Laukia vietinės rinkliavos skaičiavimo pokyčiai

Laukia vietinės rinkliavos skaičiavimo pokyčiai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Laukia vietinės rinkliavos skaičiavimo pokyčiai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergiškis Virgilijus Smailys laiške redakcijai papasakojo, kad dėl vietinės rinkliavos dydžio apskaičiavimo Ukmergės rajone jis kreipėsi į vyriausybės atstovę Vilniaus apskrityje Vildą Vaičiūnienę.

Gautame atsakyme rašoma: „Vadovaujantis aptartu teisiniu reglamentavimu bei atsižvelgiant į Aplinkos ministerijos rašte išdėstytą nuomonę, Vyriausybės atstovas mato, jog Vietinės rinkliavos įmokos skaičiavimo tvarka, kai yra mokama ir už buto ploto, ir už jame registruotų gyventojų skaičių, neatitinka galiojančių Taisyklių 25 ir 31 punktų nuostatų.

Pažymime, jog iki 2016 m. liepos 1 d. Ukmergės rajono savivaldybė turi įgyvendinti Taisyklėse numatytus reikalavimus ir patvirtinti naujus Vietinės rinkliavos įmokos dydžius, kuriuose pastovioji ir kintamoji įmokos dalys galės būti apskaičiuojamos atitinkamai tiktai pagal vieną kriterijų vienai daliai. Savivaldybei laiku arba tinkamai nepatvirtinus Vietinės rinkliavos įmokos dydžių, Vyriausybės atstovas reaguos pagal teisės aktų suteiktus įgaliojimus.“

„Kodėl Ukmergės r. savivaldybė nevykdo teisės aktų reikalavimų, o nori, kad būtų vykdomi jos reikalavimai? Juk savivaldybė pati rodo pavyzdį rajono gyventojams“, – svarsto ukmergiškis.

„Sutinkame, kad pagal Atliekų tvarkymo įstatymo 302 str. 3 dalį nustatant rinkliavos ar kitos įmokos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydį, turi būti vadovaujamasi Vyriausybės patvirtintomis rinkliavos ar kitos įmokos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydžio nustatymo taisyklėmis ir kad Taisyklėse yra numatytas reikalavimas pasitvirtinti Dvinarės įmokos dydį iki 2016 m. liepos 1 dienos.

Tačiau norime pažymėti, kad Taisyklės po ilgų svarstymų ir diskusijų buvo Vyriausybės patvirtintos tik šių metų balandžio 20 dieną. Jose numatyta, kad apmokestinant nekilnojamojo turto objektus už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą turi būti taikomas dvinaris mokestis (DVĮ), kuris susideda iš kintamos (nustatytos kintamajai būtinųjų sąnaudų daliai padengti) bei pastovios (pastoviajai būtinųjų sąnaudų daliai padengti) dedamųjų  ir šis mokestis turi būti įsivestas nuo 2017 metų sausio 1 dienos“, – į pateiktą klausimą atsakė Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas.

Pabrėžė, kad savivaldybė įgavo galimybę priimti sprendimus dėl DVĮ nustatymo tik įsigaliojus Taisyklėms – turėjo labai ribotą laiką atlikti šiuos svarbius mokesčio įvedimui būtinus darbus.

Paminėjo, kad tik kelios savivaldybės nustatė DVĮ dydį iki liepos 1 d.

Pasak S. Jackūno, šiuo metu savivaldybė, pasitelkusi konsultantus, rengia reikiamus dokumentus ir skaičiuoja mokesčių dydžius.

Atlikti normų įvertinimo tyrimai ir nustatytos atliekų susikaupimo normos skirtingoms atliekų turėtojų grupėms. Parinkti parametrai, kuriais vadovaujantis, vertinama pastovi ir kintama DVĮ dedamoji.

Atliktos atliekų srautų ir būsimų sąnaudų prognozės, vertinama pastovi ir kintama sąnaudų dedamosios, derinamos apmokestinamų parametrų apimtys, rengiama DVĮ dydžių įvertinimo metodika, teisės aktų korekcijos.

„Mero potvarkiu yra sudaryta nuolat veikianti darbo grupė atliekų tvarkymo klausimams spręsti. Jos specialistai kartu su konsultantais nagrinėja Taisyklių reikalavimus ir rengia dokumentų projektus.

Rugsėjo mėnesį numatyta pateikti dokumentų projektus nagrinėti darbo grupei. Parengtų dokumentų projektų viešas aptarimas numatytas spalį, o lapkritį planuojama projektus teikti tvirtinti rajono savivaldybės tarybai“, – informavo administracijos direktorius.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+2 # Virgis 2016-08-02 13:21
2016 liepos 21 d. Vyriausybės atstovė Ukmergės rajono savivaldybės tarybai ir merui Rolandui Janickui pateikė reikalavimą Nr. 1R-6 „Dėl atliekų tvarkymo įstatymo nuostatų įgyvendinimo“, kuris turi būti apsvarstytas artimiausiame savivaldybės tarybos posėdyje (bet ne vėliau kaip per mėnesį) nuo reikalavimo gavimo dienos. Apie priimtą sprendimą Vyriausybės atstovui turi būti pranešta per 10 dienų nuo sprendimo priėmimo dienos. Per nustatytą terminą atsisakius reikalavimą įvykdyti (nepranešus apie reikalavimo įvykdymą) Vyriausybės atstovas, vadovaudamasis Savivaldybių administracinės priežiūros įstatymo 5 straipsnio 2 dalies 2 punktu kreipsis į atitinkamos kompetencijos teismą dėl neveikimo. . Pagal Lietuvos Respublikos savivaldybių administracinės priežiūros įstatymo 4 straipsnio 9 dalį meras artimiausiame savivaldybės tarybos posėdyje privalo su šia informacija supažindinti savivaldybės tarybos narius – nurodyta reikalavime.
V.Smailys
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų