Būsimas derlius priklauso ir nuo arimo kokybės

Lauko diena surengta Pabaisko seniūnijoje, Ramūno Nanartavičiaus ūkyje. Dainiaus Vyto nuotr. Lauko diena surengta Pabaisko seniūnijoje, Ramūno Nanartavičiaus ūkyje. Dainiaus Vyto nuotr.

Specialistai tikina, kad kokybiškas arimas yra būsimo derliaus pagrindas. Todėl būtent šia tema praėjusią savaitę žemdirbiams buvo surengta lauko diena.

Lauko diena vyko Pabaisko seniūnijoje, Ramūno Nanartavičiaus ūkyje. Į ją atvyko daugiau kaip 60 dalyvių iš Ukmergės ir Širvintų rajonų. Renginys truko tris valandas.

Įvairius plūgus čia pristatė, demonstravo ir apie jų technines galimybes pasakojo net penkių jais prekiaujančių įmonių atstovai. Lauko dieną „Kokybiškas arimas –  būsimo derliaus pagrindas“ organizavo Ukmergės rajono žemdirbių asociacija ir Žemės ūkio rūmai.

Daug naudingų teorinių žinių susirinkusiesiems pateikė Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto docentė mokslų daktarė Darija Jodaugienė.

Susirinkusiuosius sveikino Žemės ūkio rūmų direktorius Sigitas Dimaitis, Pabaisko seniūnas Gediminas Lapukas, Ukmergės rajono žemdirbių asociacijos pirmininkas Algirdas Valaiša, kuris išarė pirmąją vagą pasikinkęs arklį. Taigi, juokauta, kad lauko diena startavo 1 arklio galia.

Ukmergės rajono žemdirbių asociacijos pirmininkas A. Valaiša sako, kad arimo kokybė didžiausia dalimi priklauso nuo prie traktoriaus vairo sėdinčio žmogaus įgūdžių, žinių, sumanumo ir patirties. O plūgo reguliavimas priklauso ne tik nuo žemės sunkumo, drėgnės, bet ir nuo traktoriaus, prie kurio jis prikabinamas, galingumo, jo techninių parametrų.

Plūgų klasifikacija taip pat įvairi. Jie skirstomi pagal sujungimą su jėgos priemone, paskirtį, korpusų tipą.

Šiais laikais ūkininkams į pagalbą ateina moderniosios technologijos – jau gaminami išmanūs plūgai, kurie viską nusireguliuoja patys. Tiesa, tai, kas nauja ir išmanu, yra ir brangu. Pasidomėjus apie plūgų kainas, aiškėja, kad jos svyruoja juo kelių iki 40 tūkstančių eurų. O tokia brangenybė įperkama tik stambiesiems ūkininkams.

Tarp lauko dienoje įmonių pristatomų plūgų būta ir modernių, ir paprastų, daugumos ūkininkų naudojamų.

A. Valaiša pasakojo, kad rudeniniam arimui pirmomis spalio dienomis metas dar nebuvo palankus. Priežastis – drėgmės trūkumas. Nemažai laukų, kuriuose kitąmet bus sėjamas vasarojus, mūsų rajone dar neužarti. Tik žiemkenčių plotai jau seniai ne tik užarti, bet apsėti ir sudygę.

Stambieji ūkininkai pastebi, kad žemės ūkio technikos nuoma  pastaruoju metu tampa nepopuliari. Tai rodo, kad didžioji dauguma žemės turinčių ir ją dirbančių ūkininkų yra įsigiję ir savo techniką. Ne tik plūgus, traktorius, bet ir kombainus.

Patys smulkiausieji, supratę, kad maži ūkiai yra didelis vargas, žemę geriau linkę išnuomoti.

Žemės ūkio rūmų savivaldos organizatorė Ukmergėje Karolina Valaišienė sako, kad į lauko dieną gausiai susirinkę dalyviai – puikus įrodymas, kaip žemdirbiams reikalingi tokie renginiai. Manau, kad ūkininkai turi būti viena bendruomenė, vienas kumštis“, – sako Žemės ūkio rūmų atstovė.


Case traktorių dalys

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų