Ligonės mirtis pasėjo spėlionių

Pro Ukmergės ligoninės langą iškritusi pacientė žuvo. Gedimino Nemunaičio nuotr. Pro Ukmergės ligoninės langą iškritusi pacientė žuvo. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Pro Ukmergės ligoninės langą iškritusios ir žuvusios 77 metų moters artimieji kreipėsi į teisėsaugą. Jie sako netikintys medikų pateiktomis išvadomis ir siekia išsiaiškinti, kodėl nutiko tokia nelaimė.

Laikraštyje rašėme, jog pro trečio aukšto langą iškritusi ukmergiškė mirė liepos 13-osios naktį, apie ketvirtą valandą. „Paciento elgesį sąlygojo sveikatos sutrikimas ir ligos diagnozė“, – „Ukmergės žinioms“ tuomet teigė ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja medicinai Rūta Sriogienė.

Netrukus į redakciją kreipėsi mirusiosios dukra A. K. Medikų teiginiais ir elgesiu pasipiktinusi moteris įsitikinusi, kad artimiesiems meluojama, daug kas slepiama. Jie mano, kad ir ligonės būklė buvusi kitokia, nei viešai teigia gydytojai

Mirė netikėtai

Pašnekovė pasakojo, jog mama turėjo sveikatos problemų. Liepos 10-osios vakarą sunegalavusi, ji buvo išvežta į Ukmergės ligoninę. Moteris taip pat pasakojo, jog tomis dienomis mama buvo nuvežta tirti į Uteną, kur paaiškėjo, kad būta insulto. Į Ukmergę parvežta pacientė buvo paguldyta Neurologijos skyriuje.

Čia močiutę lankė anūkė – A. K. dukra ir kita velionės dukra. Pati pašnekovė pagal sezoninio darbo sutartį šią vasarą dirba Nidoje. 

„Dukra telefonu sakydavo, kad babai tai geriau, tai blogiau, vakarais savijauta pablogėdavo. Tą vakarą prieš nelaimę jos būklė buvo geresnė, dukra išėjo namo, – pasakojo A. K. – O penktą ryto paskambino ir pasakė, kad mirė...“

Teigia, kad melavo 

Skubėdama į Ukmergę ji sakė sužinojusi, kad rengiamasi atlikti ekspertizę: „Tačiau paskambinusi į ligoninę prašiau, kad kol negrįšiu, nieko nedarytų – juk be artimųjų sutikimo negalima. Bet, sako, mama jau išvežta, artimiesiems davus leidimą... Šaukiau, nervinausi, prašiau stabdyti.“

Atvykus į ligoninę paaiškėjo, kad mirusiąją greitosios pagalbos automobiliu dar tik ketinama vežti į Valstybinę teismo medicinos tarnybą Vilniuje. „Mes važiavom iš paskos. Nuvykę reikalavom nepriklausomų ekspertų, nes mums visokių įtarimų kilo. Tačiau reikia raštiško leidimo, be to, anot jų, toks tyrimas gali būti tik po valstybinės ekspertizės“, – sakė pašnekovė.

Kreipėsi į policiją

Anot jos, artimiesiems buvo pasakyta, jog šis skaudus įvykis yra nelaimingas atsitikimas. Tačiau jiems ramybės neduoda daugybė klausimų. 

„Norim išsiaiškinti, kokie vaistai mamai buvo duodami, kokiomis dozėmis, kokie tyrimai ligoninėj atlikti. Kodėl jai staiga pablogėjo? Kodėl niekas mums nesakė, koks gydymas skirtas? Kodėl melavo, kad mamos palaikai jau išvežti į Vilnių?“ – spėliojo gedinti dukra.

Viliamasi, kad į šiuos klausimus padės atsakyti policija, kurioje pradėtas ikiteisminis tyrimas nustatyti senolės mirties priežastį. Dabar, pasak policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkės Ingos Malinauskienės, laukiama informacijos iš ligoninės apie ukmergiškės gydymą. Taip pat, anot jos, laukiama teismo medicinos ekspertizės išvadų. Kol jos bus gautos, gali praeiti ir 1–2 mėnesiai.

Žada atsakyti

Ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojos R. Sriogienės teigimu, įvykio aplinkybes nagrinėja ir vyr. gydytojo įsakymu sudaryta komisija. „Viskas vyksta pagal LR įstatymus ir tvarkas. Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymas nustato sveikatos priežiūros įstaigų parei-gas pacientui mirus. Ukmergės ligoninės administracija jai nustatytas pareigas įvykdė: apie įvykį informuotas rajono policijos komisariatas, pacientės artimiesiems pranešta apie mirtį, vyr. gydytojo įsakymu sudaryta komisija mirties priežastims nustatyti“, – sakė ji.

Pavaduotoja tikino, jog mirusios pacientės artimųjų prašymai ištirti įvykį ir atsakyti į jiems rūpimus klausimus bus išnagrinėti teisės aktų nustatyta tvarka. „Bus atsakyta per Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo nustatytą terminą – 20 darbo dienų. Kadangi paciento atstovai kelia ir su pacientės gydymu susijusius klausimus, prašymams ištirti būtina gydymo istorija, kuri šiuo metu pateikta teismo ekspertams“, – sako medikė.

Jeigu ligos istorija per nurodytą terminą dar nebus įstaigai grąžinta, atsakymo terminą Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas turės pratęsti.

Remiasi įstatymais

Valstybinė teismo medicinos tarnyba teismo medicinos ekspertizes ir tyrimus atlieka pagal teismų, prokuratūros ar ikiteisminio tyrimo įstaigų pareigūnų pavedimus, kitų fizinių ir juridinių asmenų prašymus.

„Mirus asmeniui, jei yra akivaizdi arba įtariama smurtinė mirtis (nužudymas, savižudybė arba nelaimingas atsitikimas), pradedamas ikiteisminis tyrimas ir mirusiojo kūnas kartu su policijos užduotimi atlikti tyrimą gabenamas į VTMT. Tai yra įprastinė praktika, reglamentuota Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekse ir kituose teisės aktuose.

VTMT dirbantys teismo medicinos ekspertai yra nepriklausomi ir savo išvadas, vadovaujantis Lietuvos Respublikos teismo ekspertizės įstatymu, teikia remdamiesi tik specialiomis žiniomis ir atliktų tyrimų rezultatais“, – komentavo Valstybinės teismo medicinos tarnybos direktorius dr. Romas Raudys.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(10 balsai)

Komentarai  

+3 # Na va 2018-03-13 08:36
Noriu pareiksti, jog sio ivykio tyrimas eina i pabaiga! Nors du kartus buvo nutrauktas, bet po ilgos kovos tikiuosi pergales!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų