Kraštietė išvyko stažuotis į NASA

Keliauti mėgstančiai Julijai Semenenko likimas padovanojo vieną neįprasčiausių kelionių. Keliauti mėgstančiai Julijai Semenenko likimas padovanojo vieną neįprasčiausių kelionių.

Praėjusią savaitę stažuotę JAV, Kalifornijoje esančiame Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) Ameso mokslinių tyrimų centre pradėjo dvi studentės iš Lietuvos.

Tai – Ukmergėje gimusi, paviešėti pas gimines ir draugus čia atvykstanti Vilniaus Gedimino technikos universitete inžinerinę informatiką studijuojanti Julija Semenenko ir Kauno technologijos universiteto studentė Miglė Aurėja Mickonytė.

Merginos, laimėjusios Vilniuje įsikūrusios Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) paskelbtą konkursą, gavo unikalią galimybę padirbėti viename didžiausių pasaulyje aeronautikos ir kosmoso tyrimų centrų. Iš viso trisdešimt atrinktų studentų iš viso pasaulio čia stažuosis 10 savaičių.

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) yra viena žinomiausių mokslinių tyrimų institucijų visame pasaulyje. Šiuo metu NASA turi septynis testavimo ir tyrimų centrus. Iš viso šioje organizacijoje dirba apie 18 tūkst. darbuotojų, kurių dauguma – inžinieriai ir mokslininkai. Didelė dalis jų tyrimų ir inovacijų pritaikoma ne tik vykdant kosmoso misijas, bet ir kasdieniame gyvenime.

NASA kasmet vasarai priima maždaug trisdešimt atrinktų studentų iš užsienio. Šiemet jie prisideda prie dvylikos skirtingo pobūdžio NASA pasiūlytų projektų.

MITA vyr. specialistės Jurgos Trotienės teigimu, inžinerinės informatikos studijų kryptį pasirinkusi Julija dirbs kartu su studentų, mokslininkų ir inžinierių komanda, kuriančia taikomąsias internetines programas NASA vystomai pasaulinei vėjo technologijai. Maisto mokslo ir technologijos bakalaurantė  Miglė išbandys jėgas centre, kuris rūpinasi astronautų mitybos tobulinimu. Šiame centre ieškoma naujų metodų, kaip pasigaminti reikiamas maistines medžiagas ir vitaminus kosmose.

Pasak J. Trotienės, galimybė Lietuvos studentams stažuotis NASA atsirado prieš dvejus metus, kai Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra 2014 m. pasirašė bendradarbiavimo sutartį su šia organizacija. Iš viso yra tik 10 užsienio šalių pasaulyje, galinčių pasigirti NASA vasaros ir rudens stažuočių pasiūlymais. Po 2015 m. surengto pirmo konkurso į NASA stažuotis išvyko du Vilniaus universiteto studentai – teorinės fizikos magistrantas Jonas Narkeliūnas ir  biofizikos bakalauro laipsnio siekiantis Mikalojus Brazdžiūnas.

Be dviejų minėtų merginų, išvykusių vasaros programai, šiemet į NASA rudens stažuotę bus išlydėtas ir Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto studentas Liudvikas Paukštė. „Studentai nuo pernai kasmet kviečiami teikti paraiškas 10 savaičių trukmės vasaros arba 16 savaičių trunkančioms rudens stažuotėms. Kiekvieno nacionalinio konkurso laimėtojo kandidatūrą tvirtina NASA atstovai ir tik patvirtintiems kandidatams skiriama stipendija, už juos sumokamas programos mokestis“, – pasakojo MITA Tarptautinių programų skyriaus vedėja Anzelma Ūselienė.

Nacionalinė studentų atranka susideda iš kelių etapų: pirmiausia patikrinamos anglų kalbos žinios, vėliau vyksta paraiškų vertinimas ir kandidatų pokalbis su ekspertais. Teikti paraiškas abiem kvietimams – vasaros ir rudens stažuotėms – turi teisę Lietuvos Respublikos piliečiai, bakalauro arba magistro studijų pakopos studentai, kurie mokosi pagal gamtos, technologijų, inžinerijos ir matematikos studijų programas.

Pati Julija dar anksčiau yra pasakojusi, jog žiemą sužinojo, kad MITA skelbia konkursą stažuotei NASA ir ją finansuoja. Pagalvojusi: kodėl gi nepabandžius? O gegužės pradžioje sužinojo, kad važiuos į NASA. Sako negalėjusi tuo patikėti.

Mergina ėmė ruoštis išvykti, tačiau susidūrė su nesklandumais. Mat ir jai, ir kitiems atrinktiems studentams užsieniečiams buvo kilę problemų dėl JAV vizos. Taigi, išsvajotąją kelionę teko nukelti.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų