Prisimindami išėjusius, neterškime amžinojo poilsio vietų

Prisimindami išėjusius, neterškime amžinojo poilsio vietų Prisimindami išėjusius, neterškime amžinojo poilsio vietų

Lapkričio 1-ąją – Visų šventųjų dieną – lankomi Anapilin išėjusių artimųjų kapai, juos prisimenama uždegant žvakutę ir kapą papuošiant gėlėmis. Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas kreipiasi į šalies gyventojus, savivaldybes ir seniūnijas, prašydamas po šios ypatingos dienos nepalikti nerūšiuotų kapinių tvarkymo atliekų kaupų.

„Kviečiu visus, Visų šventųjų dieną vykstančius prie artimųjų kapų, visų pirma uždegti po žvakelę širdyse, nes ji mirusiuosius sušildys geriau negu bet kuri kita liepsna. Lapkričio 1-ąją prisimindami išėjusius, nepamirškime ir gyvųjų, juk pasibaigus šiai šventei kapinėse lieka milijonai sudegusių žvakių, plastikinių gėlių ir kitų atliekų, kurios teršia amžinojo poilsio vietas. Raginu savivaldybes ir seniūnijas užtikrinti, kad kapinėse atliekų surinkimo įmonės pastatytų pakankamai konteinerių, kad jie būtų laiku išvežti, o atliekų kalnai nepūpsotų iki lapkričio vidurio. Kreipiuosi ir į visuomenę, prašydamas kapinių tvarkymo atliekas rūšiuoti ir susimąstyti apie besaikio vartojimo pasekmes, juk mirusiųjų atminimui pagerbti svarbu ne žvakučių ar gėlių kiekis, o artimųjų rūpestis“, - sako K. Trečiokas.

Aplinkosaugininkai primena, kad atliekos, kaip įpareigoja teisės aktai, turi būti rūšiuojamos jų susidarymo vietoje. Ne išimtis ir kapinės. Tvarkant kapus pirmiausia reikia atskirti žaliąsias atliekas – tai nuimta žolinė augalija, šakos, papuošimui naudotos gėlės ir kt. Žaliąsias atliekas reikia mesti į kapinių teritorijoje ar šalia jos pastatytus tokioms atliekoms skirtus konteinerius ar įrengtas specialias atitvertas aikšteles.

Surinktos žaliosios atliekos yra vežamos į rajonuose esančias jų kompostavimo aikšteles. Čia gaminamas kompostas naudojamas apželdinimui, žemės ūkyje ir pan. Atliekos, išmestos į mišrių komunalinių atliekų konteinerį, gabenamos į rūšiavimo linijas ir jose perrūšiuojamos. Likusios perdirbti netinkamos atliekos išvežamos į nepavojingų atliekų sąvartyną.

Vis dėlto, dauguma žmonių, tvarkydami atliekas, rūšiuoti neskuba ir visas atliekas verčia į bendruosius konteinerius arba tiesiog kur papuola. Neretai atliekos taip sumaišomos, kad po to jų nebūna įmanoma perdirbti. Aplinkosaugininkai perspėja, kad į žaliosioms atliekoms skirtus konteinerius negalima mesti kitų atliekų. Antrines žaliavas reikia išrūšiuoti. Stiklinių žvakidžių ar kitokias stiklo atliekas reikia mesti į konteinerį su užrašu „Stiklas“, plastiko (pvz., plastikiniai gėlių vazonėliai) ir metalo (pvz., metaliniai žvakidžių dangteliai) – į konteinerį su užrašu „Plastikas“, popieriaus ir kartono (pvz., kartoninės dėžutės) – į konteinerį su užrašu „Popierius ir kartonas“. Visas kitas atliekas – dirbtines gėles, žvakių likučius, kaspinus ir pan. – derėtų mesti į mišrių atliekų konteinerius. 

Kapinėse švarą ir tvarką turi palaikyti jas prižiūrinti įmonė. Ji privalo užtikrinti, kad kapinių teritorijoje susidarančios atliekos būtų tvarkomos pagal jų surinkimo grafiką, suderintą su savivaldybe arba komunalinių atliekų tvarkymo sistemos administratoriumi (regiono atliekų tvarkymo centru ar kita įmone), jeigu pastarajam ši funkcija yra pavesta. Jeigu atliekų konteineriai pripildomi anksčiau, negu numato jų išvežimo grafikas, kapines prižiūrinti įmonė turi organizuoti papildomą šių atliekų surinkimą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų