Eksperimentuose – klonuota gėlė

Gimnazistai iš Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos mokosi dalykų, kurie toli lenkia mokyklų programas – laboratorijoje klonavo augalą ir stebės, kaip šis auga skirtingose terpėse.

Kad atliktų eksperimentą, keturios ukmergiškės kelis kartus per mėnesį turi nuvykti į Kauną, Aleksandro Stulginskio universitetą, nes tyrimas atliekamas būtent šios aukštosios mokyklos laboratorijoje.

Antano Smetonos gimnazijos biologijos mokytoja Elvyra Kriaučiūnienė sako, kad tokia unikali galimybė – moksleiviams darbuotis modernioje laboratorijoje – atsirado, nes gimnazijoje jau ne pirmus metus veikia Aleksandro Stulginskio universiteto klasė.

Į ją iš 120-ies Antano Smetonos gimnazijos gimnazistų buvo atrinkti 25, kurie prašymuose argumentuotai išdėstė tokio papildomo lavinimosi tikslus.

Klasėje mokosi motyvuoti biotechnologijomis, biologijos mokslais besidomintys gimnazistai.

E. Kriaučiūnienė pasakojo, kad teorinių žinių apie klonavimą per biologijos pamokas mokiniai įgyja, tačiau išbandyti tai laboratorijoje galimybių nėra. Tad mokiniai praktinių žinių semiasi universiteto laboratorijoje.

Parengė vadinamą juodraštinį augalo klonavimo darbą, o keturios mergaitės Simona ir Akvilė Šalčiūnaitės, Gedimina Gurskaitė, Viktorija Sartanavičiūtė nutarė į šį eksperimentą įsigilinti plačiau.

Mergaitės mokosi antroje ir trečioje gimnazinėse klasėse, bet jau planuoja, kad dabar atliekamas mokslinis darbas taps brandos darbo pagrindu.

Pedagogė džiaugiasi, kad moksleivės su didžiuliu noru ėmėsi veiklos.

Šiemet pirmą kartą abiturientai galės parengti bei komisijai pateikti pasirinkto dalyko brandos darbą. Gerai įvertinti darbai stojant į aukštąsias mokyklas papildomai suteiks 0,25 balo.

„Pirmą kartą per savo pedagoginio darbo praktiką bandysiu vadovauti abitūros baigiamąjį darbą rengiančioms merginoms. Jei ne sudaryta galimybė patekti į modernią ASU biotechnologijos laboratoriją, jų idėjos būtų likusios neįgyvendintos“, – sako E. Kriaučiūnienė.

Pasakojo, kad universiteto laboratorijoje gimnazistai išmoko klonuoti augalus, sužinojo, kaip gaminamos tam reikalingos mitybinės terpės.

Keturių moksleivių, kurios ryžosi gilesniems eksperimentams, laukia nauji iššūkiai.

„Namuose pasiruošėme biologiškai turtingų augalų – dilgėlių, garšvų, serenčių – nuovirų. Laboratorijoje šiais nuovirais praturtinusios mitybinę terpę merginos klonuos gėlę kalankę bei stebės, kaip sėkmingai iš kelių jos ląstelių mėgintuvėlyje formuojasi naujas augalas“, – pasakojo mokytoja.

Kadangi savo eksperimento rezultatus moksleivės turės stebėti kartą per mėnesį, kelionę į Kauną teks organizuotis pačioms – paveš tėveliai arba vyks autobusu.

Antano Smetonos gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna teigia, kad gimnazija aktyviai ieškojo partnerystės su kuria nors šalies aukštąja mokykla, kurioje gimnazistai galėtų tobulinti žinias ir galbūt rengti abitūros baigiamuosius darbus.

„Aleksandro Stulginskio universiteto vadovai ne tik geranoriškai sutiko mums atverti savo laboratorijas, bet ir skyrė gimnazistams kuratorių, padėjo parengti ugdymo programą“, – sako direktorius.

Ukmergiškiai – ne vieninteliai šioje aukštojoje mokykloje žinių besisemiantys moksleiviai. Analogiškos ASU klasės yra įsteigtos Kėdainių, Kauno rajono gimnazijose.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų