Ga­lan­da­mos žir­klės biu­dže­tui

Autorius Ukmergės žinios

 

Ge­gu­žės pra­džio­je Sei­mas pil­dė ir kei­tė šių me­tų Vals­ty­bės biu­dže­to ir sa­vi­val­dy­bių biu­dže­tų fi­nan­si­nių ro­dik­lių pa­tvir­ti­ni­mo įsta­ty­mą. Pa­da­ry­tos pa­tai­sos įsta­ty­me ge­ro­kai ap­kar­pė ir vals­ty­bės, ir sa­vi­val­dy­bių biu­dže­tus.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Ko­vo mė­ne­sį ra­jo­no ta­ry­ba jau bu­vo pa­tvir­ti­nu­si vi­sas nu­ma­to­mas sa­vi­val­dy­bės iš­lai­das ir įplau­kas. Jau tuo­met bu­vo kal­ba­ma, jog pi­ni­gų šie­met bus tik pa­tiems bū­ti­niau­siems ra­jo­no rei­ka­lams. Ra­jo­no va­do­vai ir ta­ry­ba re­ko­men­da­vo at­si­sa­ky­ti iš­lai­dų, be ku­rių dar ga­li­ma ken­tė­ti.

 

 

Uk­mer­gės pa­dan­gė niau­kia­si.
Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr.







Sa­vi­val­dy­bės biu­dže­ti­nių įstai­gų dar­buo­to­jams jau ten­ka ei­ti ne­ap­mo­ka­mų atos­to­gų. Ad­mi­nist­ra­ci­ja ne tik ne­be­per­ka dar prieš me­tus pla­nuo­tų nau­jų au­to­mo­bi­lių, bet ir ma­ži­na iš­lai­das esa­mų ma­ši­nų ku­rui, te­le­fo­ni­niams po­kal­biams. Pa­ju­to sa­vo kai­liu tau­py­mo karš­ti­nę ir mies­te­lė­nai – jau pa­ren­gus Mies­to šven­tės pro­gra­mą, pa­si­gir­do griež­tas val­džios „Mies­to šven­tei – ne!“. Jei ne iš­ra­din­gi or­ga­ni­za­to­riai, pa­siū­lę ren­gi­nių, uk­mer­giš­kiai taip ir bū­tų li­kę be ne tik links­mų, bet ir tu­ri­nin­gų pra­mo­gų.

Ko­vo mė­ne­sį bu­vo pa­tvir­tin­tas 105,5 mi­li­jo­no li­tų Uk­mer­gės sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tas. Sei­mo pa­kei­ti­mai Vals­ty­bės biu­dže­to ir sa­vi­val­dy­bių biu­dže­tų fi­nan­si­nių ro­dik­lių pa­tvir­ti­ni­mo įsta­ty­me mū­sų ra­jo­no iš­lai­das su­ma­ži­no 9,5 mi­li­jo­no li­tų. Sa­vi­val­dy­bės pi­ni­gi­nė­je lie­ka kiek dau­giau kaip 97 mi­li­jo­nai.

Bu­vo su­da­ry­ta dar­bo gru­pė sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to fi­nan­si­nėms pro­ble­moms nag­ri­nė­ti ir spręs­ti. Gru­pės na­riai su­si­pa­ži­no su esa­ma biu­dže­to fi­nan­si­ne pa­dė­ti­mi, per­žiū­rė­jo sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to iš­lai­das ir pa­siū­lė sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bai pa­tvir­tin­ti sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to pa­kei­ti­mą. Iš­tai­sy­ti, de­ja, te­ko dau­gu­mą biu­dže­to ei­lu­čių.

De­šim­čia pro­cen­tų ma­ži­na­mos sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos ūkio, iki pen­kių pro­cen­tų – švie­ti­mo ir kul­tū­ros įstai­gų ūkio iš­lai­dos. Biu­dže­to ma­žė­ji­mas pa­lie­tė ir vi­sus iš sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to ap­mo­ka­mų įstai­gų dar­buo­to­jus. Nuo sa­vi­val­dy­bės, se­niū­ni­jų, kul­tū­ros bei iki­mo­kyk­li­nių įstai­gų dar­buo­to­jų, mo­kyk­lų ap­tar­nau­jan­čio per­so­na­lo at­ly­gi­ni­mų dar­bo gru­pė siū­lo nu­kirp­ti dau­giau kaip aš­tuo­nis pro­cen­tus.

Sa­vi­val­dy­bė pa­rem­ti smul­kų ir vi­du­ti­nį ver­slą ne­at­si­sa­ko, bet siū­lo fon­dą su­ma­žin­ti dviem treč­da­liais. Jei prieš ke­le­tą mė­ne­sių smul­kaus ir vi­du­ti­nio ver­slo rė­mi­mo fon­dui bu­vo pa­ža­dė­ta 300 tūks­tan­čių li­tų, tai da­bar jų be­liks tik šim­tas.

Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus re­zer­vą dar­bo gru­pė taip pat ra­gi­na ma­žin­ti. Iš šio re­zer­vo pi­ni­gai nau­do­ja­mi biu­dže­te ne­nu­ma­ty­tiems rei­ka­lams, kai ku­rioms sko­loms pa­deng­ti. Iš anks­čiau šia­me re­zer­ve nu­ma­ty­tų 515 tūks­tan­čių li­tų, siū­lo­ma pa­lik­ti 415. Per­pus tu­rė­tų su­ma­žė­ti po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to pro­gra­mai „Pre­ven­ci­ja“ skir­tos lė­šos. Sun­kme­čiu au­gan­čiam nu­si­kals­ta­mu­mui ke­lią už­kirs­ti bus ban­do­ma su 50 tūks­tan­čių.

Vis­ko ga­li bū­ti, kad UAB Uk­mer­gės au­to­bu­sų par­ko au­to­bu­sų marš­ru­tai ne­tru­kus dar la­biau su­trum­pės, o kai ku­rių bus vi­sai at­si­sa­ky­ta. To­li­mes­niuo­se ra­jo­no pa­kraš­čiuo­se gy­ve­nan­čiam kai­mie­čiui ke­lio­nė į mies­tą ga­li tap­ti re­ta eks­kur­si­ja. Ne pa­slap­tis, kad kai ku­rie marš­ru­tai – nuos­to­lin­gi įmo­nei. Juos deng­da­vo sa­vi­val­dy­bė. Šie­met bu­vo nu­ma­ty­ta skir­ti 1 mi­li­jo­ną 100 tūks­tan­čių li­tų. Be­si­trau­kian­tis biu­dže­tas ma­ži­na ir šias do­ta­ci­jas. Sa­vi­val­dy­bė Au­to­bu­sų par­ką teiš­ga­lės pa­rem­ti 800 tūks­tan­čių li­tų.

Mies­to ap­lin­kos prie­žiū­rai taip pat bus ski­ria­ma ke­liais šim­tais tūks­tan­čių li­tų ma­žiau nei bu­vo nu­ma­ty­ta.

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *