Galvos skausmas dėl buitinių atliekų

Autorius Ukmergės žinios

Bui­ti­nės at­lie­kos – šiuo me­tu gal­vos skaus­mas ir gy­ven­to­jams, ir jų ve­žė­jams, ir sa­vi­val­dy­bės tarnautojams. Gy­ven­to­jai pyks­ta, kad į kon­tei­ne­rius drau­džia­ma dė­ti ža­li­ą­sias at­lie­kas, valdininkai su­ka gal­vą, kaip iš­spręs­ti pro­ble­mą, o bui­ti­nių at­lie­kų ve­žė­jas pa­reiš­kė šios veik­los no­rin­tis at­si­sa­ky­ti.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

05-22-5_straipsnio_nuotr

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. At­lie­kų ve­ži­mas Uk­mer­gė­je ta­po nuos­to­lin­gas.

Gy­ven­to­jai jau ke­lias sa­vai­tes pa­si­pik­ti­nę dėl to, kad bu­vo ka­te­go­riš­kai už­draus­ta į kon­tei­ne­rius mes­ti žo­les, ša­kas, ve­lė­ną. Iš kie­mų ne­be­ima­mi kon­tei­ne­riai, jei juo­se pūp­so au­ga­lai ar jų lie­ka­nos. Spau­do­je jau ra­šė­me, kad ši tvar­ka la­bai su­griež­tė­jo po to, kai nu­ken­tė­jo pa­tys at­lie­kų ve­žė­jai – į Ka­zo­kiš­kių są­var­ty­ną ne­bu­vo įleis­ti jų sa­vi­var­čiai, nes juo­se bu­vo ža­lie­nų.

 

Drau­di­mai – ne nau­jie­na

 

Gy­ven­to­jų skun­dų ata­kos dėl drau­di­mų su­lau­kė ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Ap­lin­ko­sau­gos ir vie­šo­sios tvar­kos sky­riaus ve­dė­ja Vi­li­ja Gra­baus­kie­nė. Ta­čiau ji pri­me­na – to­kia tvar­ka tik­rai ne­nu­kri­to iš dan­gaus. Ji prieš tre­jus me­tus bu­vo įra­šy­ta su­tar­ty­se su gy­ven­to­jais dėl at­lie­kų ve­ži­mo. Tvar­ko­je skel­bia­ma, kad į ko­mu­na­li­nių at­lie­kų kon­tei­ne­rius drau­džia­ma pil­ti grun­tą, sta­ty­bos at­lie­kas, che­mi­nes me­džia­gas, žel­di­nių prie­žiū­ros ir gat­vių tvar­ky­mo, bio­lo­giš­kai skai­džias ža­li­ą­sias at­lie­kas.

Ža­li­ą­sias so­do, dar­žo, ve­jų ir ki­to­kias at­lie­kas pri­va­lu tvar­ky­ti pa­tiems: kom­pos­tuo­ti, šer­ti gy­vu­liams, pa­nau­do­ti ener­gi­jai gau­ti. Ki­tas pa­siū­ly­mas – pa­tiems vež­ti jas į Sar­ge­liuo­se esan­čią kom­pos­ta­vi­mo aikš­te­lę.

Ta­čiau žmo­nės ne­pa­ten­kin­ti – už ką tuo­met tu­ri mo­kė­ti pi­ni­gus, jei kon­tei­ne­rių tu­ri­nys griež­tai tik­ri­na­mas.

 

Pyks­ta ir dėl mai­še­lių

 

Pa­sak V. Gra­baus­kie­nės, pra­ėju­sią sa­vai­tę kom­pro­mi­sas bu­vo ras­tas – su at­lie­kų ve­žė­ju su­tar­ta, jog ža­li­ą­sias at­lie­kas, su­dė­ję į mai­šus, gy­ven­to­jai pa­lik­tų prie sa­vo kon­tei­ne­rių. Ve­žė­jas jas paims ir pats iš­veš į Sar­ge­lius.

Bet, anot ve­dė­jos, ir toks pa­siū­ly­mas pa­ti­ko ne vi­siems – se­ny­vo am­žiaus žmo­nės prie­kaiš­ta­vo, kad da­bar tu­rės pirk­ti šiukš­lių mai­šus, ku­rių, pa­si­ro­do, lig šiol ne­pirk­da­vo…

V. Gra­baus­kie­nė pa­ste­bi ir tei­gia­mų po­ky­čių – at­si­ran­da žmo­nių, ku­rie į dum­blo aikš­te­lę ša­kas ir žo­les at­ve­ža pa­tys. Apie tai in­for­ma­vo UAB „Uk­mer­gės van­de­nys“ dum­blo ap­do­ro­ji­mo ir va­ly­mo įren­gi­nių meist­ras Gri­go­ri­jus Mal­ča­no­vas.

Jei bus fi­nan­suo­tas pro­jek­tas, kom­pos­ta­vi­mui skir­tų kon­tei­ne­rių tu­rė­tų įsi­gy­ti Vil­niaus ap­skri­ties at­lie­kų tvar­ky­mo cen­tras (VAATC). Jei taip įvyks, to­kių kon­tei­ne­rių gau­tų ir mū­sų sa­vi­val­dy­bė, o jiems bū­tų nu­ma­ty­tos at­ski­ros vie­tos mies­te.

 

Aik­šte­lės ati­da­ry­mas ati­dė­tas

 

Dar vie­na pro­ble­ma, su­si­ju­si su ga­li­my­be uk­mer­giš­kiams at­si­kra­ty­ti ne­rei­ka­lin­gų daik­tų – stam­bia­ga­ba­ri­čių at­lie­kų aikš­te­lė. Jos įren­gi­mas vyks­ta su kliū­ti­mis. Aikš­te­lė Žie­do gat­vė­je tu­rė­jo bū­ti ati­da­ry­ta ba­lan­dį, ta­čiau dėl fi­nan­si­nių pro­ble­mų baig­ti dar­bus nu­ma­ty­ta tik lie­pos pa­bai­go­je. Aikš­te­lės įren­gi­mo pro­jek­tą vyk­do VAATC. Pra­ėju­sią sa­vai­tę sa­vi­val­dy­bei šį įmo­nė at­siun­tė raš­tą dėl pa­baig­tu­vių da­tos nu­kė­li­mo.

Be­je, lie­pą tu­rė­tų bū­ti baig­tas ir dar vie­nas „šiukš­liš­kas“ pro­jek­tas – bu­vu­sio Ko­pūs­tė­lių są­var­ty­no re­kul­ti­va­vi­mo dar­bai. Vi­sas są­var­ty­no tu­ri­nys jau su­stum­tas į krū­vas, at­lik­ti ki­ti re­kul­ti­va­ci­jos dar­bai. Be­lie­ka už­pil­ti grun­tu ir ap­sė­ti žo­le.

 

No­ri nu­trauk­ti su­tar­tį

 

Ta­čiau be­ne rim­čiau­sia su bui­ti­nė­mis at­lie­ko­mis su­siju­si pro­ble­ma – UAB „Uk­mer­gės pa­slau­ga“ krei­pimasis į ra­jo­no sa­vi­val­dy­bę su pra­šy­mu ša­lių su­ta­ri­mu nu­trauk­ti at­lie­kų ve­ži­mo su­tar­tį. Mo­ty­vuo­ja­ma tuo, kad dau­giau nei 70 pro­cen­tų pa­bran­gus są­var­ty­no „var­tų“ mo­kes­čiams, ši pa­slau­ga įmo­nei – nuos­to­lin­ga.

Su­tar­tis tarp sa­vi­val­dy­bės ir jung­ti­nės veik­los part­ne­rių UAB „Uk­mer­gės pa­slau­ga“, UAB „Za­ra­sų ko­mu­na­li­nin­kas“ ir UAB „Uk­mer­gės ver­smės“ Lan­gų cen­tras bu­vo pa­si­ra­šy­ta 2010 me­tais ir tu­rė­jo ga­lio­ti iki 2015 me­tų.

Ga­vus at­lie­kų ve­žė­jų pa­reiš­ki­mą, sa­vi­val­dy­bė ban­dė aiš­kin­tis, ar, pa­si­kei­tus si­tu­a­ci­jai, ga­li­ma už pa­slau­gą nu­sta­ty­ti di­des­nį mo­kes­tį. Bet Vie­šų­jų pir­ki­mų tar­ny­ba ne­lei­do už pa­slau­gą bran­giau mo­kė­ti da­bar­ti­niam ve­žė­jui, tad iš­ei­tis vie­nin­te­lė – skelb­ti nau­ją kon­kur­są.

Tik pa­na­šu, kad jo­kia ki­ta įmo­nė už ma­žes­nę nei da­bar kai­ną at­lie­kų ne­veš – tai nuos­to­lin­ga.

Tai­gi, da­bar­ti­nė si­tu­a­ci­ja reiš­kia vie­na – bui­ti­nių at­lie­kų iš­ve­ži­mo pa­slau­ga gy­ven­to­jams brangs.

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *