Paviršinių kojų venų varikozė arba lėtinis venų nepakankamumas – tai liga, kuri atsiranda dėl paviršinių venų vožtuvų nesandarumo. Moterys šia liga serga 4 kartus dažniau nei vyrai. Venų liga gali pasireikšti tiek paauglystėje, tiek ir vyresniame amžiuje.

 

Kraujagyslių chirurgė Žana Kavaliauskienė


 Didelę reikšmę lėtiniam venų nepakankamumui turi paveldėjimas. Jei vienas iš tėvų sirgo šia liga, tai tikimybė mergaitei paveldėti venų varikozę yra apie 60 proc., o berniukui – apie 40 proc. Toks žmogus gimsta turėdamas sveikus ir normaliai funkcionuojančius venų vožtuvus, bet genetiškai jie yra šiek tiek silpnesni. Laikui bėgant, jei tenka ilgai stovėti ar sėdėti, blauzdų raumenys „aptingsta“, nebenori dirbti ir varinėti kraujo, veninis kraujas kaupiasi kojose. Silpnesnis venų vožtuvas suyra ir nebeatlieka savo funkcijos.

 

Pradinėse lėtinio venų nepakankamumo stadijose pacientai dažniausiai skundžiasi kojų sunkumu, nuovargiu, tinimu, mėšlungio tipo skausmais, išsiplėtusiomis ir išryškėjusiomis venomis, varikoziniais mazgais. Vėlesnėse ligos stadijose išplonėja blauzdų oda, atsiranda rudų dėmių, gali atsiverti žaizdos – trofinės opos. Prisidėjus infekcijai, prasideda pažeistų audinių uždegimas, dėl kurio dar labiau blogėja kraujotaka ir didėja trombozių rizika. Kojų venų ligos paūmėja šiltuoju metų laikotarpiu, nes dėl šilumos atsipalaiduoja raumenys, plečiasi kraujagyslės, kojos labiau tinsta.

 

Pastebėjus kojų venų ligų simptomus, patartina kreiptis į šios srities specialistus – kraujagyslių chirurgus. Kiekvienas atvejis yra individualus, tad specialistas, ištyręs paviršines kojų venas ultragarsu, rekomenduos tinkamą gydymą. Ultragarsinis venų tyrimas yra labai tikslus, nereikalauja specialaus paciento pasiruošimo, atliekamas per 10–15 minučių ir visiškai neskausmingas.

 

Nustačius pradinę venų plėtimosi stadiją, galimi keli konservatyvaus gydymo būdai, nebūtina iškart daryti operacijos. Galima pradėti nuo medikamentinio gydymo, skiriant venotonikus, heparininius tepalus, kartu taikant ir kompresinę terapiją (taip pat ir kompresines kojines).

 

Kompresinės kojinės ( http://www.ortopedija.lt/lt/kompresines-kojines) pastaruoju metu populiarios dėl to, kad yra efektyvi gydymo priemonė, veikianti kaip vaistas. Tiesiog jas reikia mūvėti nuo ryto iki vakaro. Gali būti taikomos, esant bet kurios stadijos venų nepakankamumui. Pagal apspaudimo lygį šios kojinės skirstomos į klases.

 foto 03-04

I klasės kompresinės kojinės tinka venų ligų profilaktikai ir skirtos dirbantiems sėdimą ar stovimą darbą, ilgų kelionių metu, siekiant suaktyvinti kojų kraujotaką, sumažinti nuovargį ir tinimą. II klasės kompresinės kojinės skiriamos, esant išsiplėtusioms venoms, po skleroterapijos ar operacijų. III ir IV klasės kompresinės kojinės skiriamos trofinių opų gydymui.

 

Vėlesnėse ligos stadijose taikoma skleroterapija arba chirurginiai gydymo metodai.

 

Putų skleroterapija gydomi nedideli venų pažeidimai. Šios procedūros metu pagal specialią metodiką paruošiamos putos sušvirkščiamos į pažeistą veną. Po 2–3 savaičių vena palaipsniui užanka ir tokiu būdu sustabdomas netinkamas kraujo tekėjimas. Iškart po procedūros, kuri atliekama be anestezijos ir užtrunka 15–30 minučių, pacientas gali vaikščioti ir užsiimti įprastine veikla.

 

Klasikinė venų operacija – flebektomija – dažniausiai atliekama epidūrinėje nejautroje, per nedidelį kirkšnies ar pakinklio pjūvį specialaus zondo pagalba pašalinant varikozinės venos kamieną. Varikoziniai mazgai blauzdoje šalinami, atliekant atskirus mažus pjūvelius.

 

Pastaruoju metu labai populiarios lazerinės venų operacijos. Jos atliekamos be įprastinių chirurginių pjūvių vietinėje nejautroje – praduriant odą ultragarso kontrolėje į pažeistą venos kamieną įvedamas šviesolaidis, lazerio šviesos energija paveiktos venos sienelės sulimpa ir kraujotaka joje nebevyksta. Didelis privalumas yra tai, kad po tokių operacijų yra mažesnis komplikacijų ir ligos atsinaujinimo atvejų skaičius, mažesnis pooperacinis skausmas ir mėlynės, greitesnis gijimas ir nelieka randų. Pooperacinis laikotarpis trunka vos kelias valandas, po jo pacientai gali grįžti prie įprastinės veiklos.

 

Geriausia kojų venų ligų profilaktika – aktyvus gyvenimo būdas ir judėjimas: vaikščiojimas (ypač tinka šiek tiek greitesnis arba šiaurietiškas vaikščiojimas), bėgimas, plaukimas, važinėjimas dviračiu, taip pat – kompresinių kojiniųmūvėjimas, ypač, jeigu paveldėjote šią ligą.

 

Nepatartina sunkioji atletika ir svarmenų kilnojimas stovint.

 


 

AB „Ortopedijos technika“ kovo mėnesį skelbia Sveikų kojų mėnesiu!

 Memory melyniu

Kovo mėn. perkantiems:

 

-          medicinines kompresines kojines OFA – dovanojame skalbiklį „Ofa clean“;

 

-          2 poras profilaktinių kompresinių kojinių „RelaxSan“ – pigesnei prekei 20 proc. nuolaida!

 

Pasiūlymas galioja įsigyjant kompresines kojines AB „Ortopedijos technika“ prekybos salonuose ( http://www.ortopedija.lt/lt/kur-isigyt) Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose ir Ukmergėje, Kauno konsultacijų centre „Sveikatos arka“

 

www.ortopedija.lt

 

Pajusk judėjimo lengvumą!

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų