Gyventojams aktualiausia – šiukšlių tema

Susitikime aptarti aktualūs ukmergiškiams klausimai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Susitikime aptarti aktualūs ukmergiškiams klausimai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Praėjusią savaitę vyko Ukmergės rajono savivaldybės vadovų ir tarybos narių susitikimas su rajono gyventojais. Išklausę ataskaitų ukmergiškiai turėjo progą pateikti jiems klausimų. Pasirodo, aktualiausia Ukmergėje – šiukšlių tema. Tokių klausimų užduota daugiausiai.

Savivaldybės Personalo ir dokumentų valdymo skyriaus vedėja Zina Kurmelienė informavo, kad rajono vadovai nuolat ieško naujų bendravimo su gyventojais, informacijos pateikimo formų – pernai inicijuoti susitikimai su miesto seniūnaitijų gyventojais. Įvyko 13 tokių susitikimų, kurių metu buvo išsiaiškinta ir atsakyta į daugelį gyventojų klausimų.

Kasmet kaimo seniūnijų seniūnai organizuoja susitikimus su gyventojais, kuriuose atsiskaito už praėjusių metų veiklą, pristato planus.

Taip pat vedėja pakvietė pažiūrėti Antano Smetonos gimnazijos gimnazistų sukurtą filmuką „Senoji Ukmergė atgyja“. Tai darbas, sukurtas Lietuvos kino centro kūrybinių dirbtuvių „Dokumentika mokykloje“ metu.

Džiaugėsi pasiekimais

Rajono meras Rolandas Janickas pasidžiaugė, kad jau ketvirtą kartą metinė veiklos ataskaita gyventojams pateikiama ne tik žodžiu, bet ir atskiru leidiniu. Jį gali nemokamai gauti kiekvienas.

Per 13 pernai vykusių rajono tarybos posėdžių buvo patvirtinti 298 sprendimai. Daugiausiai – susijusių su švietimu. Esminiai iš jų – įsteigtos papildomos lopšelių-darželių grupės, skatinamas neformalusis švietimas, dvigubai padidintos premijos geriausiems metų mokytojams, pritarta vaikų globos namų pertvarkai.

Naujovė socialinėje srityje – įsteigti nakvynės namai, patvirtinta priklausomybių nuo svaigalų programa, pagal kurią pagalbos kreipėsi 63 ukmergiškiai.

Išskirti kultūriniai laimėjimai – įsteigtas Kultūros rėmimo fondas, per kurį renkamos lėšos Prezidento Antano Smetonos paminklo statybai. Reorganizuota rajono pedagoginė psichologinė tarnyba, prijungiant ją prie Švietimo centro. Dabar veikia viena įstaiga – Ukmergės švietimo pagalbos tarnyba.

Pernai rajono tarybos posėdžiai pradėti tiesiogiai transliuoti savivaldybės paskyroje „Youtube“ kanale. Dabar posėdžius galima stebėti ir mobiliuose telefonuose.

Meras pasidžiaugė nuo praėjusių metų teikiama finansine parama fasadus atnaujinantiems senamiesčio pastatų savininkams, žemės mokesčio sumažinimu nuo liūčių nukentėjusiems žemdirbiams, šilumos kainų mažėjimu, savivaldybės administracijos optimizavimu.

„Pernai mūsų ligoninė pripažinta naujagimiams palankia gydymo įstaiga, Užugirio dvaras pateko į šalies patraukliausių turizmo traukos vietovių penketuką, o respublikinės „Metų mokyklos vadovo“ nominacijos laureatas ir geriausia kultūros darbuotoja šalyje – ukmergiškiai“, – kalbėjo R. Janickas.

Pažymėjo, kad sėkmingiausios yra tos įmonės, šeimos, miestai ir valstybės, kurių nariai bendrauja ir bendradarbiauja, tad ragino visus tai daryti.

Laukia iššūkiai

Susitikime pasisakė rajono tarybos komitetų – Biudžeto ir ekonominės plėtros, Savivaldybės ūkio, Sveikatos ir socialinės paramos, Kaimo ir aplinkosaugos, Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų, Kontrolės – atstovai.

Apie nuveiktus darbus papasakojo ir savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas. Jis kalbėjo apie surenkamas viršplanines biudžeto pajamas, investicinius projektus, infrastruktūros plėtrą, vandentiekio modernizavimą, įrengtus sporto aikštynus, švietimo įstaigų ir daugiabučių namų renovaciją.

Vardydamas laukiančius iššūkius direktorius minėjo biudžeto pajamų surinkimą, Švietimo plane numatytų priemonių įgyvendinimą, socialinių paslaugų plėtrą.

Planuojama parengti viešojo ir privataus sektorių partnerystės projektus 6 miesto gatvių rekonstrukcijai, numatyta kvartalinė daugiabučių namų renovacija, darbą pradeda naujas komunalinių atliekų tvarkymo operatorius.

2018–2020 metais pagal suplanuotą 31 investicinį projektą Ukmergėje numatoma atlikti rangos darbų bei suteikti paslaugų gyventojams už daugiau kaip 20 mln. eurų – tai direktorius įvardijo kaip didžiausią iššūkį.

Veža dvigubai rečiau

Toliau susitikime buvo atsakyta į ukmergiškių pateiktus klausimus. Daugiausiai jų buvo susiję su buitinių atliekų išvežimu.

Privačių miesto namų gyventojai piktinosi, kad pasikeitus vežėjui mokėti už šią paslaugą reikia tiek pat, tačiau pagal naują grafiką konteineriai iš jų kiemų išvežami du kartus rečiau nei anksčiau – du kartus per mėnesį.

R. Janickas aiškino, kad toks buvo susitarimas su naujuoju komunalinių atliekų tvarkytoju, nes kitu atveju – jei vežtų keturis kartus per mėnesį – paslaugos kaina būtų didėjusi. Be to, du kartus per mėnesį konteineriai tuštinami ir kaimo teritorijose. Taigi, dabar paslauga suvienodinta, nes vienodas visame rajone yra ir rinkliavos dydis. Gyventojai raginti rūšiuoti atliekas, tada likusios nerūšiuotos tikrai sutilps. Dar vienas nieko nekainuojantis pasiūlymas – užsisakyti didesnį konteinerį arba du mažesnius.

Ukmergiškiai jau ne kartą raginti būti nepakantūs piktavaliams, kurie į bendrus konteinerius krauna statybines atliekas ar ardomų automobilių detales. Pastebėjus tokius, kviesta užsirašyti ar nufotografuoti jų automobilių numerius.

Pinigus tikisi atgauti

Tęsiant šiukšlių temą priminta, kad šiuo metu savivaldybė bylinėjasi su buvusiu komunalinių atliekų tvarkytoju „Ekonovus“ dėl to, kad ši įmonė taip ir nepastatė atliekų rūšiavimo aikštelės, nors į gyventojų mokestį šias išlaidas įskaičiavo. Viliamasi šias lėšas teismo keliu atgauti bei ateityje kuo ilgiau nekelti, o gal net mažinti vietinės rinkliavos už komunalines atliekas dydžius.

Buvo įvardyti šalia autostrados esantys nelegalūs sąvartynai. Kaip juos naikinti? Savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus sakė, kad pagauti pažeidėjus yra gana sudėtinga – nebent sučiupti juos už rankos. Pernai Ukmergėje nubausta 16 šiukšlintojų. Šiemet dokumentai jau parengti nubausti 20 pažeidėjų.

Valant – dulkių debesys

Teirautasi apie miesto gatvių valymą, sukeliantį kamuolius dulkių. Žadėta ateityje perkant miesto valymo paslaugas atkreipti į tai dėmesį ir įtraukti reikalavimą, kad gatvės būtų šluojamos naudojant vakumines mašinas.

Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas sakė, jog yra sumanymas kelis kartus per metus apvažiuojant miestą rinkti stambiagabarites atliekas, paliktas prie konteinerių. Taip pat informavo, kad pagal sutartį su naujuoju buitinių atliekų vežėju „VSA Vilnius“ vienos tonos nerūšiuotų atliekų išvežimas nepabrango, tačiau pabrango tvarkymo aplink konteinerius paslauga.

Pasak jo, svarstoma galimybė tam tikru laiku skelbti toleravimo dienas, kai prie konteinerių žmonės galėtų nebijodami baudų palikti nereikalingus daiktus. Taip atsirastų galimybė jais legaliai atsikratyti tiems, kurie neturi galimybių jų išvežti į didžiagabaričių atliekų aikštelę.

Pasidžiaugta, kad pagal ES projektą ateityje numatoma mieste atnaujinti 43 konteinerines aikšteles.

Apie „proto bokštą“

Klausta rajono vadovų ir kitų dalykų. Pavyzdžiui, koks „proto bokštas“ sujaukė mūsų piliakalnį? R. Janickas sakė, kad idėjų konkursas piliakalniui tvarkyti buvo skelbtas dar 2010-aisiais. Vėliau rengtas projektas, vyko jo aptarimas ir tik tada keliais etapais pradėti vykdyti darbai. Pasak mero, pasakyti „man negražu“ būtų neteisinga, juolab kad darbai dar nebaigti. Nupjauti piliakalnio šlaito medžius esą buvę istoriškai teisinga – kalnas be medžių buvo dar 1902 metais darytose grafo Kosakovskio nuotraukose.

Klausta, ar bus asfaltuojama Vilties gatvė. Kol kas – ne. Pagal sudarytą eiliškumą pirmoje eilėje šiems darbams rikiuojasi Žiedo, Deltuvos, Ramygalos, Linų, Pašilės, Dariaus ir Girėno gatvės.

Rekonstruojant Veterinarijos gatvę liko nebaigtų darbų. Ar jie bus baigti? Tikrai taip, nes projektas dar neužbaigtas, tikimasi, kad tam lėšos greitai bus skirtos.

Apie senelių namus

Klausta, kada Ukmergės savivaldybė įsteigs senelių namus?

Tokių tikrai neturime. Yra tik parapijiniai senelių namai Želvoje ir Deltuvoje. Tačiau, pasirodo, laukiama panašių iniciatyvų. Jei atsiras pasiūlymų ir tokie namai bus įsteigti, jie sulauks finansavimo.

Kodėl Šv. Petro ir Povilo bažnyčios buvusios klebonijos teritorija netvarkoma? Žadėta šį klausimą aptarti su klebonu.

Kodėl tokie dideli UAB „Ukmergės butų ūkis“ įkainiai – atrodo lyg tai būtų privati įmonė? Keturios uždarosios akcinės bendrovės – „Ukmergės šiluma“, „Ukmergės vandenys“, „Ukmergės butų ūkis“ ir Ukmergės autobusų parkas“ – yra įmonės, kurių pagrindinė akcininkė – Ukmergės savivaldybė. Taigi, pasak rajono mero, nenuostabu, kad įmonės siekia pelno ir stengiasi išlaikyti savo darbuotojus. Vis dėlto, į pastabą žadėta atkreipti dėmesį.

Pabaigoje – kinas

Susitikime taip pat kelti klausimai apie mokesčius, kuriuos moka daugiabučių namų gyventojai juos administruojančiam „Butų ūkiui“, išdėstyti pamąstymai, kad kaimyniniuose Anykščiuose proveržis juntamas didesnis nei Ukmergėje.

Paliesta ir skurdo tema, pastebint kiek daug žmonių ieškodami gėrybių rausiasi konteineriuose.

Rajono meras ragino žmones būti jautrius svetimoms bėdoms, o prispaudus nelaimėms ir patiems kreiptis pagalbos į savivaldybę.

Po susitikimo visi jo dalyviai galėjo nemokamai žiūrėti operatoriaus Ronaldo Buožio ir fotografo Roko Darulio dokumentinį filmą apie plaukikę R. Meilutytę „Rūta“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų