Šeimos gydytojai šeštadieniais nebedirbs

Šeimos gydytojai šeštadieniais nebedirbs. Gedimino Nemunaičio nuotr. Šeimos gydytojai šeštadieniais nebedirbs. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centre metus laiko galiojusi tvarka, kai šeimos gydytojai dirbo ir šeštadieniais, vėl keičiama. Nuo šių metų sausio pirmosios savaitgalį medikai nebedirba, nes tai paprasčiausiai neapsimoka.

PSPC vyr. gydytoja Janina Galiauskienė 2016-uosius vadina eksperimentiniais metais: „Buvo nuspręsta pabandyti gydytojams dirbti šeštadienį, kad žmonėms pagerėtų prieinamumas. Tačiau kai pasiskaičiavom, kiek pacientų aptarnauta, paaiškėjo, kad labai nedaug.“

Iš pat pradžių, tik įsigaliojus šiai tvarkai, kreipdavosi vidutiniškai 6 gyventojai per šeštadienį, vėliau – 4. Daugiausia, sako gydytoja, buvo per gripo epidemiją – per dieną apie 20.

„Antrą pusmetį dar labiau pradėjo mažėti. Pirmą pusmetį šeštadieniais į gydytojus kreipėsi 199 žmonės, o per pastaruosius penkis mėnesius – 119, o ligoninės priėmimo skyriuje jų praktiškai nesumažėjo. Todėl susirinkusi sveikatos priežiūros darbo grupė svarstė šį klausimą ir nutarė, kad neapsimoka leisti pinigų medikų darbui šeštadieniais“, – pasakojo ji.

Tikina, kad vėl sugrįžus prie buvusios tvarkos, pacientai nenukentės: „Didysis srautas kaip ėjo, taip ir eis į priėmimą, o mums dirbti šeštadieniais per daug kainuoja. Nors medikai jau buvo įsidirbę, jiems už tas dienas ir mokėta papildomai.“

„Ukmergės žiniose“ seniau rašėme, kad rajono vadovų siūlymas PSPC medikams dirbti šeštadieniais sukėlė daug emocingų diskusijų. Situacija nagrinėta darbo grupėje, aptarta susitikimuose su gydymo įstaigų darbuotojais.

Savivaldybės tarybos narių išvažiuojamojo posėdžio pas medikus metu pastarieji itin aršiai išsakė savo priekaištus. Jau tada įrodinėjo, esą dirbti šeštadieniais neapsimokėtų finansiškai, be to, ir taip dideliais krūviais apkrauti darbuotojai irgi nori turėti savaitgalius.

Politikai tuomet siūlė pamėginti paeksperimentuoti bent pusmetį. Eksperimentas užtruko ilgiau, tačiau panašu, kad jis nepasiteisino. „Mes irgi tikėjomės, kad galbūt ateis daugiau tų, kurie labai dirba ir negali apsilankyti pas gydytoją darbo dienom, tik savaitgaliais grįžtantys studentai. Bet buvo minimaliai“, – tuometinius politikų motyvus prisimena J. Galiauskienė.

PSPC vadovė pasakojo, jog labai daug „tiesiog be reikalo einančių“. „Vienam – vidurių užkietėjimas, kitas gėrė gėrė kelis mėnesius ir sugalvojo šeštadienį gydytis... – neslepia pašnekovė. – Nemažai ateina su socialinėm problemom. Tai kokiai bobulei baisu vienai būti, nes nervinasi dėl dukters...“

Medikė visiems sunegalavusiems pacientams siūlo pirmiausia kreiptis į savo šeimos gydytoją, nes būtent jis geriausiai žino paciento ligos istoriją, kokie vaistai tinkami. „Tuomet būtų mažiau ir priėmimo skyriuje, nes čia skubiausiai privaloma pasirūpinti ūmiai susirgusiais, traumų patyrusiais gyventojais“, – sako ji.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų