Ukmergėje vyksta visuotinė „akcija“ – bulviakasis

Nuo seno Lietuvoje bulviakasiui buvo kviečiama talka. Gedimino Nemunaičio nuotr. Nuo seno Lietuvoje bulviakasiui buvo kviečiama talka. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šį savaitgalį visos Lietuvos, taip pat ir Ukmergės laukai buvo nusėti vagose sustatytų maišų – kaimuose vyksta bulviakasis.

 Nors įvairių veislių bulvės subręsta skirtingu laiku, augintojai sako, kad dauguma populiariausių veislių jau subrendo.

Sakoma, kad tinkamiausias laikas bulviakasiui – nuo rugsėjo vidurio iki spalio vidurio, tačiau tokios vėlumos paprastai mažai kas laukia – skuba anksčiau, kol nesubjuro orai.

Juolab kad geriausias „vaistas“ nukastoms bulvėms – saulės šviesa. Taip išvengiama grybelinių ligų, sutvirtėja ir apdžiūna odelė.

Kaip tik praėjusį savaitgalį sąlygos buvo idealios – kaitino „sveikatos“ nukastiems gumbams suteikianti saulė.

Ar jau galima kasti, galima nuspėti iš lupenų. Kai gumbai subręsta, juos lengva atskirti nuo bulvienojų šaknų.

Žalios, vėlyvesnių bulvių veislių, virkščios nupjaunamos prieš 7–10 dienų, o parudavusios – prieš 2–3 dienas iki bulviakasio.

Bulves per žiemą geriausia laikyti 2–5 laipsnių temperatūroje. Jei parinksite šiltesnę aplinką, bulvės pradės anksčiau dygti, o jei per žemą – sušals.

Bulves galima supilti į ne aukštesnes nei 1,5 m krūvas. Kitas būdas – jas suberti į dėžes skylėtais šonais. Jas patartina sudėti ant paaukštinimų, 15–20 cm virš grindų. Tai svarbu, nes po tam tikro laiko bulvės ima drėkti, taip sukuriant idealią galimybę plisti įvairių ligų židiniams.

Nuo seno Lietuvoje bulviakasiui buvo kviečiama talka, o talkininkai vaišinami iš bulvių pagamintais patiekalais – kugeliu ar cepelinais. 

Talkininkams svarbu – bulvių negalima mėtyti iš aukščiau nei 20–30 centimetrų, antraip jos prastai laikysis.

UŽ inf.


Po bulviakasio visgi atsirado rankų grybelis? Daugiau informacijos kaip jį išnaikinti galite rasti čia: https://www.lazeriniscentras.lt/lt/paslaugos/nagu-grybelio-gydymas

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų