Ne tik bjaurus vaizdas, bet ir grėsmė sveikatai

Į redakciją paskambinusi Pivonijos mikrorajono gyventoja Roma išsakė kasmet po žiemos „išlendančią problemą“ – vejas palei šaligatvius nuklojusias šunų išmatas.

Miesto seniūnė Zita Pečiulienė primena, kad šunų savininkai vedžiodami augintinius privalo juos surinkti. Tai numato gyvūnų laikymo taisyklės. Tačiau retas laikosi būtinos tvarkos. Seniūnė apgailestauja, kad kontroliuoti šunis vežiojančius ukmergiškius – labai sudėtinga. Tam tiesiog nėra laiko. Tikisi, kad žmonės patys sąmoningės. Prašo ir pastabių gyventojų pagalbos, pavyzdžiui, nufotografuoti tokį pažeidėją.

Z. Pečiulienė sako, kad seniūnijoje tokių skundų esama labai daug. Deja, šis pažeidimas – ne tik bjaurus vaizdas, bet ir grėsmė sveikatai.

Higienos specialistai įspėja, kad per šunų ekskrementus  galima užsikrėsti sunkiomis ligomis.  Antai Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro duomenimis, 2016 m. Lietuvoje užregistruoti 149 šunų ir kačių platinamų ligų atvejai. Labiausiai paplitusios tokio tipo ligos yra toksokarozė, toksoplazmozė ir echinokokozė.

Tuo tarpu per pirmą praėjusių metų pusmetį užregistruota beveik keturis kartus daugiau echinokokozės atvejų nei 2016 per tą patį laikotarpį, atitinkamai 26 ir 7 atvejai.

Per pastarąjį dešimtmetį sergamumo echinokokoze Lietuvoje rodiklis padidėjo nuo 0,35 atvejo 100 tūkst. gyventojų 2007 m. iki 0,9 atvejo 2016 m.

Dažniausiai naminių gyvūnų platinamomis ligomis užsikrečia ir serga 4–9 metų vaikai, nes jie neturi pakankamų higienos įgūdžių. Užsikrėtimą ir sergamumą taip pat lemia nesusiformavusi vaikų imuninė sistema, užteršta aplinka, dažnas ir netinkamas bendravimas su savo augintiniais. Tačiau, pavyzdžiui, echinokokozė dažniausiai nustatoma 65–74 metų ir vyresniems žmonėms, nes ligos inkubacinis periodas gali trukti net 5–15 metų.

Šių parazitinių ligų infekcijos šaltinis yra užsikrėtę šunys, katės, kurie su ekskrementais išskiria ligos sukėlėjus. Pakliuvę į vandenį, ant dirvožemio ar daiktų, kiaušinėliai ilgai išsilaiko gyvybingi, o daugelis žarnyne patogeninius mikroorganizmus nešiojančių gyvūnų iš pažiūros atrodo visiškai sveiki.

Užsikrėtus daugumai iš šių ligų būdingi simptomai: bendras silpnumas, neaukšta temperatūra, gali atsirasti sausas kosulys, apetito stoka. Sergant gali atsirasti ir rimti pažeidimai. Pavyzdžiui, toksoplazmozei būdingos padidėjusios kepenys, padidėję limfmazgiai ir blužnis. Migruojančių lervų gali pakliūti į akis ir sukelti regos sutrikimų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų