Užmojai – dideli, bet viską lems pinigai

Ukmergės įvaizdžio keitimo projektai susiję ne tik su piliakalniu. Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergės įvaizdžio keitimo projektai susiję ne tik su piliakalniu. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Tvarkingos gatvės, pasikeitęs miestas, išvalyta Šventosios pakrantė, sukurtos jaunimui ir šeimoms patrauklios erdvės. Šie ir kiti Ukmergėje žadami įgyvendinti projektai numatyti Vidaus reikalų ministerijos patvirtintoje programoje. Tiesa, jų eiga ir likimas priklausys nuo lėšų, kurių sulauks rajono savivaldybė.

Apie Ukmergėje numatomus pokyčius informavo Vidaus reikalų ministerijos Regioninės politikos departamentas. Tarp suplanuotų Ukmergės rajono savivaldybės projektų – jau įgyvendinami su mūsų miesto piliakalniu susiję darbai, pačių ukmergiškių, kaip žinia, prieštaringai vertinami dėl iškirstų medžių ir metalinio pėsčiųjų tako.

Baigus rengti laiptus į piliakalnį, projekte taip pat numatyta sutvarkyti jo teritoriją su prieigomis. Ketinama įrengti automobilių stovėjimo aikštelę, sutvarkyti šalia piliakalnio esančią Piliakalnio gatvės atkarpą (230 m), įrengti apšvietimą.

Gerins įvaizdį

Kiti projektai susiję su Ukmergės miesto centro viešųjų erdvių infrastruktūros sutvarkymu. Numatyti keli etapai. Pirmuoju būtų atnaujintos bei įrengtos miesto aikštės, parkai, skverai, sutvarkytos jų prieigos. Pokyčiai paliestų Kęstučio aikštę, Draugystės skverą ir Pilies parko teritoriją. Bus sutvarkytos ir jungiamosios Pilies (250 m) ir Pakalnės (450 m) gat-vių atkarpos.

Teigiama, kad šitaip planuojama pagerinti miesto įvaizdį. Tačiau ir šie miesto centro pertvarkos planai viešojoje erdvėje sulaukė skirtingų ne vien gyventojų, bet ir pačių architektūros specialistų nuomonių. Jų įsitikinimu, kai kurie numatyti darbai prasilenkia su kultūros, istorijos paveldo saugojimui keliamais reikalavimais.

Kitas miesto tvarkymo etapas skirtas darbams, susijusiems su Vilniaus gatve ir VšĮ Ukmergės ligoninės parko su prieigomis infrastruktūros atnaujinimu bei įrengimu. „Ukmergės žiniose“ jau rašėme, kad ruošiamasi atnaujinti Vilniaus gatvėje esančio skvero dangą, sutvarkyti „Vilkmergės“ paminklo aplinką, atnaujinti šaligatvius. Čia bus įrengtas apšvietimas, atsiras mažosios architektūros elementai.

Taip pat, pažymima ministerijos programoje, bus sutvarkyta ir aplinkui esanti daugiabučių namų aikštė, įrengti takai, apšvietimas, sutvarkyti seni ir įrengti nauji želdynai.

Verslui ir pramogoms

Jau daug metų ukmergiškiai laukia pokyčių buvusiame kariniame miestelyje. Vaizdas jame pasikeis, jei savivaldybei bus skirta pakankamai lėšų programoje užsibrėžtiems tikslams įgyvendinti.

„Buvusiame kariniame miestelyje tarp Žiedo, Deltuvos ir A. Smetonos gatvių numatoma pritaikyti naujai veiklai 22 ha plotą. Siekiant sudaryti palankias sąlygas verslui, jame numatyta įkurti originalų verslo ir pramogų parko kompleksą, sutvarkyti Vasario 16-osios parką, Klaipėdos g. skverą, A. Smetonos g. ir Vasario 16-osios g. atkarpas“, – aiškinama ministerijos pateiktoje informacijoje.

Pritaikys šeimoms

Neseniai „Ukmergės žiniose“ taip pat rašėme apie veiklą pradėjusį rajono savivaldybės tarybos pritarimu įsteigtą Šeimos centrą. Jis kol kas įsikūręs Vienuolyno g. 17.

Tačiau numatytos kitos patalpos, apie kurias kalbama ir programoje: „Planuojama nenaudojamą pastatą, esantį Vytauto g. 105D, pritaikyti šeimų veiklai – neformaliam švietimui, edukacijai ir savišvietai, bendravimui ir bendradarbystei, sveikatinimui, socialinių inovacijų ir socialinio verslumo iniciatyvų išbandymui ir sklaidai. Numatoma atlikti 130 kv. m pastato konversiją, sukuriant nurodytoms veikloms tinkamas erdves“.

Rengiama paraiška sutvarkyti šį prie ligoninės esantį ūkinį pastatą.

Jaunimui ir ne tik

Tarp kitų tikslų – rekonstruoti buvusios Ukmergės dailės mokyklos pastatą ir jame įkurti kultūrinę, edukacinę, renginių ir bendruomeninės veiklos erdvę – Tolerancijos centrą.

Atvirų kūrybinių erdvių Ukmergės jaunimui sukūrimas – taip pat programos tiksluose. Planuojama padidinti jaunimo užimtumą ir laisvalaikio praleidimo galimybes, sukuriant tam patrauklią erdvę Ukmergės jaunimo laisvalaikio centre. Todėl numatoma rekonstruoti centro patalpas.

Dar planuose – sutvarkyti Ukmergės miesto Šventosios upės pakrantę. Projekte numatomos tokios pagrindinės veiklos: teritorijos išvalymas, želdinių įrengimas, nuo potvynių apsaugančių pylimų, pėsčiųjų-dviračių tako, apšvietimo, mažosios architektūros elementų, poilsio aikštelių įrengimas.

Lems finansavimas

Visi šie mūsų rajono savivaldybės projektai yra suplanuoti Vilniaus regiono integruotų teritorijų vystymo programoje. Ji patvirtinta LR vidaus reikalų ministro įsakymu „Dėl Vilniaus regiono integruotos teritorijų vystymo programos patvirtinimo“. Kai kurie iš jų jau įgyvendinami.

Kiti, pasak savivaldybės Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vyr. specialistės Rasos Kumetaitienės, dar laukia savo eilės. Ar sėkmingai pavyks įgyvendinti visus užmojus, priklausys nuo daugelio dalykų. „Be skiriamo finansavimo, svarbu ir tai, kiek parengiamųjų darbų spėta atlikti, kaip viskam pasiruošta ir kaip savivaldybė galės prie visko prisidėti“, – sakė ji.

Anot specialistės, gali nutikti ir taip, kad su kai kuriais projektais susiję planai, sumažinus savivaldybėms ministerijos dalijamus pinigus, nusikels. Tačiau patikino, kad visi projektai anksčiau ar vėliau bus įgyvendinti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų