Kelio prie lesyklos pataria nepamiršti

Že­mę su­kaus­čius šal­čiams iš miš­kų ir to­li­mes­nių vie­to­vių ar­čiau žmo­nių būs­tų su­skren­da spar­nuo­čiai. Le­sin­ti ar ne paukš­čius žie­mą? Šis klau­si­mas ky­la ne vie­nam.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Gedimino Nemunaičio nuotr.

Net spe­cia­lis­tai ma­no, kad vie­na­reikš­miš­kai at­sa­ky­ti į šį, at­ro­dy­tų, pa­pras­tą klau­si­mą nė­ra leng­va.

Vie­ni įro­di­nė­ja, kad iš da­lies yra tei­sūs ir tei­gian­tie­ji, kad kai ku­rių paukš­čių le­si­ni­mas slo­pi­na jų mig­ra­ci­jos ins­tink­tus. Paukš­čiai, gau­nan­tys pa­kan­ka­mai mais­to iš ru­dens, ne­sku­ba kel­ti spar­nų. Tai ga­li pra­žu­dy­ti – ypač pa­vo­jin­ga ne­spė­ju­sie­siems pa­si­trauk­ti iš šą­lan­čių van­dens tel­ki­nių.

Ta­čiau ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai ne­nei­gia, kad tei­sūs ir tie, ku­rie Lie­tu­vo­je žie­mo­ti pa­si­li­ku­siems paukš­čiams iš­kęs­ti žie­mos iš­ban­dy­mus pa­de­da le­sin­da­mi.

Vil­niaus ra­jo­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to Uk­mer­gės ra­jo­no agen­tū­ros ve­dė­jas Jo­nas Či­vas sa­ko, kad pir­ma ir svar­biau­sio­ji gam­tos my­lė­to­jo tai­syk­lė – jei ne­si tik­ras, jog kiek­vie­ną die­ną pa­le­sin­si, ge­riau nė ne­pra­dėk.

Ant­raip pra­dė­to­ji glo­ba paukš­čiams ga­li tap­ti pra­gaiš­ti­mi. Mat pri­pra­tę ras­ti le­sa­lo ku­rio­je nors vie­to­je, paukš­čiai ne­re­tai ne­ieš­ko jo ki­tur, o kan­triai lau­kia, iš­sen­ka ir žūs­ta.

Dar ne­ vė­lu pa­si­rū­pin­ti ir tin­ka­mu in­ven­to­riu­mi. Le­syk­lė­lė ne­bū­ti­nai tu­ri bū­ti me­di­nė. Ją ga­li­ma ga­min­ti iš plast­ma­si­nio vamz­džio ar bu­te­lio. Or­ni­to­lo­gai ti­ki­na, kad to­kios pa­trauk­liau­sios smul­kes­nėms uok­si­nių paukš­čių rū­šims.

Net­gi prieš iš­me­tant tuš­čią kar­to­ni­nę pie­no pa­kuo­tę, ją dar ga­li­ma pa­nau­do­ti kaip le­syk­lė­lę. Svar­bu žie­mai pa­si­bai­gus ne­pa­mirš­ti jų ka­ban­čių kur ant krū­mo ir ne­terš­ti gam­tos.

Kai­me gy­ve­nan­tie­siems or­ni­to­lo­gai pa­ta­ria įsi­reng­ti le­si­ni­mo aikš­te­lę.

Ji tu­rė­tų bū­ti at­vi­ro­je, bet ne­daug nuo krū­mų ar me­džių nu­to­lu­sio­je vie­to­je. Nu­va­ly­to­je bent 4 kvad­ra­ti­nių met­rų aikš­te­lė­je pi­la­mos pa­bi­ros, su­rink­tos žo­lių sėk­los, sau­lėg­rą­žos. To­kio­je aikš­te­lė­je bū­ti­nai lan­ky­sis zy­lės, bu­ku­čiai, ge­niai, kėkš­tai, ku­rap­kos.

Spe­cia­lis­tai pa­ta­ria, kad paukš­čių le­sa­las tu­ri bū­ti kuo na­tū­ra­les­nis, be prie­sko­nių, drus­kos. Dau­ge­lis mie­lai le­sa ne­sū­dy­tus rie­ba­lus, skal­dy­tus grū­dus, kruo­pas. O pa­ka­bin­tas sau­lėg­rą­žos grai­žas tam­pa sa­vo­tiš­ka le­syk­la.

Lie­tu­vo­je paukš­čius kol kas le­si­na ir glo­bo­ja tik ne­dau­ge­lis. Le­syk­los kie­muo­se, so­duo­se, pa­lan­gė­se tu­rė­tų tap­ti įpras­tu reiš­ki­niu – taip jau se­niai yra dau­ge­ly­je Eu­ro­pos ša­lių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų