Kai svaigalai brangesni už savus vaikus

Į redakciją neseniai paskambinusi moteris kalbėjo skaudžia tema – apie girtuokliaujančius kaimynus, pragertus jų vaikus ir esą atsainų valstybės požiūrį į tokius žmones.

Ukmergiškė tikino, kad jie laikinai įsidarbina, padirba kelis mėnesius, o paskui neva suserga ir gauna nedarbingumo pažymą. Patys apie tai kaimynams pasakoja. Gautus pinigus prageria.

Moters pastebėjimu, šia šeima nuoširdžiai rūpinosi ją lankiusios socialinės darbuotojos, bet žmonių tai nepaveikė. Įsitikinusi, jog neteisinga, kai valstybė ne tik rūpinasi ir augina tokių asmenų vaikus, bet ir pati moka jiems už svaigalus.

Ukmergės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė patikino, kad su šeima, apie kurią pasakojo į redakciją paskambinusi ukmergiškė, socialiniai darbuotojai tikrai ilgą laiką dirbo.

Paaiškėjus, kad tėtis ir mama pastangų nerodo, svaiginasi ir atžalomis nesirūpina, buvo priimtas sprendimas laikinai vaikus iš šeimos paimti ir apgyvendinti vaikų globos namuose.

Pasak vedėjos, nuo pat pirmos dienos, kai vaikai laikinai paimami iš šeimos, jai nutraukiami ir visi pašalpų mokėjimai. Lieka tik šiuo metu valstybės skiriama 102 eurų socialinė pašalpa.

Minimu atveju laikinai paimtiems vaikams yra ieškomi giminaičiai ar kiti globėjai. Jei teismo sprendimu šeimai būtų neterminuotai apribotos tėvystės (motinystės) teisės, net ir nuo 102 eurų socialinės pašalpos būtų atskaičiuojama suma vaikų išlaikymui.

Pasak vedėjos, mūsų rajone iš viso yra per 240 šeimų, kuriose auga vaikai ir su kuriomis tenka dirbti socialiniams darbuotojams.

Apie savo globotinius jie turi surinkę visą informaciją – kur dirba, kokias pajamas gauna, kokia vaikų sveikata ir kitus dalykus.

Neatsakingiems tėvams nurodoma lankyti tėvystės kursus, jiems siūlomi ir gydymo nuo alkoholizmo būdai.

Jei tai neveikia ir vis tiek tenka vaikus laikinai paimti valstybės globai, socialiniai darbuotojai su tokia šeima iš karto ryšių nenutraukia  – toliau siūlo joms gelbėjimo būdus. Visai ryšius nutraukia tik tuo atveju, jei neterminuotai apribojamos tėvystės teisės.

A. Leonavičienė taip pat paaiškino, kad jei socialinės rizikos šeimos įskaiton įrašyti asmenys už pašalpas dirba visuomenei naudingus darbus ir jei suserga, kaip ir visi – gali turėti nedarbingumo pažymą. Tačiau už ją nei pinigų gauna, nei dėl to atleidžiami nuo visuomenei naudingų darbų. Tiesiog tai yra paaiškinimas, kad negali darbuotis. Atidirbti turės pasveikęs.

O jei tokie neatsakingi tėveliai įsidarbina „normaliose“ darbovietėse, gauna algą ir simuliuoja ligą? Tai jau – ne socialinių darbuotojų, o darbdavių ir „Sodros“ rūpestis.

„Sodros“ internetinėje svetainėje publikuota informacija skelbia, kad „norėdami gauti ligos pašalpą, pirmąją ligos dieną turite turėti ne trumpesnį kaip 3 mėn. per pastaruosius 12 mėn. arba 6 mėn. per pastaruosius 24 mėn. ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų