Vairuotojai, nepamirškite lapkričio 1-ąją įsigaliosiančių taisyklių

Vairuotojai, nepamirškite lapkričio 1-ąją įsigaliosiančių taisyklių Vairuotojai, nepamirškite lapkričio 1-ąją įsigaliosiančių taisyklių

Vairuotojai metų laikus neretai skaičiuoja kitaip nei sinoptikai. Jų vairuotojams yra du: šiltasis ir šaltasis. Pirmasis trunka nuo balandžio iki lapkričio, antrasis – likusius 5 mėnesius, o esminis skirtumas – automobilių naudojamos padangos ir kelių eismo taisyklės. Kokius pakitimus nuo lapkričio 1-osios reikia įsiminti vairuotojams ir kitiems eismo dalyviams?

Pagrindinis jų – leistinas greitis. Miestuose jis nesikeičia (50 km/val.), keliuose su asfalto ar betono danga taip pat (90 km/val.). Žvyrkeliuose jis taipogi lieka toks pat (70 km/val.), tačiau keičiasi automagistralėse ir greitkeliuose.

Automagistralės, pažymėtos baltu viaduku žaliame fone, Lietuvoje yra dvi: Vilnius-Panevėžys ir Kaunas-Klaipėda. Šiltuoju metų laiku, nuo balandžio 1 iki spalio 31, leistinas greitis jose yra 130 km/val. Nuo lapkričio 1 iki kovo 31 jis sumažėja iki 110 km/val.

Greitkeliuose, pažymėtuose baltu automobiliu mėlyname fone, leistinas greitis šiltuoju metų laiku yra 120 km/val., o lapkričio 1 d. jis mažėja iki 110 km/val. ir tokiu išliks iki kovo 31 d. Greitkelių Lietuvoje yra du: Vilnius-Kaunas ir Šiauliai-Radviliškis.

Kitas svarbus reikalavimas susijęs su žieminėmis padangomis. Lapkričio 1-oji yra ta diena, kurią jau galima naudoti dygliuotas padangas. Jų naudojimas tęsiasi iki balandžio 10-osios. Dygliuotomis padangomis apauti automobiliai turi ant užpakalinės dalies turėti atitinkamą trikampį įspėjamąjį lipduką, kurio viduryje pavaizduotas dyglys.

Lapkričio 9-oji – paskutinė diena, kurią galima naudoti vasarines padangas. Lapkričio 10-ąją vasarinėmis padangomis apautą automobilį sustabdęs pareigūnas turės pilną teisę jo vairuotojui skirti 5-11 Eur baudą bei anuliuoti techninę apžiūrą.

Keičiasi ir leistinas minimalus protektoriaus gylis. Vasarinėms padangoms minimali riba yra 1,6 mm, o žieminėms – 3 mm. Tiesa, gamintojai griežtai nerekomenduoja padangas naudoti iki tokios ribos ir siūlo jas keisti nusidėvėjus iki 4 mm.

Šaltinis: 15min.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų