Patvirtinta asbesto šalinimo programa

Autorius Ukmergės žinios

Pra­ėju­sią sa­vai­tę vy­ku­sį ne­ei­li­nį ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dį ini­cija­vo opo­zi­ci­ja. Ja­me svars­ty­tas klau­si­mas dėl as­bes­to tu­rin­čių ga­mi­nių ša­li­ni­mo iš gy­ve­na­mų­jų pa­sta­tų pro­gra­mos pa­tvir­ti­ni­mo. Šį mė­ne­sį pra­si­de­da gy­ven­to­jų pa­raiš­kų tei­ki­mas, o ne­sant pro­gra­mos, jos ne­pri­ima­mos.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Po­sė­dį ve­dė vi­ce­me­ras Re­gi­man­tas Ba­ra­vy­kas, nes ra­jo­no me­ras Al­gir­das Ko­pūs­tas atos­to­gau­ja nuo sau­sio 11 iki 26 die­nos.

Dar­bą ta­ry­bos na­riai pra­dė­jo įpras­tai – pi­lie­čių tri­bū­na. Jo­je uk­mer­giš­kiai ga­li pa­si­sa­ky­ti sa­vo as­me­ni­niais ar­ba ir ki­tiems ra­jo­no gy­ven­to­jams ak­tu­a­liais klau­si­mais.

 

Ken­čia kai­my­nų sa­vi­va­lę

 

Uk­mer­giš­kė Vio­le­ta Umb­ra­sie­nė kal­bė­jo gru­pės Gė­lių ir Kau­no gat­vių gy­ven­to­jų var­du. Žmo­nės pik­ti­na­si, kad ke­li jų kai­my­nai sa­vi­va­liau­ja val­diš­ko­je že­mė­je – sta­to įvai­rius sta­ti­nius, krau­na sta­ty­bi­nes me­džia­gas ben­dro nau­do­ji­mo že­mė­je.

Anot V. Umb­ra­sie­nės, ki­tiems kai­my­nams val­diš­ka že­me nau­do­tis jie ne­lei­džia – net dvi­ra­čiu pra­va­žiuo­ti ar au­to­mo­bi­liu ap­si­suk­ti jo­je ne­va­lia. Ne­ven­gia­ma pa­nau­do­ti net fi­zi­nę jė­gą. Sa­vi­va­liau­to­jai pa­si­sta­tė ga­ra­žą, pas­kui jį iš­plė­tė net iki gy­ve­na­mo­jo na­mo. Pa­ga­liau nau­do­da­mie­si įvai­rio­mis pa­žin­ti­mis ar ki­tais bū­dais pa­sta­tą įtei­si­no.

Pra­ne­šė­ja tei­gė, kad val­diš­ką tur­tą pri­va­ti­zuo­jan­tys kai­my­nai sa­vo tiks­lų sie­kia „tei­sė­tais ir ne­tei­sė­tais bū­dais, pa­si­skel­biant me­ro gi­mi­nai­čiais, vi­ce­me­ro bu­vu­siais ben­dra­dar­biais ir ki­tais jiems vie­niems su­pran­ta­mais ar­gu­men­tais“.

Gė­lių ir Kau­no gat­vių gy­ven­to­jai jau daug kar­tų krei­pė­si į sa­vi­val­dy­bę, ta­čiau ne­ga­vo jo­kio at­sa­ky­mo. Jie įsi­ti­ki­nę, kad jų pro­ble­mos ne­spren­džia­mos. Ga­lą kai­my­nų ne­san­tai­kai pa­da­ry­ti ban­dė mies­to ben­druo­me­nės pir­mi­nin­kas Ju­lius Ka­zė­nas, ta­čiau ir jo pa­stan­gos li­ko be­vai­sės. Sa­vi­va­liau­jan­tys as­me­nys net ra­jo­no ta­ry­bos pra­šė skir­ti dau­giau val­diš­kos že­mės.

 

Ty­ri­mą at­li­ko ir „Hu­ma­no­je“

 

Anykš­čių gat­vės gy­ven­to­jas Hen­ri­kas Še­rei­ka at­krei­pė ta­ry­bos na­rių dė­me­sį į la­bai blo­gą Anykš­čių gat­vės, ša­li­gat­vio bei 5 nu­me­riu pa­žy­mė­to dau­gia­bu­čio kie­mo ap­švie­ti­mo būk­lę ir pra­šė ieš­ko­ti bū­dų ją ge­rin­ti.

Dar vie­nas kal­bė­to­jas Al­fon­sas Strel­čiū­nas į Uk­mer­gės kas­die­ny­bę pa­žvel­gė fi­lo­so­fiš­kai. Sau­sio 13-osios iš­va­ka­rė­se jis pri­mi­nė apie pi­lie­tiš­ku­mą, ben­drus tiks­lus ir ra­gi­no ra­jo­no ta­ry­bą dirb­ti vie­nin­gai, „ne­be­si­da­lin­ti“ į po­zi­ci­ją ir opo­zi­ci­ją.

A. Strel­čiū­nas pa­si­da­li­no in­for­ma­ci­ja apie sa­vo at­lik­to ty­ri­mo re­zul­ta­tus. Ra­jo­no gy­ven­to­jus vy­ras kal­bi­no dvie­jo­se vie­to­se – tur­gu­je ir dė­vė­tų dra­bu­žių par­duo­tu­vėje „Hu­ma­na“. Pa­aiš­kė­jo, kad 90 pro­cen­tų res­pon­den­tų pa­lai­ko ra­jo­no me­rą Al­gir­dą Ko­pūs­tą. Ne­gai­lė­jo ra­jo­no val­džiai ge­rų žo­džių ir pats pra­ne­šė­jas.

 

Su­pa­žin­di­no su pro­gra­ma

 

Iš­klau­sę pa­si­sa­ky­mus, ta­ry­bos na­riai ki­bo į die­not­var­kė­je nu­ma­ty­tą vie­nin­te­lį klau­si­mą „Dėl pa­ra­mos ša­lin­ti as­bes­to tu­rin­čius ga­mi­nius iš gy­ve­na­mų­jų na­mų pro­gra­mos pa­tvir­ti­ni­mo“. Uk­mer­gės sa­vi­val­dy­bė – ne vie­nin­te­lė ša­ly­je, pra­ei­tą sa­vai­tę dar nepa­si­tvir­ti­nu­si šios pro­gra­mos, ta­čiau to­kių li­ko jau vi­sai ne­daug.

Pa­ra­mos ša­lin­ti as­bes­to tu­rin­čius ga­mi­nius iš gy­ve­na­mų­jų pa­sta­tų pro­gra­mą pri­sta­tė Sa­vi­val­dy­bės ūkio sky­riaus ve­dė­jas Kęs­tu­tis Jur­ke­vi­čius.

Jis pa­aiš­ki­no, kad as­bes­to ga­mi­niai, re­mian­tis Lie­tu­vos Res­pub­li­kos že­mės ūkio mi­nist­ro 2011 me­tų gruo­džio 27 die­nos įsa­ky­mu, bus ša­li­na­mi tik iš gy­ve­na­mų­jų na­mų ir tik kai­mo vie­to­vė­se.

 

Pa­raiš­kas teiks in­di­vi­du­a­liai

 

Gy­ven­to­jai pa­raiš­kas Na­cio­na­li­nei mo­kė­ji­mo agen­tū­rai prie Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos ga­li pra­dė­ti teik­ti nuo sau­sio 16 die­nos. Pa­raiš­kų tei­ki­mas ne­bus kaip nors or­ga­ni­zuo­ja­mas sa­vi­val­dy­bės mas­tu – kiek­vie­nas pa­ra­ma pa­si­nau­do­ti ke­ti­nan­tis gy­ven­to­jas jas tu­ri teik­ti in­di­vi­du­a­liai.

Sa­vi­val­dy­bė bu­vo įpa­rei­go­ta su­skai­čiuo­ti ob­jek­tų, tu­rin­čių as­bes­to, skai­čių bei šios me­džia­gos kie­kį. Su­da­ry­ta dar­bo gru­pė in­ven­to­ri­za­vo 5432 to­kius ob­jek­tus, ku­riuo­se su­si­da­ro per 8358 to­nas as­bes­to.

K. Jur­ke­vi­čius in­for­ma­vo, kad Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­ja or­ga­ni­zuo­ja cik­lą se­mi­na­rų, ku­riuo­se as­bes­to ša­li­ni­mo tvar­ką iš­dės­tys gy­ven­to­jams. Su­si­ti­ki­mas su mū­sų ra­jo­no žmo­nė­mis bus ren­gia­mas sau­sio 31 die­ną 14 va­lan­dą Vla­do Šlai­to bib­lio­te­ko­je.

 

Skirta 60 milijonų litų

 

Ka­dan­gi pro­gra­mo­je nu­ro­dy­tas punk­tas, jog vie­nas iš sa­vi­val­dy­bės pro­gra­mos už­da­vi­nių – su­kur­ti pa­ra­mos me­cha­niz­mą gy­ve­na­mų­jų na­mų sa­vi­nin­kams, ta­ry­bos na­riai pra­šė su­kon­kre­tin­ti šį tei­gi­nį.

Anot K. Jur­ke­vi­čiaus, pa­grin­di­nis sa­vi­val­dy­bės in­dė­lis – su­da­ry­ti ir pa­tvir­tin­ti as­bes­to ša­li­ni­mo pro­gra­mą, ku­ri yra pa­grin­di­nė są­ly­ga, kad ra­jo­ne Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­ja ga­lė­tų įgy­ven­din­ti nu­ma­ty­tus tiks­lus.

As­bes­to ga­mi­niams ša­lin­ti vi­soms ša­lies sa­vi­val­dy­bėms skir­ta 60 mi­li­jo­nų li­tų. Ko­kia me­to­di­ka bus pa­nau­do­ta da­li­nant pi­ni­gus, K. Jur­ke­vi­čius tei­gia ne­ži­nąs. Mak­si­ma­li su­ma, ku­rios ga­li ti­kė­tis pa­raiš­kos tei­kė­jas, – 10 tūks­tan­čių li­tų.

 

Pri­klau­sys nuo biu­dže­to

 

Ta­ry­bos na­riai klau­sė, ar sa­vi­val­dy­bė ma­te­ria­liai pri­si­dės prie pro­gra­mos įgy­ven­di­ni­mo.

So­cial­de­mok­ra­tas Arū­nas Du­dė­nas ma­no, kad tiks­lin­ga bū­tų ska­tin­ti gy­ven­to­jus at­si­kra­ty­ti svei­ka­tai pa­vo­jin­gu as­bes­tu – jį iš­vež­ti į šią me­džia­gą pri­iman­čias įmo­nes sa­vi­val­dy­bės lė­šo­mis.

Pa­sak K. Jur­ke­vi­čiaus, pi­ni­gų tam nė­ra nu­ma­ty­ta. Ta­čiau tvir­ti­nant biu­dže­tą, ti­kė­ti­na, bus įtrauk­ta at­ski­ra ei­lu­tė su pro­gra­mos įgy­ven­di­ni­mui skir­to­mis lė­šo­mis.

Dar­bie­tis Ro­lan­das Ja­nic­kas ma­no, kad as­bes­tą ša­li­nan­tiems gy­ven­to­jams da­lį lė­šų pa­deng­ti bū­tų tiks­lin­ga, kad kenks­min­gas ši­fe­ris ne­nu­ke­liau­tų į bui­ti­nėms at­lie­koms skir­tus kon­tei­ne­rius.

Ta­ry­bos na­riai svars­tė, kad jei gy­ven­to­jams ne­bus pa­teik­ta in­for­ma­ci­ja, ga­li kil­ti cha­o­sas. Apie tai kal­bė­jo ir so­cial­de­mok­ra­tė Klav­di­ja Ste­pa­no­va. Anot jos, pa­raiš­kų tei­ki­mo me­cha­niz­mas per­ne­lyg su­dė­tin­gas pa­pras­tiems kai­mo žmo­nėms.

 

Negali teikti kon­sul­ta­ci­jų

 

Po­sė­dy­je su­abe­jo­ta, ar sa­vi­val­dy­bė ga­lės pa­ves­ti sa­vo spe­cia­lis­tams teik­ti gy­ven­to­jams kon­sul­ta­ci­jas – or­ga­ni­zuo­ti to­kį dar­bą reiš­kia ati­trauk­ti dar­buo­to­jus nuo ki­tų pa­rei­gų.

Be to, sa­vi­val­dy­bė ne­ga­li teik­ti kon­sul­ta­ci­jų, nes tai – Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos vyk­do­mas pro­jek­tas. „Kas at­sa­kys, jei sa­vi­val­dy­bė kon­sul­tuos žmo­gų, o šis ne­gaus pa­ra­mos?“ – klau­sė vals­tie­tis liau­di­nin­kas Va­len­ti­nas Ge­nys.

„Mes ko­men­tuo­ja­me ir pro­gra­mą, ir tai­syk­les, bet kon­sul­tuo­ti ne­tu­ri­me tei­sės“, – ju­ri­di­nius niu­an­sus aiš­ki­no K. Jur­ke­vi­čius.

 

In­for­muos svei­ka­tos biu­ras

 

Pa­sak vals­tie­tės liau­di­nin­kės Ele­nos Mi­ri­na­vi­čie­nės, įsi­trauk­ti į šios pro­gra­mos vyk­dy­mą tu­rė­tų ir Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ras. Jo mi­si­ja – skleis­ti in­for­ma­ci­ją apie as­bes­to ža­lą svei­ka­tai. Šią už­duo­tį vyk­dy­ti jie tu­rė­tų sa­vo lė­šo­mis, nes rū­pi­ni­ma­sis gy­ven­to­jų svei­ka­ta tie­sio­giai su­si­jęs su biu­ro veik­la.

 

Opo­zi­ci­jos va­rian­tą at­me­tė

 

Sa­vo su­da­ry­tą pro­gra­mos va­rian­tą ta­ry­bai pa­tei­kė ir Tė­vy­nės są­jun­gos-Lie­tu­vos krikš­čio­nių de­mok­ra­tų frak­ci­ja. Jo­je nu­ro­do­ma, kad sa­vi­val­dy­bė tu­ri sa­vo lė­šo­mis pri­si­dė­ti prie as­bes­to ša­li­ni­mo pro­gra­mos, už jos įgy­ven­di­ni­mą at­sa­ko sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius, o apie nu­veik­tus dar­bus kas­met in­for­muo­ja­ma ta­ry­ba. Ne­pri­ta­rus ta­ry­bos na­riams, šie punk­tai ne­bu­vo įtrauk­ti į pro­gra­mą.

Ta­ry­ba pri­ta­rė K. Ste­pa­no­vos siū­ly­mui įra­šy­ti į pro­gra­mą punk­tą, kad vi­suo­me­nės in­for­ma­vi­mą ir pa­gal­bą tei­kiant pa­raiš­kas or­ga­ni­zuo­ja ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus įsa­ky­mu su­da­ry­ta dar­bo gru­pė.

„Pa­ra­mos ša­lin­ti as­bes­to tu­rin­čius ga­mi­nius iš gy­ve­na­mų­jų pa­sta­tų pro­gra­ma“ bu­vo pa­tvir­tin­ta. Mū­sų ra­jo­no gy­ven­to­jai pa­raiš­kas ga­li teik­ti nuo sau­sio 16 iki ko­vo 30 die­nos Na­cio­na­li­nės mo­kė­ji­mo agen­tū­ros prie Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos Kai­mo plėt­ros ir žu­vi­nin­kys­tės pro­gra­mų de­par­ta­men­to Te­ri­to­ri­nio pa­ra­mos ad­mi­nist­ra­vi­mo sky­riams.

Gy­ven­to­jai, pla­nuo­jan­tys pa­si­nau­do­da­mi pa­ra­ma keis­ti sto­gus, pri­va­lo sa­vi­val­dy­bės Ar­chi­tek­tū­ros ir te­ri­to­ri­jų pla­na­vi­mo sky­riu­je gau­ti lei­di­mą sta­ty­bai. Taip pat – pa­teik­ti raš­tą, pa­tvir­ti­nan­tį, kad yra de­kla­ra­vę as­bes­to tu­rin­čias me­džia­gas.

 

Val­džiai pri­mi­nė jos pa­ža­dus

 

Dar­bie­tė An­ge­lė Jo­ku­by­nie­nė pa­si­sa­kė dėl Va­lų ke­lio. Ji tei­gia, kad sub­ju­rus orams, ke­lias į Va­lus sun­kiai įvei­kia­mas, nes nie­kas jo ne­bars­to. Ra­jo­no val­džia šio ke­lio prie­žiū­rą su­stip­rin­ti pa­ža­dė­jo, kai bu­vo pra­dė­tas til­to per Šven­tą­ją re­mon­tas ke­ly­je Ly­duo­kiai–Že­mait­kie­mis.

Kon­ser­va­to­rius An­drius Ka­les­ni­kas pri­mi­nė, kad rei­kė­tų at­gai­vin­ti dar­bo gru­pę, ana­li­zuo­jan­čią ra­jo­no bib­lio­te­kų ir kul­tū­ros cen­tro įstai­gų dar­bo op­ti­mi­za­vi­mo ga­li­my­bes. Ši dar­bo gru­pė bu­vo su­da­ry­ta prieš dve­jus me­tus ir jos su­dė­ty­je yra bu­vu­sios ka­den­ci­jos ta­ry­bos na­rių.

Šis klau­si­mas bus svars­to­mas ki­tuo­se po­sė­džiuo­se.

 

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *