Ūkininkai šaukiasi ravėtojų

Be rankų darbo ekologiniame ūkyje neišsiversi...  Gedimino Nemunaičio nuotr. Be rankų darbo ekologiniame ūkyje neišsiversi... Gedimino Nemunaičio nuotr.

Leonpolio kaime esantis ekologinis Stragių ūkis ieško daržoves galinčių nuravėti žmonių. Siūlo neblogą atlygį ir gali dar padovanoti daržovių, tačiau darbininkų vis tiek per mažai, o laikas spaudžia. Anot Laimos Stragienės, jei „amerikonka“ – taip vadinama piktžolė galinsoga – nugalės ir nustelbs burokėlį ar morką, nenuravėtų daržovių derlius sumažės arba gali prapulti.

L. Stragienė pasakojo, kad šiuo metu ūkis samdo iki 10 daržų ravėtojų. Bet tiek yra per mažai. Už 10 metrų nuravėtų burokėlių moka 50 centų. Už tiek pat nuravėtų morkų – eurą. „Vakar atvažiavo moteris iš Jonavos su dviem dukrom. Per dieną uždirbo 60 eurų“, – pasakojo ūkininkė.

Pasak ūkininkų, pagal mūsiškes daržovių kainas dar brangiau už darbą mokėti neįmanoma – būtų tiesiog nuostolis, nes lietuviai ekologiškos produkcijos labai vertinti dar neįpratę. Verčiau pirks chemikalais apdorotą, nei mokės kelis kartus brangiau. Purkšti herbicidais nuo piktžolių taip pat negalima, nes ūkis ekologinis. Taigi, neravėtos lysvės  ūkininkams – tikras galvos skausmas.

Kartu pašnekovė pasidžiaugė, kad daugėja sąmoningų, ekologiškus produktus vertinančių vartotojų, o du mūsų rajono vaikų darželiai dalyvaus naujoje ekologinio maitinimo programoje. Tai verčia stengtis. Tačiau reikia dar daugiau darbo rankų.

„Dukra sako – gal kada įpirksime ravintį robotą“, – liūdnai juokauja ūkininkė. Puikiai žino, kad šiuolaikinis biologijos mokslas siūlo įvairių  naujovių – ne tik nuo piktžolių apsaugančių herbicidų, bet ir aktyvuotų, per mėnesį užaugančių daržovių sėklų. „Tačiau kokią „dovaną“ kartu su tokiomis daržovėmis gauna  mūsų organizmas“, – ant tokių naujovių pyksta ūkininkė.

Iš 200 ha ekologinio ūkio 10 ha šeima yra skyrusi daržovėms. Augina bulves, burokėlius, morkas, griežčius, ropes, moliūgus, cukinijas, krapus, bazilikus ir kitas įvairias daržoves ir žalumynus.

Ravėtojų Stragiai sako ieškantys ir per Darbo biržą, ir įvairiais savais kanalais. Laima dažniausiai pati telefonu skambina ankstesniais metais dirbusiems žmonėms. Kartais prisišaukia, kartais jie ką nors parekomenduoja, deja, neretai signalas rodo „neryšio zoną“.

Pagal Darbo biržos siūlymą nuolatiniam darbui buvo įdarbinta nemažai žmonių, tačiau daliai jų tai – tik formalumas. Vieni tesugeba padirbti kelias dienas, kiti visai nenori – būna „žiūrovais“. Tačiau ūkyje yra ir puikių, nuolat dirbančių žmonių, vertinančių ir darbą, ir atlyginimą.

Vilniaus ūkininkų turgeliuose ir internete savo produkcija prekiaujančio ūkio įkūrėjai nelinksma dėl šių metų orų – pavasarį nieks nedygo, uždžiovino, teko atsėti. O dabar svilina karščiai. Spėja, kad jei ne šitoks didelis karštis, gal talkininkų ir lengviau prisikviestų, tačiau dabar – didžiulė bėda. Atidėlioti niekaip negalima – po lietų žolė tiesiog pasipylė.

Kviečiame galinčius ir norinčius bent kelias dienas padirbėti ravint daržus ekologiniame ūkyje skambinti tel. 8 616 42626. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų