Jaunimą suvienijo gatvės meno idėja

Projekto dalyviai muzikavo, diskutavo, pramogavo... Projekto dalyviai muzikavo, diskutavo, pramogavo...

Keturiasdešimt jaunų žmonių padalinti iš dešimties dienų lygu keturios Europos šalys. Pridėję tūkstantį šypsenų, kelis šimtus apsikabinimų ir milijoną angliškų žodžių, gautume tarptautinį jaunimo mainų projektą Ukmergėje „StART“. Štai tokia aritmetika pastaruoju metu gyveno Jaunimo laisvalaikio centras.

Kodėl START? Nes tai street (liet. „gatvė“) ir art („menas“) – gatvės menas. XXI a. esame besiplėtojančio gatvės meno, užkariaujančio pasaulio miestų gyvenimą, liudininkai. Todėl svarbu gatvės meno veiklas panaudoti socialiniame darbe su jaunimu: padėti suvokti skirtumą tarp estetinių gatvės meno formų, profesionalaus piešimo ant sienų ir vandalizmo. Muzikuodami, šokdami, piešdami gatvėje jauni žmonės nori parodyti, jog tai gali būti naudinga, gražu.

Projekto idėja kilo vienam iš Jaunimo laisvalaikio centro savanorių, nuostabiai piešiančiam ant sienų, ukmergiškiui Tadui. Dalyvaudamas jaunimo mainuose Turkijoje, jis rado bendraminčių iš Vokietijos. Centras pateikė paraišką Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūrai, ir projektas buvo finansuotas.

Ukmergėje visų keturių šalių grupių lyderiai jau seniau buvo susitikę planavimo vizito. Tuomet sudėlioti galutiniai „StART“ štrichai, apžiūrėtas viešbutis Taujėnuose, kavinės, kuriose maitinami projekto dalyviai, pastatai būsimiems piešiniams, vietos, kur gatvės muzikantai ir šokėjai repetuos.

Gatvės meno idėjos suvienyti jauni žmonės iš Lietuvos, Vokietijos, Ispanijos ir Italijos neseniai atvyko į Ukmergę ir įsitraukė į veiklas. Jas organizavo Jaunimo laisvalaikio centras. Svečiai susipažino, dalijosi pasakojimais ir filmukais apie savo patirtį, darbus, renginius, šokio ir meno festivalius. Profesionalaus aktoriaus ir šokėjo Pauliaus Tamolės padedami dalyviai įsitraukė į komandos formavimo veiklas.

Taujėnų dvaro ir viešbučio darbuotojus bei kaimynystėje gyvenančius taujėniškius stebino pasisėdėjimais bendrame rate lauke. Gitaros stygos virpėjo muzikantų rankose, būgnai ir būgneliai sklido ratu, jauni balsai atgijo – ir didžiulis tarptautinis „orkestras“ nuspalvino dvaro parko tylą!

Vėliau visi pasiskirstė į tris – muzikantų, piešėjų ir šokėjų – grupes ir ėmėsi  darbo. Kaip vyks repeticijos? Kokias dainas atlikti? Ar ant pastatų sienų tapyt vieną bendrą piešinį? Diskusijos, nuomonių apsikeitimai, eskizų piešimas, filmukų peržiūros, garso takelio rinkimas šokiams, spalvų paletės nagrinėjimas... Keturiasdešimt skirtingų nuomonių!

Bet idėjos virto realybe, ir jaunimas pasklido po Ukmergę. Gatvės muzika suskambėjo bei šokėjos merginos liejo prakaitą Pilies parke, miesto centre, prie piliakalnio, jaunimo centro kieme (lietui lyjant – centro studijoje). Grafičių meistrai gražino laisvalaikio centro sienas, kiti piešėjai pasklido po kiemą ir savo išmonę demonstravo spalvindami net seną nebeveikiantį aprūdijusį apšvietimo stulpą.

Mainų savaitės viena diena buvo skirta kelionei į Vilnių. Visi smagiai muzikavo, šoko ar tiesiog improvizavo sostinės V. Kudirkos aikštėje. Likusi projekto dalis – kūrybiniai bandymai, galiausiai – baigiamasis renginys, apibendrinęs visų 10 dienų darbą.

Jaunimo laisvalaikio centras dėkoja visiems, pagelbėjusiems šio projekto metu.

Daiva PRANSKEVIČIENĖ

Jaunimo laisvalaikio centro direktorė

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų