Kėsinasi ir į naujus, ir į senesnius automobilius

Nusitaikę į savo grobį, automobilių dalių ar pačių mašinų vagys jų amžiaus nepaiso. Autorės nuotr. Nusitaikę į savo grobį, automobilių dalių ar pačių mašinų vagys jų amžiaus nepaiso. Autorės nuotr.

Prarasti savo automobilį labai paprasta, jeigu jame užsimiršus paliekamas užvedimo raktelis. Tai – viena iš transporto priemonių vagysčių priežasčių. O štai Ukmergės vairuotojai dažniausiai kenčia nuo automobilių detalių vagių.

Kiekvieną dieną, policijos duomenimis, Lietuvoje savo automobilių netenka vidutiniškai 2–3 gyventojai. Per penkis šių metų mėnesius Lietuvoje buvo pavogtos 359, pernai – bemaž 1 200 transporto priemonių.

Daugiausia automobilių vagysčių užfiksuojama Kaune ir Vilniuje.

Tik maždaug penktadalis jų yra apdraustos kasko draudimu, o jų savininkams nuostolius atlygina draudimas.

Statistika rodo, kad vagys taikosi ir į naujas, ir į senesnes transporto priemones. Dažniausiai vagių grobiu tampa automobiliai, kurių amžius siekia 8–12 metų.

„Vienus automobilius vagys pasirenka, kad galėtų išardyti ir parduoti dalimis. Tokiu atveju ilgapirščių grobiu gali tapti ir ne pirmos jaunystės populiariausių markių transporto priemonės. Kitais atvejais vagys gali turėti tikslą pasisavinta mašina kuo greičiau kirsti valstybės sieną ir ją neteisėtais būdais realizuoti užsienyje. Tuomet yra didesnė tikimybė, kad taikinyje bus naujesni, prabangesni automobiliai“, – pastebi AB „Lietuvos draudimas“ Žalų valdymo skyriaus vadovė Viktorija Katilienė.

Domina detalės

Ukmergės mieste ir rajone daugiausia fiksuojama smulkių vagysčių – vagiamos automobilių dalys. Tarp jų, anot informaciją pateikusios bendrovės komunikacijos vadovės Ingridos Žaltauskaitės, – priekinės buferio grotelės, priekinių žibintų apiplovimo purkštukai, ratų gaubtai.

Ilgapirščius taip pat domina dekoratyvinės mašinų apdailos juostos, būta ne vieno valstybinių numerių vagystės atvejo. „Pavogė ir veidrodėlį, nukirpo laidus“, – sakė ji.

„Pastaruoju metu nesame fiksavę mūsų klientų apdraustų automobilių, kurie būtų pavogti Ukmergėje. Tai reiškia, kad jei vagystės fiksuojamos, automobiliai dažniausiai būna nedrausti kasko draudimu arba galbūt naudojasi kito draudimo paslaugomis“, – teigė I. Žaltauskaitė.

Raktelius naikina

Pernai metais po vagysčių automobilių netekusiems klientams „Lietuvos draudimas“ iš viso išmokėjo pusę milijono eurų išmokų – 14 procentų daugiau negu ankstesniais metais.

Savininkams primenama, kad vagystės atveju, jeigu automobilis buvo apdraustas kasko draudimu, būtina iš karto susisiekti su savo draudimo įmone ir jai pateikti mašinos registracijos dokumentus bei raktelius.

„Kiekvienos vagystės atveju bendradarbiaujame su policija, kad nukentėjęs klientas galėtų kuo greičiau atgauti savo turtą arba gautų išmoką už patirtą žalą. Kartu prašome automobilio savininko pateikti transporto priemonės dokumentus ir raktelius, nes tai įrodo, kad nebuvo sudarytos prielaidos lengvesnei automobilio vagystei“, – sako V. Katilienė.

Neseniai bendrovė perdavė sunaikinti tris dėžes raktelių, sukauptų nuo dingusių mašinų. Pavogtų automobilių raktelių „kolekcija“ svėrė maždaug 35 kilogramus.

Per išsiblaškymą...

„Lietuvos draudimas“ yra užfiksavęs atvejų, kai vagys automobilius pasisavina turėdami ir užvedimo raktelį. „Pasitaiko, kad nusikaltėliai pasinaudoja rastais pamestais automobilio rakteliais arba juos pasisavina vagysčių metu iš butų ar namų. Retai, bet taip pat pasitaiko ir tokių įvykių, kai vairuotojai per išsiblaškymą raktelį tiesiog pamiršta automobilio viduje“, – pasakojo Žalų valdymo skyriaus vadovė.

Ekspertės teigimu, kai vagių rankose atsiduria automobilis su rakteliu ir registracijos dokumentais, atgauti turtą yra labai sudėtinga. Tokį automobilį vagys kurį laiką gali laisvai eksploatuoti, juo kirsti valstybių sienas. Be to, su registracijos dokumentais pavogti automobiliai užsienyje neretai įtraukiami į įvairias sukčiavimo schemas. Todėl patariama net ir trumpam laikui nepalikti automobilio užvesto be priežiūros, o praradus raktelius apie tai iš karto informuoti savo draudimo bendrovę.

Šiandien yra galimybių pasirūpinti išmaniomis automobilio apsaugos priemonėmis, nes beveik visada pavogtą brangų automobilį pavyksta rasti pasitelkus palydovinę vietos nustatymo įrangą.

Dingo iš kiemų

Kaip informavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė, mūsų rajono policija šiemet buvo pradėjusi du ikiteisminius tyrimus dėl pavogtų automobilių. Abidvi vagystės įvykdytos kovo mėnesį.

Kovo 15 d. apie 22 val. moteris parvažiavo į namus Maironio gatvėje ir kieme, automobilių stovėjimo aikštelėje, paliko pilkos spalvos 2007 m. laidos mašiną „Honda CR-V“. Automobilį užrakino su signalizacija.

Visai netrukus – po, kaip pati teigė, valandos – pažiūrėjusi per virtuvės langą pamatė, kad jos automobilio aikštelėje nebėra. Turto vertė – 7 300 eurų.

Kitas nusikaltimas buvo įvykdytas kovo 30 d. Ryte, apie 6.30 val., pastebėta, kad mieste, iš kiemo Trakų gatvėje, dingo juodos spalvos automobilis BMW X5. Jis buvo su itališkais valstybiniais numeriais. Padaryta žala – 12 000 eurų.


Automobilių dalys https://autralita.lt/

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų