Amžinoji priesaika daugeliui – ne amžina

Statistika byloja, kad daugiau nei pusė santuokų Lietuvoje išyra. Statistika byloja, kad daugiau nei pusė santuokų Lietuvoje išyra.

Šiemet rajono savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyrius yra sulaukęs 6 prašymų įregistruoti santuoką ir net 19 – ją nutraukti. Santuokos nutraukimui – ne kliūtis nei amžius, nei kartu nugyventi metai. Ilgiausiai trukusi pernai nutraukta santuoka truko 35-erius metus, trumpiausia – vos dvejus.

Rajono savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Jackūnienė sako, kad metams pasibaigus šis santykis nebus toks dramatiškas: vasarą užplūs norinčiųjų tuoktis, o išsituokiančiųjų gal sumažės.

Vis dėlto santuokų ir ištuokų statistika Ukmergėje bauginanti. Praėjusiais metais rajone įregistruotos 233 santuokos. Deja, daugiau nei pusė susituokusių suko skirtingais keliais – įregistruotos 128 ištuokos.

Deja, išsiskyrė ne tik tėvai. Nepilnose šeimose liko gyventi 115 pilnametystės dar nesulaukusių vaikų.

Po santuokos nutraukimo iki santuokos turėtą pavardę nutarė susigrąžinti 16 moterų.

Santuokos nutraukimui amžius – ne kliūtis: jauniausia išsituokusi ukmergiškė buvo 22-ejų, vyriausia – 70-metė, jauniausias išsituokęs vyras – 25-erių, vyriausias – 75-erių.

Iš pernai išsiskyrusiųjų santuokoje 1–2 m. buvo pragyvenusios 7 poros, 3–5 m. – 21, 6–10 m. – 27, 11–15 m. – 20.

Deja, daug porų skirtingais keliais pasuko arba jau seniai nutrūkusius ryšius įformino nuo Mendelsono maršo praėjus keliolikai ar net keliasdešimčiai metų. 35 ukmergiškių poros pernai išsituokė po 16–25, 18 porų – po 26–35 bendro gyvenimo metų.

Ilgiausiai trukusi pernai nutraukta santuoka truko 35 m. 3 mėn. 3 d. Tam ryžosi 57 vyras ir 56 metų moteris.

Trumpiausiai trukusi pernai nutraukta santuoka tęsėsi vos 1 m. 2 mėn. 19 d. Tokį sprendimą priėmė 35 ir 30 metų ukmergiškiai.

Jei tuoktis patraukliausia vasara, pasirodo, skyryboms žmonės renkasi gerokai niūresnį metų laiką.

Pernai net 17 ištuokų įregistruota sausį, 16 – balandį, po 14 – kovą bei lapkritį. 

Tuokė ir dvaruose

Gerokai linksmesnė – ne ištuokas, o santuokas atspindinti pernykštė statistika.

Jackūnienė pasakojo, kad iš pernykščių santuokų 83 įtrauktos į apskaitą, 18 – registruotų užsienyje. Mūsų kraštiečiai tuokėsi Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Kipre, Rusijoje, Airijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Nyderlanduose, Ukrainoje, taip pat – tokiuose tolimuose kraštuose kaip JAV, Šri Lanka, Mauricijaus Respublika, Jamaika.

Iš 150 pernykščių porų bažnyčioje susituokė 65. Populiariausia išliko Taujėnų bažnyčia. Čia per metus prieš Dievą prisiekė net 18 porų.

Po 9 poras sutuokta Pabaisko ir Pašilės, 8 – Ukmergės Šv. Petro ir Povilo bažnyčiose. Toliau pagal jaunavedžių pasirinkimą rikiuojasi Šešuolių, Veprių, Vidiškių, Ukmergės Švč. Trejybės, Žemaitkiemio, Krikštėnų, Lyduokių, Lėno, Želvos bažnyčios. Populiariausi mėnesiai vestuvėms – rugpjūtis ir liepa.

Jackūnienė pasakojo, kad atsiradus galimybei aukso žiedus mainyti ne tik metrikacijos skyriuje, bet ir kitoje pasirinktoje vietoje, labai daug tokio išskirtinumo norinčiųjų neatsirado.

Iš 150 susituokusių porų 7-ios ceremonijai pasirinko Taujėnų dvarą, po vieną – Siesikų pilį ir Deltuvos seniūnijoje esantį Baraučiznos kaimą. Šiemet santuoka įregistruota ir negalią turinčių jaunųjų namuose.

Tuokėsi ir su buvusiaisiais

Dažniausiai tuokėsi 26–31 metų vaikinai ir vyrai, populiariausias merginų amžius tuoktis 25–30 metų.

Jauniausias pernykštis jaunikis buvo 19-os, vyriausias – 67, jauniausia nuotaka – 17-os, vyriausia – 62 metų.

Keturios poros registravo santuokas su buvusiais sutuoktiniais, susituokė trys našliai. Ne pirmą kartą tuokėsi 68 moterys. Iš jų 6 šeimyninės laimės ieško trečią kartą.

Iš 66 ne pirmą kartą santuokos įžadus pernai davusių vyrų trečią kartą tuokėsi 9.

Pavardės formą, nenurodančią šeiminės padėties, pasirinko 42 nuotakos. Pastebima, kad ši forma labai smarkiai populiarėja.

Yra ir daugiau naujų tendencijų: prie savo pavardės sutuoktinio pavardę prijungė net 10 moterų, mergautines pasiliko 7. Net trys vyrai pernai paėmė žmonų pavardes.

Mūsų pilietės tuokėsi su Vokietijos, Norvegijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės, Nyderlandų, Portugalijos ir Sirijos piliečiais, o vyrai – su latvėmis, čekėmis ir ukrainietėmis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų