Gedimino Nemunaičio nuotr. Įstaigoje mokomasi įvairių profesijų. Gedimino Nemunaičio nuotr. Įstaigoje mokomasi įvairių profesijų.

Į profesines mokyklas šiais metais įstojusiųjų skaičius viršijo lūkesčius. Pirmakursių taip pat gausiau sulaukianti Ukmergės technologijų ir verslo mokykla. Ją renkasi daugiau turinčiųjų aukštąjį išsilavinimą, o ukmergiškiams planuojama pasiūlyti naujų būrelių.

Įstaigoje mokosi atvykusieji ne tik iš aplinkinių rajonų, bet ir iš tolimesnių kraštų – Rokiškio, Kelmės. „Profesinės mokyklos ruošia mokinius realioms darbo vietoms, ir jie gali įsilieti į darbo rinką. O vėliau – vėl mokytis. Galbūt – siekti aukštojo išsilavinimo, specializuotis“, – mintimis apie profesinio mokymo sėkmę dalijasi šios mokyklos direktoriaus pavaduotojas ugdymui Rimantas Jankūnas.  

Į profesinio mokymo skyrių šiemet priimta apie 450 pirmakursių. Iš jų – šešios grupės mokinių, įgijusių pagrindinį išsilavinimą. Jie įgis vidurinį išsilavinimą ir specialybę.

Bus mokoma aštuonių specialybių, iš kurių populiarumo jau ilgus metus nepraranda automobilių mechaniko, logisto ekspeditoriaus, apdailininko (statybininko), virėjo. Taip pat mokys kitų – baldžiaus, elektromontuotojo, kompiuterio ir organizacinės technikos operatoriaus, metalo apdirbimo staklininko. Visų jų mokoma po 10 klasių.

Į mokyklos gimnazijos skyriaus devintą klasę priimti 25 mokiniai, kurie galės įgyti pagrindinį išsilavinimą ir susipažinti su visomis rengiamomis specialybėmis.

Ateina po universitetų

Anot R. Jankūno, ne pirmus metus sulaukiama vis daugiau turinčiųjų vidurinį išsilavinimą. Šiais mokslo metais – dešimt grupių – per 260 mokinių, kurie mokytis atėjo po 12 klasių. Tarp jų pasirinktų populiariausių specialybių – tarptautinių vežimų vairuotojo ekspeditoriaus, padavėjo ir barmeno, automobilių mechaniko, metalo apdirbimo staklininko, apskaitininko ir kasininko.

„Daugėja žmonių, kurie jau turi vieną profesiją, o pas mus ateina, norėdami įgyti kitą. Šiemet priėmėm mokytis 35 žmones, kurie jau turi aukštąjį išsilavinimą, įgytą universitete ar kolegijoje“, – pasakojo pašnekovas.

Mokysis ir dirbs 

Nuo šio rudens įstaigoje – naujovė: metalo apdirbimo staklininko specialybės po 12 klasių bus mokoma, taikant pasaulyje pripažintą pameistrystės modelį, kai mokiniai dar ir dirba. Daugiau kaip pusę mokymosi laiko jie praleis įmonėje, kur susipažins su įrenginiais, technologiniais procesais, įmonės darbo kultūra bei gaus atlygį už darbą mokymosi metu.

Programos trukmė – pusantrų metų. Absolventas įgis formalią valstybės pripažįstamą kvalifikaciją ir gaus profesinio mokymo diplomą.

Sutartis dėl bendradarbiavimo taikant pameistrystę pasirašyta su šešiomis rajono įmonėmis: „Stansefabrikken“, „Stansefabrikken Automotive“, „UMP Technika“, „Umega“, „Ukmergės staklės“ bei „Narbuto“ biuro baldų gamykla. „Tikimės, kad paskui jauni žmonės iškart galės įsilieti į darbo rinką, dirbdami šiose mūsų mokyklos partnerėse“, – pasakojo R. Jankūnas.  

Dalyvauja eksperimente

Pristatė ir daugiau naujovių: „Eksperimento tvarka mokysime apskaitininko ir kasininko profesijos pagal modulinę profesinio mokymo programą. Įprastai visos programos yra dalykinės – mokoma atskirų dalykų. O modulinė labiau sukoncentruota į vieną sritį, mokinys, baigęs atskirą modulį, laiko patikrą ir jau gali įsiliet į darbo rinką, jei pakanka žinių.“

Modulinių profesinio mokymo programų projektas vykdomas visoje šalyje. Sukurta per 40 programų, ir dalis profesinio mokymo įstaigų dalyvauja šiame eksperimente. 

Bus naujų būrelių

Bendradarbiaujant su Kauno technologijos universiteto Panevėžio technologijų ir verslo fakultetu, mokykloje žadama įkurti robotikos būrelį. „Į jį kviesim ir kitų rajono mokyklų mokinius, kurie yra gabūs, domisi naujausiomis technologijomis, tačiau jų mokyklose galbūt nėra tam pritaikytos bazės. Dalis veiklos vyktų pas mus mokykloj, kitu laiku vyktume į Panevėžio, kitus universitetus, įmones“, – sako R. Jankūnas.  

„Šiemet dar atidarysime kalvystės būrelį, kur šio amato paslapčių mokys kalvis Andrius Janulis, – pasakojo pavaduotojas. – Mūsų mokykloje yra sena kalvė, kurios istorija siekia dar 1938 metus, kai buvo įkurta amatų mokykla. Ji ruošė metalo, medžio apdirbimo specialistus. Kalvėje turim visą įrangą – yra krosnis, žaizdras, priekalas, pneumatinis plaktas.“

Apie galimybę mokyti vaikus medžio drožybos tariamasi su skulptoriumi Rimantu Zinkevičiumi. 

Ieško ir mokytojų

Išmėginti mokslus Technologijų ir verslo mokykloje dar ne per vėlu tiems, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių nesimoko. „Galbūt niekur neįstojo arba dar nepasirinko savo kelio. Taip pat lauktume šiųmetinių abiturientų ar ankstesniais metais išėjusiųjų iš mokyklų. O gal kurie aukštųjų mokyklų pirmakursiai pamatė, kad kol kas jiems per sunku, negali mokytis dėl finansinių ar kitų galimybių – mūsų mokykla atvira visiems“, – kviečia pavaduotojas. 

Dirbti mokykloje kviečiami ir specialistai. Pageidaujama elektriko, baldžiaus, metalo apdirbimo profesijų mokytojų, fiziką gerai išmanančių pedagogų. 

Šiuo metu Technologijų ir verslo mokykloje dirba iki šimto pedagoginių darbuotojų. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų