­bi­liai. Tad urė­di­ja pra­šo miš­ko lan­ky­to­jus be bū­ti­no rei­ka­lo da­bar, kol miš­kuo­se tirps­ta snie­gas ir iš­ei­di­nė­ja pa­ša­las, į miš­kus ne­va­žiuo­ti.

Autorė: Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)