Kaip apsisaugoti nuo šalčio ir kaip padėti sušalusiajam

Nušalimu vadinamas žemos temperatūros sukeltas žmogaus kūno audinių pažeidimas. Tam tikromis sąlygomis (ilgesnį laiką veikiant šalčiui, pučiant vėjui, padidėjus drėgmei, avint ankšta ir šlapia avalyne, esant neblaiviam, kraujuojant) nušąlama net 3–7 ºC temperatūroje.

Nušalimo laipsnį galima nustatyti tik atšildžius nukentėjusįjį, kartais po kelių dienų. Skiriami keturi nušalimo laipsniai:

I – pažeidžiamas paviršinis odos sluoksnis, oda pabąla; II – nušalusioje vietoje atsiranda įvairaus dydžio skaidraus ar balto skysčio prisipildžiusių pūslių; III – susidaro tamsiai raudono ir rudo skysčio prisipildžiusių pūslių, pažeidžiami gilesni odos sluoksniai; IV – susidaro juodo skysčio prisipildžiusių pūslių, pažeidžiami raumenys, sausgyslės, net kaulai.

Bendrasis kūno sušalimas – kūno temperatūros sumažėjimas (iki mažiau kaip +35 °C) ilgai veikiant šalčiui, vėjui, vandeniui.

Žmogui ilgai būnant šaltoje aplinkoje, organizmas nesugeba palaikyti reikiamos temperatūros.

Šaldamas žmogus tampa mieguistas, sustingęs. Jo širdies veikla ir kvėpavimas sulėtėja. Sutrikus sąmonei ir kūno temperatūrai nukritus žemiau +30 °C, žmogus miršta.

Per šalčius avalynė, kaip ir drabužiai, turėtų būti laisvoki. Einant į lauką, geriau nusiimti žiedą, laikrodį su metaline apyranke – atšildant nušalusias rankas, jos tins ir papuošalus bus sunku numauti. Šaltyje reikia vengti alkoholio (alkoholis pagreitina organizmo atšalimą). Nepatartina ir rūkyti, nes nikotinas sutrikdo kraujo apytaką, o tai gresia greitesniu galūnių nušalimu. Veidą ir rankas reikia pasitepti riebiu kremu. Pajutus, kad veidas šąla, daryti grimasas, tai yra mankštinti veido raumenis. Jeigu tenka ko nors laukti, šaltyje negalima stovėti ar sėdėti, reikia kuo daugiau judėti.

Jei nušalo rankos ir kojos, jas reikia įmerkti į kambario temperatūros vandenį ir pamažu pilti šiltesnį vandenį. Iš karto merkti į karštą vandenį negalima. Jei atšalo visas kūnas, sušalusį asmenį galima guldyti į kambario temperatūros vonią ir pamažu leisti šiltesnio vandens (temperatūra nuo +20 °C iki +37 °C keliama per 30 min.).

Jeigu vonios nėra, dėkite šiltus kompresus ant viso kūno (sudrėkinta drungname vandenyje antklodė keičiama kas 3 min.). Sušildžius pažeistą kūno dalį reikia nusausinti, steriliai aprišti ir šiltai užkloti. Jos negalima tepti riebalais ir tepalais. Nepatartina nušalusias kūno dalis trinti sniegu, kadangi sniego kristalai gali subraižyti ir užkrėsti odą.

Nušalusią nosį, ausis atšildyti galima rankomis. Nerekomenduojama trinti, kai yra smarkus kūno nušalimas, nes galima pažeisti kraujagysles, dėl to padidėja jų trombozės tikimybė bei atsiranda gilesnių kūno audinių pažeidimo pavojus. Sušalusiajam reikia duoti gerti karštos arbatos ar kavos. Kofeinas praplečia kraujagysles, todėl organizmas greičiau sušyla.

Sušalusiajam būtina persirengti šiltais ir sausais drabužiais, šiltai apsikloti. Jei šildant atsiranda pūslių, skubiai vežkite nukentėjusįjį į gydymo įstaigą. Visais nušalimo atvejais reikia kreiptis į šeimos gydytoją.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų