Tarp finalininkų – ir Užugirio dvaras

Į Užugirio dvarą kasmet per Smetonines renkasi dailios ponios ir džentelmenai. Autorės nuotr. Į Užugirio dvarą kasmet per Smetonines renkasi dailios ponios ir džentelmenai. Autorės nuotr.

Europos Komisijos rūpesčiu kasmet Lietuvoje ir kitose šalyse renkamos patraukliausios turizmo traukos vietovės. Šiemet tarp tokių atsidūrė ir mūsų rajone esantis Užugirio dvaras – pirmojo šalies Prezidento Antano Smetonos rezidencija.

Praėjusią savaitę įvairių rajonų atstovai buvo pakviesti į apdovanojimų ceremoniją, vykusią Vilniuje, Arkangelo konferencijų ir meno centre. Renginyje akcentuota, kad nuo šiol dar daugiau turistinių Lietuvos objektų išgarsės Europoje.

Užugirio dvaras pristatytas kaip Lietuvos prezidento instituto ir kartu valstybės tęstinumo simbolis. Jis vadinamas vienetiniu tokios kilmės kultūros paveldo objektu Lietuvoje.

Renkant patraukliausią turizmo vietovę, didžiausia sėkmė šį kartą lydėjo aludarystės tradicijomis garsėjantį Pakruojį. Šiuose rinkimuose nugalėjo būtent Pakruojo dvaras. Šis objektas – tai jau septinta patraukliausia turizmo traukos vietovė Lietuvoje.

Projektą „Patraukliausia Europos turizmo vietovė“ Europos Komisija pradėjo vykdyti 2006 m. Jo tikslas – atkreipti dėmesį į Europos turistinių vietovių vertę, įvairovę ir bendrąsias savybes bei skatinti turistinių vietovių, kurių ekonominis augimas siejamas su darniuoju turizmu, plėtrą. Nuo 2007 m. projekte dalyvauja ir Lietuva: Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos pagal paskelbtą projekto temą vykdo nacionalinę projektų atranką.

Šių metų tema buvo susijusi su kultūriniu turizmu, projekte dalyvavo ir tokios šalys kaip Malta, Kroatija, Ispanija, Prancūzija, Airija, Suomija, Belgija.

Valstybinis turizmo departamentas, dar vasaros pradžioje paskelbęs rinkimus, sulaukė 33 paraiškų iš visos Lietuvos. Daugiausia jų gauta iš Aukštaitijos regiono. Vienas pagrindinių patraukliausių vietovių atrankos kriterijų – vietovė neturi būti per daug žinoma. Beje, Valstybinio turizmo departamento teigimu, užsienio turistų apklausose Lietuvos kultūra ir istorija yra nurodomi kaip pagrindiniai motyvai pamatyti mūsų šalį.

Pretendentų paraiškas vertino šio departamento sudaryta komisija. Nugalėtoją rinko ekspertų komanda iš Vilniaus universiteto, Ūkio ministerijos ir paties departamento.

Išrinkta nugalėtoja ir keturios finalininkės, kurios ir apdovanotos sostinėje vykusioje ceremonijoje. Apie patraukliausią Lietuvos kultūrinio turizmo vietovę – Pakruojo dvarą – bus sukurtas ją pristatantis vaizdo klipas.

Antra šiuose rinkimuose liko Jurbarko krašto renesanso perlu vadinama Panemunės pilis. Trečias – llzenbergo dvaras (Rokiškio r.).

Ketvirtas patraukliausių vietovių sąraše – mūsiškis Užugirio dvaras, kuriame įminti Prezidento A. Smetonos ir jo žmonos pėdsakai. Penktas „finalininkas“ – Raudondvario dvaras Kauno rajone.

Iškilmėse Arkangelo konferencijų ir meno centre dalyvavo Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė, Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnkienė, šio muziejaus Užugirio skyriaus vedėja Daiva Misiukienė ir muziejininkė Jurgita Zimblytė. Ukmergiškės džiaugiasi, kad Užugirio dvaro kompleksas dabar turės dar daugiau galimybių išgarsėti ne tik tarp vietinių turistų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų