Patvirtintas rajono biudžetas

Ukmergės rajono taryba patvirtino svarbiausiu savivaldybės finansiniu dokumentu vadinamą rajono biudžetą. Dokumentą, kuriuo reikės vadovautis visus šiuos metus, pristatė rajono tarybos biudžeto ir ekonominės plėtros komiteto pirmininkas Andrius Lyška.

Biudžete yra 32 mln. 636,228 tūkst. Eur pajamų ir tiek pat – asignavimų išlaidoms ir turtui įsigyti. Atskiru priedu patvirtintas 2143,5 tūkst. Eur nepanaudotų praėjusių metų biudžeto pajamų dalies paskirstymas. Šios lėšos bus naudojamos trumpalaikiams įsipareigojimams padengti, o likusi dalis – kitoms savivaldybės biudžeto reikmėms finansuoti.

Investicinių projektų vykdymui planuojama panaudoti 1428,3 tūkst. Eur skolintų lėšų. Iš viso savivaldybės biudžeto išlaidoms šiemet planuojama skirti 36 mln. 208,028 tūkst. Eur.

A. Lyška atkreipė dėmesį į tai, kaip kinta pajamos palyginus su praėjusiais metais. Gyventojų pajamų mokesčio surinkimas šiemet didėja 4,68 proc., tačiau mažėja turto mokesčio ir kitų pajamų surinkimas.

Pajamų mažėjimą lemia ekstremali padėtis dėl pernykščių liūčių, todėl planuojama surinkti mažiau žemės ir valstybinės žemės nuomos mokesčio. Taip pat mažėja Valstybės investicijų programos finansavimas (1 mln. 150 tūkst. Eur).

Kita tikslinė dotacija – iš ES ir iš valstybės biudžeto. Pastebi, kad asignavimai lyginant su praėjusiais metais didėja 8,6 proc., tačiau finansavimas Viešosios infrastruktūros plėtros programai mažėja. Viena priežasčių – pernai buvo gauta didelė suma – 817 tūkst. Eur – šilumos ūkiui.

„Traukiasi“ ir Kultūros paslaugų plėtros programa, nes pernai buvo gautos VIP lėšos – 443 tūkst. Eur.

Kūno kultūros ir sporto plėtros programai lėšos mažėja, nes pernai buvo įgyvendinami Dukstynos pagrindinės mokyklos sporto aikštyno atnaujinimo ir Sporto centro paslaugų plėtros projektai.

Sveikatos apsaugos ir socialinės paramos programai šiemet skiriama 1 mln. 57 tūkst. Eur daugiau  nei pernai, Žinių visuomenės plėtros programai – taip pat daugiau nei praėjusiais metais.

Šių metų vienas iš biudžeto prioritetų yra keliai.

Papildomai seniūnijų kelių remontui, greideriavimui, žvyravimui ir atstatymui numatoma skirti 115 tūkst. Savivaldybės kelių priežiūrai – 200 tūkst., miesto kelių priežiūrai – 256,5.

Iš viso lėšos keliams ir infrastruktūrai sudarytų 721,5 tūkst. eurų ir tai – gerokai daugiau nei buvo skiriama iki šiol.

Apibendrinus pateiktus komitetų pasiūlymus biudžete nutarta  papildomai skirti  42,7 tūkst. Eur   Dainavos pagrindinei mokyklai  – patalpų  pritaikymui ikimokyklinio ugdymo procesui organizuoti, papildomai skirti 7,1 tūkst. Eur Želvos gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus kiemo aikštelės dangai sutvarkyti.

Nutarta sumažinti 49,8 tūkst. Eur bendras švietimo įstaigų išlaidas, sumažinti 8 tūkst. Eur kraštotyros muziejui – Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programai (atminimo kryžių sukūrimui ir pastatymui monsinjoro A. Svarinsko Didžiosios Kovos apygardos partizanų parke). Papildomai skirti 8 tūkst. Eur savivaldybės administracijai – Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programai (leidiniui „Ukmergė tarpukario spaudoje“). Taip pat papildomai skirti 10 tūkst. Eur Vidaus ligų skyriaus renovacijos programai ir tokia pačia suma sumažinti palūkanų dengimui numatytas lėšas.

Šiemet tikslinant biudžetą papildomų lėšų bus skirta Pivonijos mikrorajono apšvietimo tinklų atnaujinimui, Ukmergės miesto seniūnijai – miesto aplinkos priežiūrai.

Opozicinės Sąjūdžio frakcijos seniūnas Regimantas Baravykas mano, kad numatomos valstybės ir ES investicijos – pernelyg kuklios: pernai buvo gerokai ženklesnės. Kita vertus, stringa kai kurių projektų įsisavinimas – problemos ryškėja pasinaudojus ES parama renovuotame Antano Smetonos dvare ir kraštotyros muziejuje. Be to, pavyzdžiui, numatyta 53 tūkst. Eur sklypo prie Žirnajų ežero pirkimui, o šaligatviai kreivi, gatvės duobėtos. Mano, kad biudžetas neatspindi ukmergiškių poreikių.

Rajono meras Rolandas Janickas įsitikinęs, kad einama teisinga linkme. Kaip vieną gyventojams pastebimų dalykų įvardijo biudžete numatytus 700 tūkst. Eur daugiabučių kiemams remontuoti. Anksčiau šioje eilutėje būdavo nulis. Sako, kad pernai Ukmergė gavo daug VIP lėšų, o šiemet nėra lengva. Mano, viena priežasčių – centrinės valdžios nuostata nepradėti naujų objektų, o baigti senus.

Valdančiosios Socialdemokratų partijos frakcijos narys Valdas Petronis šį biudžetą įvardija kaip socialinį, nes lėšų šiai sričiai gerokai padaugėjo. Deja, dirbantiems, kuriantiems žmonėms nelabai yra kuo pasidžiaugti – rimtų darbų nematysim. Kaip didelį pasiekimą įvardijo gerokai išaugusias lėšas kelių tinklo tvarkymui.

Valdančiosios Darbo frakcijos narys Kazys Cesevičius įsitikinęs, kad savivaldybėje būtina mažinti  iš biudžeto atlyginimus gaunančių žmonių skaičių. To priežastis labai aiški – per dešimtmetį gyventojų sumažėjo 20 proc., o savivaldybės administracijos aparatas nė kiek nesusitraukė.

Opozicinės Valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnas Romas Pivoras biudžete pasigedo paramos mokytojams. Sako, jau trečius metus prašantis, kad būtų kompensuojamos išlaidos iš miesto į kaimo mokyklas vykstantiems dirbti pedagogams. Tačiau atsako nesulaukiantis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų