Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Krūties vėžys – viena dažniausių moterų onkologinių ligų Lietuvoje. Kasmet šalyje diagnozuojama daugiau nei 1200 naujų susirgimų. Nerimą kelia tai, kad krūties vėžiu vis dažniau suserga jaunos, 40–50 metų moterys.

Kovojant su krūties vėžiu nėra nieko veiksmingiau už ankstyvą diagnozės nustatymą ir skubų gydymą. Laiku diagnozavus, galima išgelbėti daugiau nei 90 proc. susirgusių moterų.

Deja, Lietuvoje net trečdalis susirgimų diagnozuojama 3-ioje ar net 4-oje ligos stadijoje.

Kodėl taip yra? Krūtis profilaktiškai tikrina toli gražu ne visi gydytojai, turintys tai daryti: šeimos gydytojai, akušeriai-ginekologai, chirurgai.

Siekiant laiku diagnozuoti krūties vėžį ir išvengti skaudžių ligos pasekmių, būtina, kad pačios moterys mokėtų atpažinti išorinius pakitimus ir kreiptųsi į gydytojus dėl mamografinės patikros.

Manyčiau, visi turim skirti daug didesnį dėmesį šiai problemai. Gaila, kad Ukmergės rajone per 2015 metus mamografinė patikra buvo atlikta tik daliai moterų.

Kodėl kalbame apie krūties vėžį? Tai liga, kuri nesirenka pagal amžių, protą ar turtą. Beje, šia liga suserga ir vyrai.

Mūsų statistika kraupi. Jei JAV nuo krūties vėžio miršta viena iš devynių moterų, tai Lietuvoje – viena iš dviejų.

Didžiausia bėda, kad mūsų moterys neišmoko rūpintis savimi.

Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis tikrinamos 50–69 metų moterys pirmą kartą per dvejus metus su gydytojo siuntimu.

Moterų centras ,,Gaja“ vykdo krūties vėžio prevencijos projektą ,,Nedelsk“. Svarbiausi jo uždaviniai – skatinti moteris domėtis savo sveikata, informuoti visuomenę apie krūties vėžio problemas, organizuoti mamografines patikras, konferencijas, renginius seniūnijose, išmokyti atlikti krūtų savityrą ir padrąsinti nedelsti pasitikrinti.

Nemažai moterų, ypač iš atokesnių vietovių, dėl laiko stokos, lėšų ar kitų priežasčių neprisiruošia pasitikrint, todėl šiemet planuojama akcija ,,Arčiau tavęs“.

Jos globėjas –  Seimo narys Arūnas Dudėnas, skatinantis moteris rūpintis savo sveikata.

Vienu metu iš kiekvienos seniūnijos galima nuvežti pagal programą pasitikrinti po 15–18 moterų.

Vasario 12 d. į mamografinę patikrą ruošiasi vykti Veprių seniūnijos moterys.

Kitas vykimas planuojamas vasario 19 d. Į jį kviečiamos 50–69 m. moterys. Turėti asmens dokumentą, gydytojo siuntimą.

Turi būti praėję ne mažiau kaip 2-eji metai nuo paskutinės patikros. Daugiau informacijos tel. 8 610 15746.

Būtume dėkingos už 2 proc. nuo pajamų mokesčio paramą. Ukmergės ūkininkų kredito unija, LT3950134000253, kodas – 183221910. Adresas: Klaipėdos g. 7B, Ukmergė.

Pirmininkė Valentina Vaičiūnienė

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų