Užfiksuotas graužikų platinamos ligos protrūkis

Autorius Ukmergės žinios
Užfiksuotas graužikų platinamos ligos protrūkis / Ukmergėje užfiksuotas graužikų platinamos ligos protrūkis. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyrius spalio 7 dieną užregistravo leptospirozės protrūkį Ukmergės rajone. Ja susirgo 4 ukmergiškiai. Tai – pavojinga užkrečiamoji liga, kurią platina graužikai. Pradėtas židinio epidemiologinis tyrimas.

Centro Ukmergės skyriaus vyriausioji specialistė, laikinai vykdanti vedėjo funkcijas Vitalija Motiejūnienė informavo, kad  Ukmergės rajone susirgo keturi vienos šeimos nariai. Jie skundėsi labai bloga bendra savijauta, pykinimu ir diskomfortu pilve, sumažėjusiu apetitu, odos ir sklerų pageltimu. Visiems keturiems ligoniams leptospirozės diagnozė patvirtinta laboratoriniais tyrimais.

Nustatyta, kad ligoniai turėjo sąlytį su naminiais gyvuliais ir gyvūnais bei laukiniais gyvūnais – kritusiomis pelėmis, kurias rado darže prie auginamų daržovių. Ukmergės veterinarijos specialistai patikrino sodyboje esančius gyvulius ir tarp jų sergančių nenustatė. Įvertinus epidemiologinio tyrimo duomenis įtariama, kad leptospirozė išplito per netiesioginį kontaktą su kritusiais ir galimai sergančiais graužikais, pvz., vartojant pelių apgraužtas ir, aišku, užterštas daržoves, vaisius.

Šios ligos atvejų paprastai padaugėja rudenį, šąlant orams. Ja kasmet suserga ir po 2–3 Vilniaus gyventojus. Šiemet nuo leptospirozės jau nukentėjo du vilniečiai ir vienas Vilniaus rajono gyventojas.

V. Motiejūnienė informavo, kad šią infekcinę ligą sukelia mikroorganizmai, vadinami leptospiromis. Serga žmonės ir gyvūnai. Leptospiros ilgai gyvybingos: vandenyje išsilaiko iki 30 dienų ir ilgiau, drėgnoje dirvoje – 280 dienų, maisto produktuose – 2 dienas, atsparios šalčiui, bet jautrios tiesioginiams saulės spinduliams, aukštai temperatūrai.

Žmonės dažniausiai užsikrečia besimaudydami, gerdami ar buities reikmėms naudodami atvirų vandens telkinių vandenį, užterštą leptospiras nešiojančių graužikų ar naminių gyvulių šlapimu, vartodami pelių ir žiurkių apgraužtas ir, aišku, užterštas daržoves, vaisius. Žmogus nuo žmogaus užsikrečia labai retai.

Ligos požymiai atsiranda po 7–9 dienų. Pakyla temperatūra, skauda galvą, strėnas, ypač blauzdų raumenis. Kartais prasideda pykinimas, vėmimas, pilvo skausmai. Kai kuriems ligoniams išsivysto inkstų ar kepenų nepakankamumas, pneumonitas, hemoraginė diatezė.

Dirbant fermose, skerdyklose, prižiūrint kanalizacijos įrenginius, patariama dėvėti asmens apsaugos priemones (specialią aprangą, pirštines), kurias po darbo reikia dezinfekuoti. Gamybos patalpose turi būti pakankamai geriamojo vandens, rankų praustuvų, muilo ir dezinfekcijos priemonių rankų higienai. Labai svarbu tinkamai prižiūrėti srutas ir nutekamuosius vandenis, nutekančius iš fermų ir skerdyklų.

Šia liga galima užsikrėsti tiesiog savo namuose, ūkyje, sodyboje. Tad būtina tinkamai prižiūrėti tiek gyvenamąsias, tiek gyvulių laikymo patalpas – jose periodiškai naikinti graužikus.

Namuose maisto produktus reikia laikyti taip, kad jų negalėtų pasiekti nei naminiai gyvūnai, nei graužikai. Jeigu aruoduose randate apgraužtų daržovių, jos gali būti užterštos, todėl jokiu būdų jų nevartokite maistui. Jokiu būdu negalima gerti vandens iš atvirų vandens telkinių ir nesutvarkytų šulinių, nes jie gali būti užteršti šios ligos sukėlėjais.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *