Spausdinti šį puslapį

Skylėtą biudžetą bandys lopyti

Uk­mer­gės ra­jo­no val­džia ima­si prie­mo­nių, ku­rios tu­rė­tų pa­gel­bė­ti iš­temp­ti iš sko­lų duo­bės sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tą. Įsi­sko­li­ni­mai jau per­žen­gė 40 mi­li­jo­nų li­tų – taip iš­au­gę jie dar nie­kuo­met ne­bu­vo.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr.


 

Ant­ra­die­nį vy­ku­sia­me ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dy­je po­li­ti­kai bu­vo in­for­muo­ti apie da­bar­ti­nę si­tu­a­ci­ją sa­vi­val­dy­bės biu­dže­te bei prie­mo­nes jo su­ba­lan­sa­vi­mui. In­for­ma­ci­ją pa­tei­kė ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Sta­sys Jac­kū­nas.

Jis pri­mi­nė, kad pa­tvir­tin­tas šių me­tų biu­dže­to pa­ja­mų pla­nas – 90 mln. 63 tūkst. Lt. Ta­čiau lė­šų po­rei­kis net 30 proc. di­des­nis.

Pa­sak S. Jac­kū­no, iki eko­no­mi­nės kri­zės, 2008-ai­siais, į sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tą bu­vo gau­ta 106 mln. 536 tūkst. Lt. Tai – be­veik 16,5 mln. Lt dau­giau nei pla­nuo­ja­ma gau­ti šie­met.

Šiuo me­tu sa­vi­val­dy­bės sko­la sie­kia 40,9 mln. Lt. Iš jų 29,2 mln. – pa­sko­los.

Uk­mer­gė ar­tė­ja prie pa­sko­lų li­mi­to ri­bos – pa­gal Vals­ty­bės biu­dže­to ir sa­vi­val­dy­bių biu­dže­tų fi­nan­si­nių ro­dik­lių pa­tvir­ti­ni­mo įsta­ty­mą, mū­sų sa­vi­val­dy­bė ga­li bū­ti sko­lin­ga ban­kams iki 31,6 mln. Lt.

Vie­na pa­grin­di­nių sko­lų au­gi­mo prie­žas­čių – įvai­rūs eu­ro­pi­niai pro­jek­tai. Pri­si­dė­ti prie jų vyk­dy­mo pri­va­lo­me, ta­čiau – tik sko­lin­to­mis lė­šo­mis. Tai smar­kiai di­di­na įsi­sko­li­ni­mus.

Vie­nas iš sa­vi­val­dy­bės pa­ja­mų šal­ti­nių – mo­kes­čiai. Šie­met pla­nuo­ta jų gau­ti 36 mln. 563 tūkst. Lt. Iki rug­sė­jo 1 gau­ta 63,5 proc. me­ti­nio pla­no.

Di­džio­ji mo­kes­čių rie­kė – gy­ven­to­jų pa­ja­mų mo­kes­tis, jo gau­ta 12 mln. 56 tūkst. Lt. Ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to mo­kes­čio – 1 mln. 41 tūkst. Lt. Vie­ti­nės rin­klia­vos už at­lie­kų su­rin­ki­mą gau­ta 1 mln. 899 tūkst. Lt.

Ar bus įvyk­dy­tas me­ti­nis biu­dže­to pa­ja­mų su­rin­ki­mo pla­nas, dar ne­aiš­ku.

Sie­kiant iš­spręs­ti pro­ble­mas, ki­lu­sias dėl Ūkio ban­ko veik­los su­stab­dy­mo, ra­jo­no ta­ry­ba dar va­sa­rį bu­vo pri­ėmu­si spren­di­mą dėl pa­sko­los iš Fi­nan­sų mi­nis­te­ri­jos su­tei­ki­mo vals­ty­bės de­le­guo­tų funk­ci­jų vyk­dy­mui už­tik­rin­ti. Ta­čiau šios pa­sko­los su­tei­ki­mas bu­vo ati­dė­tas.

S. Jac­kū­nas iš­dės­tė pa­grin­di­nes prie­mo­nes, ku­rias yra nu­ma­čiu­si ra­jo­no val­džia biu­dže­to su­ba­lan­sa­vi­mui.

Šia­me są­ra­še – sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos iš­lai­dų, vie­šo­sios pir­ties pa­slau­gų tei­ki­mo ir iš­lai­dų kom­pen­sa­vi­mo iš sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to tvar­kos per­žiū­rė­ji­mas, vie­ti­nės rin­klia­vos už ko­mu­na­li­nes at­lie­kas su­rin­ki­mo kon­tro­lės stip­ri­ni­mas.

Per­žiū­rė­ti ke­ti­na­ma ir be­na­mių šu­nų ir ka­čių kon­tro­lės pro­gra­mos fi­nan­sa­vi­mą. Ne­ap­sie­ita be ker­ti­nių sa­vi­val­dy­bės klau­si­mų – ši­lu­mos kai­nos ma­ži­ni­mo ga­li­my­bės, ši­lu­mos są­nau­dų biu­dže­ti­nė­se įstai­go­se ma­ži­ni­mo.

Nu­ma­to­ma biu­dže­ti­nių įstai­gų su­tau­py­tas lė­šas pa­nau­do­ti įsi­sko­li­ni­mams deng­ti. Per 8 mė­ne­sius sa­vi­val­dy­bės biu­dže­ti­nės įstai­gos dėl dar­buo­to­jų li­gos, ne­už­im­tų eta­tų ir ki­tų prie­žas­čių su­tau­pė 313 tūkst. Lt, o iki me­tų pa­bai­gos pla­nuo­ja su­tau­py­ti dar be­veik 98 tūkst. Lt dar­bo už­mo­kes­čiui skir­tų asig­na­vi­mų.

Kar­tu su so­cia­li­nio drau­di­mo įmo­koms nu­ma­ty­to­mis lė­šo­mis pla­nuo­ja­ma su­tau­py­ti 0,5 mln. Lt. Šie pi­ni­gai bus pa­nau­do­ti lė­šas su­tau­piu­sių įstai­gų įsi­sko­li­ni­mams deng­ti.

Jau kreip­ta­si į So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo bei Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­jas su pra­šy­mais skir­ti pa­pil­do­mų lė­šų. Tai su­siję su Ūkio ban­ko žlu­gi­mu. Ūkio ban­ke „už­stri­go“ sa­vi­val­dy­bės be­veik 6 mln. li­tų. Di­džiau­sią įša­lu­sių lė­šų da­lį su­da­ro šių mi­nis­te­ri­jų ku­ruo­ja­moms funk­ci­joms vyk­dy­ti.

Ra­jo­no val­džia taip pat pla­nuo­ja­ su­stip­rin­ti sa­vi­val­dy­bės te­ri­to­ri­jo­je esan­čio ne­pri­žiū­ri­mo ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to kon­tro­lę. Bus tę­sia­mas ir biu­dže­ti­nių įstai­gų tin­klo op­ti­mi­za­vi­mas.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)