Mu­gė­je ne­trū­ko nei links­my­bių, nei vai­šių

 

Sek­ma­die­nį mies­to cen­tre skam­bė­jo mu­zi­ka, kle­gė­jo mies­te­lė­nai, kve­pė­jo lau­žo dū­mu. Nors tra­di­ci­nė ru­dens mu­gė bu­vo ge­ro­kai kuk­les­nė nei anks­tes­niais me­tais, jo­je ne­trū­ko nei links­my­bių, nei vai­šių.

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Uk­mer­gė­je jau be­maž de­šimt me­tų kiek­vie­ną pa­va­sa­rį ren­gia­ma tra­di­ci­nė Mies­to, o ru­de­nį – Der­liaus šven­tė. Sun­kme­tis pri­ge­si­no šias tra­di­ci­jas. Šie­met ge­ro­kai kuk­les­nė bu­vo Mies­to šven­tė, ki­to­kia nei įpras­tai dau­ge­liui pa­si­ro­dė ir sek­ma­die­nį vy­ku­si ru­dens mu­gė.

 

 

Mu­gės da­ly­viai tu­rė­jo pro­gos pa­mik­lin­ti ko­jas ir pa­si­mo­ky­ti liau­dies šo­kių.

 

Dė­die­ny­tė ir Ago­čiu­kė vi­sus vai­ši­no gar­džia ko­pūs­tie­ne.
Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr.

 

Šie­met čia ne­bu­vo tra­di­ci­nių se­niū­ni­jų kie­me­lių, vi­lio­ju­sių ru­dens gė­ry­bė­mis bei ska­niais mais­to ir gė­ri­mų kva­pais. Kai ku­rie se­niū­nai pri­si­pa­ži­no, kad tų kie­me­lių ren­gi­mas – tik­ras gal­vos skaus­mas: pi­ni­gų ska­nės­tams nė­ra, o puo­tą iš­kel­ti pri­va­lai. Ne­bu­vo la­bai pa­ten­kin­ti ir ei­li­niai mies­te­lė­nai – jau­tė­si lyg ant­ra­rū­šiai. „Po­nų de­le­ga­ci­jas, bū­da­vo, kie­me­liuo­se gir­do ir vai­ši­na, o pa­pras­tų bo­bu­čių ne­įlei­džia“, - da­li­no­si min­ti­mis vie­na pa­gy­ve­nu­si po­nia.

Šie­met ru­de­ni­nė­je mu­gė­je vis­kas bu­vo ki­taip. Kie­me­lius įsi­ren­gė tik tie, kas to no­rė­jo, o vai­šės vi­siems bu­vo nors ir kuk­lios, bet – vie­no­dos.

Nuo pu­sės aš­tun­tos ry­to prie kul­tū­ros cen­tro už­de­gus lau­žą ant jo bu­vo už­kel­tas mil­ži­niš­kas ka­ti­las. Dė­die­ny­tė ir Ago­čiu­kė – Ra­sa Grau­ži­nie­nė ir Vil­ma Mu­le­vi­čiū­tė ja­me iš­vi­rė apie 50 lit­rų dar­žo­vių sriu­bos. Ko­pūs­tus, bul­ves, mor­kas ir mė­sos šven­tės ren­gė­joms pa­do­va­no­jo ra­jo­no ūki­nin­kai. La­bai gar­džios sriu­bos už­te­ko vi­siems.

„Iš pra­džių pla­na­vom kruo­pie­nę vir­ti, bet pa­gal­vo­jom – kruo­pos, nors ir ne­bran­gios, bet jas pirk­ti rei­kės, o čia vis­ką ga­vom do­va­nų“, – džiau­gė­si tau­piai mi­nią žmo­nių pa­vai­ši­nu­si Dė­die­ny­tė.

Kas no­rė­jo stip­riau už­kąs­ti, už ke­lis li­tus ga­lė­jo nu­si­pirk­ti tau­jė­niš­kių ūki­nin­kų Ely­tės ir Sau­liaus Gal­vo­nų ka­ti­le iš­šu­tu­sios žir­nie­nės ir ne­įpras­to sko­nio ba­lan­dė­lių su tar­kių įda­ru. Pa­si­stip­ri­nę uk­mer­giš­kiai ko­jas mik­li­no šo­kio sū­ku­ry grie­žiant kai­mo mu­zi­kan­tams – Kriš­čiū­nų šei­my­nai iš Kai­šia­do­rių.

Uk­mer­giš­kiai mu­gė­je tu­rė­jo kur akis pa­ga­ny­ti ir pi­ni­gi­nes pra­ver­ti. Sa­vo ga­mi­niais pre­kia­vo kai­mo ben­druo­me­nių na­riai. Mo­te­rys iš Del­tu­vos tie­siog aikš­tė­je ga­mi­no vaš­ki­nes žva­kes, vep­riš­kės pre­kia­vo sa­vo už­au­gin­to­mis vais­ta­žo­lė­mis, Ant­akal­nio kai­mo ben­druo­me­nės na­rės – rank­dar­biais. Krikš­tė­nų kai­mo at­sto­vai at­ke­lia­vo su au­di­mo stak­lė­mis, tul­pia­kie­mie­čiai at­ve­žė sa­vo dar­bo len­te­lių, kal­viai iš Liau­šių – me­ta­lo ga­mi­nių...

Mu­gė­je bu­vo pre­kiau­ja­ma Uk­mer­gės auk­sa­ran­kių pa­ga­min­tais su­ve­ny­rais, rank­dar­biais, vai­siais, dar­žo­vė­mis ir įvai­riais so­di­nu­kais. Bū­ta ir gy­vų pre­kių – Ed­mun­das Kru­kaus­kas nuo Pa­bais­ko at­ga­be­no žą­sų šei­my­ną.

 
 
 
 

 

Žir­nie­nės siū­lė Tau­jė­nų ūki­nin­kai Gal­vo­nai.

 

Žą­sys pir­kė­jų ne­su­lau­kė, ta­čiau jas at­ve­žęs ūki­nin­kas sa­kė par­duo­ti paukš­čių ir ne­si­ti­kė­jęs, tie­siog no­rė­jęs pa­rek­la­muo­ti sa­vo pre­kę ir pri­min­ti, kad ne už kal­nų Ka­lė­dos...

 

Vy­ko pre­ky­ba so­di­nu­kais.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų